Lifestyle

Is een coach een garantie voor succes?

posted by Bo 23 juni 2018 4 Comments
Is een coach een garantie voor succes

♥ Blog geschreven door Bo 

Stel je voor dat je iets wil veranderen in je leven. Je wil een doel bereiken, maar weet niet zo goed waar je moet beginnen. Misschien wil je 10 kilo kwijt, rondere billen kweken, of je broer verslaan met armpje drukken. Er is tegenwoordig zoveel informatie beschikbaar over en training en voeding, en helaas brengt dat ook veel tegenstrijdigheden met zich mee.

Dit zou een mooi startpunt kunnen zijn om eens na te denken of een coach daarin waardevol kan zijn. Iemand die informatie voor jou filtert, zodat je dat zelf niet meer hoeft te doen. Iemand die kan fungeren als adviseur, als stok achter de deur, als klankbord. Iemand die je een spiegel voor kan houden en met je meeleeft. En er hoeft niet altijd een probleem te zijn; een coach kan je ook helpen om je leven nóg beter te maken. Of om een klein deel van je leven waarover je minder tevreden bent te veranderen.

Is een coach een garantie voor succes

Inspireren & motiveren

Vrij recent ben ik gestart als Personal Body Coach. Een droom die ik al een tijdje had en die ik waar heb gemaakt! Ik coach mijn deelnemers via een app op 4 pijlers: training, voeding, gedrag en herstel. Ik ben geen Personal Trainer of diëtiste, maar ik coach vanuit ervaring en vanuit de kennis die mij wordt aangereikt vanuit Personal Body Plan; het platform waar ik mijn naam aan verbonden heb. Mijn doel is om mensen te stimuleren en te motiveren. Uiteraard in mijn coaching, maar bijvoorbeeld ook via mijn Instagram profiel. Door foto’s van trainingen te delen of een shape check te posten, probeer ik mijn (potentiële) volgers te inspireren en enthousiast te maken om óók een gezondere en fittere versie van zichzelf na te streven.

Dit alles zónder crash diëten, maar met het doel om een duurzame gedragsverandering te realiseren. Het aanleren of verbeteren van gezond gedrag. Het aanmeten van een gezonde levensstijl die op de lange termijn vol te houden is. Daarmee kun je als coach het verschil maken voor iemand. Ik probeer mensen bewust te maken van hun routines en ik help deze te doorbreken, zodat de gewenste verandering kan plaatsvinden en het gestelde doel bereikt kan worden. Het coachen geeft me enorm veel energie! Het kunnen delen van mijn kennis en ervaring, maar ook de feedback die ik ontvang. Mijn deelnemers kunnen me anoniem beoordelen en tot dusver zorgt iedere beoordeling voor een intens gevoel van trots. “Stelt goede vragen”, “Betrokken”, “Alles kan open besproken worden”, “Laat je echt je eigen plan uitvoeren”, “Eerlijk”, “Geeft concrete tips”. Dat een deelnemer jouw manier van coachen als prettig en waardevol ervaart is het aller belangrijkste.

Is een coach een garantie voor succes

Coach de coach

Maar ook de coach heeft een coach nodig! Sinds anderhalf jaar heb ik een (online) coach. Ik heb vrijwel dagelijks contact met haar. Soms korte berichtjes; dat ik weer lekker gevlamd heb tijdens mijn training, of dat het me gelukt is om geen derde (!) stuk cheesecake te nemen. Het delen van successen is fijn! Maar als je alleen maar successen boekt is het leven van een coach wel heel gemakkelijk. Dus af en toe geef ik haar wat uitdagingen. En mijn uitdagingen liggen niet zozeer op het gebied van training en voeding, maar meer op het gebied van gedrag. Ik kan behoorlijk perfectionistisch zijn en daarmee nogal streng voor mezelf. Ik houd graag de controle en als ik die dreig te verliezen kan er nog wel eens kortsluiting in mijn hoofd ontstaan. Lijstjes afvinken, planningen maken, structuur aanbrengen; check! Zolang ik mijn plannen kan uitvoeren zoals ik in gedachte had ben ik blij. Maar als dan een collega onverwacht trakteert op speculoosbonbons en die ONWAARSCHIJNLIJK lekker blijken te zijn (laat het me weten als je het recept wilt & thank me later), dan neem ik er niet één, niet twee, maar vier. En dat an sich is nog niet eens zo erg. Wat erger is, is dat dan voor mij de dag al een soort van verpest is en ik dat excuus aangrijp om de rest van de dag nergens meer naar te kijken en morgen wel weer ‘normaal’ te doen.

Alles of niets. De perfectionist. Een van de gevolgen van perfectionisme is overmatig teleurgesteld of geprikkeld zijn wanneer iets anders gaat dan je had gedacht. En dát is waar een coach voor mij echt van waarde is. Mijn coach stelt me kritische vragen. Is het realistisch hoe ik het in mijn hoofd heb? Hoe zou ik dat op de lange termijn willen blijven vormgeven? Ze vraagt zich hardop af of ik niet té graag in de flow wil zitten en mezelf daardoor juist een beetje tegenwerk. Heel confronterend, maar zo nodig! Zelf kun je zo vastzitten in je eigen ritme en patronen dat je het overzicht, het grotere plaatje, soms verliest. Hoe fijn en hoe motiverend is het dan als er iemand is die zich om jouw welzijn bekommert en dat soort wijze woorden op je afvuurt!

Is een coach een garantie voor succes

The holy grail?

Een coach is niet de ‘holy grail’ naar succes, maar vergroot de kans erop wel degelijk! ‘Niemand heeft een coach nodig, maar iedereen kan er een gebruiken. Onderzoek heeft uitgewezen dat het de meest effectieve interventie is bij gedragsverandering.’ – Alex Engel, oprichter van de Nederlandse orde van beroepscoaches.

Je merkt; ik ben erg enthousiast over het fenomeen coaching. Mij heeft het geholpen om te finishen op de Barcelona Triathlon (1/4), de NYC Marathon uit te lopen én rondere billen te kweken! Samen met een flinke dosis discipline natuurlijk; dat dan weer wel! Je bent beiden onderdeel van de oplossing.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

4 Comments

Avatar
Tineke 25 juni 2018 at 21:25

Super waardevolle en eerlijke blog! Heel leuk om te lezen! TROTS!

Reply
Bo
Bo 25 juni 2018 at 21:54

Dankjewel lieve Tien! Vind het zo belangrijk om te laten zien dat het bij mij ook niet allemaal perfect gaat, dat ik ook ups en downs heb. De realiteit is dat de boog niet 100% van de tijd gespannen kan staan. Er moet ook ruimte zijn om eens hard onderuit te gaan. Opkrabbelen, weer verder gaan en er met een beetje geluk nog een mooie les uit trekken ook! En een coach kan wel helpen om je die mooie les ook te laten inzien, zodat je niet blijft hangen in onvrede over je misstap. Liefs!!

Reply
Avatar
Sanne 23 juni 2018 at 08:50

Ik denk dat de laatste alinea wel heel belangrijk is. Zonder eigen inzet en discipline kom je er niet, ook al heb je de beste coach ter wereld.

Ik werk bij een bijlesbureau en ik zie dat soms ook bij klanten. Zeker in deze tijd van het jaar, als ouders van onze bijlesgevers verwachten dat die ervoor zorgen dat hun kind nog overgaat. Dat legt behoorlijk wat druk op de bijlesgever, terwijl die de verwachting niet altijd kan waarmaken. Wat je in 4 weken voor elkaar krijgt, is enorm afhankelijk van de inzet van het kind (en ook van de grootte van het probleem natuurlijk).

Als je een coach in de arm neemt omdat je op zoek bent naar quick fixes, dan kom je waarschijnlijk van een koude kermis thuis. Maar als je bereid bent hard te werken, dan kan een coach je zeker verder helpen.

Reply
Bo
Bo 25 juni 2018 at 21:50

Hi Sanne! Leuk dat je een reactie achterlaat! Ben het volledig met je eens en ik kan me goed voorstellen dat het voor jou ook soms lastig moet zijn. Een coach (of in jouw geval een bijles docent) is geen wondermiddel. We kunnen met de mooiste adviezen komen, de meest uitgebreide uitleg; als er vervolgens weinig of niets mee gedaan wordt, dan zal er geen verandering plaatsvinden. Uiteindelijk is iemand zelf verantwoordelijk voor de uitvoering. Maar het is wel een prachtige uitdaging om mensen ‘mee’ te krijgen! Dat geeft zoveel voldoening! Liefs, Bo

Reply

Leave a Comment