SportYoga

It’s all about that base

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 2 juni 2016 2 Comments
bandha's

 

♦ Blog geschreven door Anna 

In mijn vorige blog heb ik het al even aangestipt; de bandha’s. Letterlijk vertaald uit het het Sanskrit: “Slot, verbinding of band”. Vaak worden ze ook wel de core spieren genoemd. En ondanks dat er zeker een overlapping is, klopt dat niet helemaal. De bandha’s worden ook wel  ‘energy locks’ genoemd. De energie die vrijkomt, die je genereert tijdens het beoefenen van yoga, houd je binnen. Het gaat niet verloren. Het is mede de veroorzaker van hitte, focus en de reiniging van binnenuit. Juist het synchroniseren van deze bandha’s met je ademhaling is ‘key’ voor het beoefenen van yoga.

De 3 belangrijkste Bandha’s

Mula Bandha, Uddiyana Bandha en Jalandara Bandha.

bandha'sDe Mula Bandha, ook wel ‘root lock’ genoemd, heeft veel overlapping met de bekkenbodem spier. Vaak wordt het uitgelegd als de spieren die je gebruikt als je naar de wc moet, maar die niet in de buurt is. Dan kunnen de meeste mensen het gebied grofweg lokaliseren. Ook erg bekend bij vrouwen die een bevalling hebben ondergaan (deze spier kan zich maar liefst anderhalve keer rekken tijdens een bevalling, iets wat geen enkele andere spier in het lichaam kan). Simpel gezegd gaat het erom dat je deze spier, en delen ervan, kunt isoleren. Dat je deze spier kunt aanspannen, zonder dat je je billen samen knijpt bijvoorbeeld. Deze spierbundel heeft connectie met de urinebuis, de geslachtsorganen, de sluitspier en de organen in je buik. Vooral tijdens de uitademing activeer je deze spier/bandha.

Dan Uddiyana Bandha. Uddiyana betekent opwaarts vliegen. Hier is vooral de link met het diafragma gelegd. Het betreft het gebied rondom de navel. Om precies te zijn vier vingers eronder. Dit trek je licht in richting de ruggengraad en omhoog richting de borst. Ook weer vooral tijdens de uitademing (dan gaat/‘vliegt’ je diafragma omhoog). Deze is het meest bekend en makkelijk te lokaliseren voor de meeste mensen. Komt overeen met de ‘abs’, de (interne) buikspieren. Ook in andere sporten veel gebruikt, getraind en genoemd.

Om de Mula Bandha en Uddiyana Bandha tegelijk aan te spannen, kun je je voorstellen dat je de rits van een te strakke spijkerbroek dicht moet trekken (dames snappen dit ;-)).

Jalandara Bandha, ‘chin lock’ of het kin slot, is ook makkelijk uit te leggen. Je borst trek je op richting je kin en je kin tegelijkertijd naar je borst. Alsof je handen vol zijn en je toch nog iets vast moet houden, zeg maar.

Waarom zijn bandha’s zo belangrijk?

Dit is het leuke van yoga. Je traint niet alleen spieren of lichaamsdelen die je ziet aan de buitenkant, maar ook van binnen. De voordelen zijn dus niet alleen maar zichtbaar. Wel erg voelbaar! En hier speelt die ‘Base’ vooral een belangrijke rol.

Voordelen van een getrainde bekkenbodem spier (Mula Bandha)?

  • Uitstel of voorkomen van incontinentie vooral bij de vrouw na zwangerschap en bij het ouder worden.
  • Nog meer plezier tussen de lakens, voor zowel de mannetjes als de vrouwtjes i.v.m. extra controle.
  • Biedt steun aan je organen, houd ze langer vitaal.
  • Zorgt voor een sterkere ‘core’ en bescherming van je onderrug, aangezien die samenwerkt met je interne buikspieren.

Vooral dit laatste is de fundering voor krachtige bewegingen in de yoga, zoals een ‘Jump through’ en het liften van je eigen lichaam.

“Even an old person becomes young by constantly practicing Mula Bandha” – Hatha Yoga Pradipika.

Het trainen van deze bandha’s heeft fysieke voordelen zoals hierboven besproken. En liggen aan de basis van het kunnen uitvoeren van krachtige houdingen en bewegingen. Maar uiteindelijk kan het afsluiten/activeren van deze spieren a.k.a. ‘sloten’, ook bijdragen aan het ontsluiten van mentale en energetische processen.

Mula Bandha voorkomt fysieke uitputting, Uddiyana Bandha stimuleert het verteringstelsel, de interne haard, en Jalandara Bandha minimaliseert mentale onrustigheid (agitatie). En zoals bij meerdere fysieke sporten heeft ontspanning, het herstel, hier een groot aandeel in. Daar wordt de training ‘zichtbaar’ en ga je de vruchten plukken. Vandaar dat de eindontspanning, Savasana, altijd zo’n belangrijk onderdeel is in de yoga les. Daar laat je juist volledig los. Want het leren aanspannen draagt ook bij aan het kunnen ontspannen en andersom.

bandha's

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

2 Comments

Avatar
JudithVah 4 maart 2017 at 14:10

wh0cd291272 buy viagra

Reply
Ontdek de hoofdstand en de geweldige omgekeerde wereld! - Eat.Run.Love. 20 juli 2016 at 07:00

[…] Houd beide houdingen minimaal 5 rustige, lange ademhalingen vast. Ook kun je in de dolphin je schouders naar voren en naar achteren bewegen voor extra trainingen. Ga op een inademing zover mogelijk naar voren en op een uitademing zo ver mogelijk naar achteren. Beweeg met kracht, rustig en op je ademhaling. Niet met momentum. En houd ten alle tijden je core spieren stevig geactiveerd (zie hiervoor ook mijn vorige blog over de bandha’s). […]

Reply

Leave a Comment