DinerPastaRecepten

Italiaanse lasagne

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 19 april 2018 2 Comments
italiaanse lasagne

Je mag mij wakker maken voor een goede Italiaanse maaltijd. Dat is altijd al zo geweest. Als kind zijnde vond ik de ouderwetse macaroni, spaghetti bolognese en lasagne van mijn moeder altijd al fantastisch. Mijn moeder maakte altijd een grote pan pasta; vaak maakte ze die al van tevoren zodat het ’s avonds alleen nog opgewarmd hoefde te worden. Of op zondag – wanneer er meer tijd was om te koken – stond in de middag al de tomatensaus te pruttelen waarmee later heerlijke lasagne gemaakt zou worden. De spaghetti bolognese en lasagne maak ik nog steeds. De eerstgenoemde staat inmiddels al een tijdje op Eat.Run.Love., maar de lasagne niet. Vanwege dezelfde reden als de spaghetti bolognese; het voelde niet zo gezond. Maar inmiddels kijk ik daar niet meer zo zwart-wit naar; er zitten pure ingrediënten in, het is een lekkere comfort maaltijd en eentje die ik heel graag eet. En daarom deel ik vandaag dus mijn favoriete lasagne recept: met een beetje van mijn moeder en een beetje van Euroma. Het is een traditionele Italiaanse lasagne met gehakt, spekjes en een geurende tomatensaus. Ik gebruik knoflook, steranijs, Italiaanse kruiden en verse basilicum om de tomatensaus goed op smaak te krijgen. De steranijs die afkomstig is uit Vietnam geeft een verrassende, maar warme en volle smaak aan de tomatensaus.

italiaanse lasagne

Italiaanse lasagne

4 personen

  • 250 gram gehakt
  • 125 gram gerookte spekjes
  • 200 gram wortel
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 1 steranijs
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • 20 gram verse basilicum
  • 800 gr tomatenblokjes (2 blikken)
  • 200 gram verse lasagne
  • 2 tomaten
  • 50 gram Parmezaanse kaas

Snijd de ui en knoflook fijn en bak deze op middelhoog vuur glazig. Als de ui en knoflook glazig zien voeg je het gehakt en de spekjes toe en bak je het zo’n 5 minuten. Rasp ondertussen de wortel fijn en snijd de bleekselderij in dunne plakjes. Voeg toe aan het gehakt en schep even om.

Schenk de tomatenblokjes bij het gehakt, voeg de Euroma kruiden en fijngesneden verse basilicum toe en meng goed. Het is niet zo voor de hand liggend, maar steranijs geeft een hele bijzondere en warme smaak aan de tomatensaus. Ik kreeg deze tip ooit van een vriend en sindsdien gebruik ik het zeer regelmatig om tomatensaus een unieke smaak te geven. Italiaanse kruiden met een mix van peterselie, oregano en basilicum mogen uiteraard ook niet ontbreken. Het toevoegen van de verse basilicum zorgt voor een extra frisse smaak.

Laat de tomatensaus op laag vuur 45 minuten pruttelen. Verwijder de steranijs na de kooktijd en zet het vuur uit.

Begin met een laagje tomatensaus in de ovenschaal en start met het bouwen van de lasagne. Tomatensaus en de lasagnebladen wisselen elkaar af. Ik gebruik meestal 4 lagen lasagne en top de lasagne af met een klein laagje tomatensaus. Snijd de tomaten in plakjes en verdeel deze over de lasagne. Bestrooi met de Parmezaanse kaas en bak in 25 minuten gaar in voorverwarmde oven van 200 graden.

Laat de lasagne – ik weet dat het moeilijk is – nog 5 minuutjes staan als hij uit de oven komt. Eet smakelijk!

De totale bereidingstijd van dit recept is circa 1,5 uur; dit is inclusief voorbereiding en oventijd. Het recept is lactose vrij.

italiaanse lasagne

italiaanse lasagne

*Dit artikel is in samenwerking met Euroma tot stand gekomen*

2 Comments

Hanne 21 april 2018 at 08:14

Gebruik je nooit magere bechamelsaus om de laagjes af te wisselen? Hiervoor mix ik een gekookte bloemkool (of een stuk gekookte pompoen in de winter) met melk, peper, nootmuskaat, een klein beetje geraspte pecorinokaas en een stukje van een bouillonblokje.

Soms voeg ik ook nog gestoofde spinazie toe aan deze ‘bechamelsaus’. Het is wat meer werk, maar meestal maak ik toch gewoon meerdere porties.

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 21 april 2018 at 15:14

Hi Hanne, ik kan niet zo goed tegen melk dus ik maak nooit bechamelsaus, gewoonweg omdat ik er altijd buikpijn van krijg. Maar misschien kan het wel op de manier zoals jij dat doet. Hoeveel pompoen/bloemkool en melk gebruik je dan? Ben benieuwd!

Reply

Leave a Comment