Feiten & FabelsFood

In de test: Vacublend

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 8 maart 2017 2 Comments
vacublend

Ik sta altijd wel open voor nieuwe technologieën met betrekking tot voeding en keukenspulletjes. Dus toen Versapers mij vroeg of ik hun nieuwste aanwinst – de Vacublend – wilde proberen, was ik uiteraard direct nieuwsgierig. Een blender is wat mij betreft onmisbaar in de keuken en ik gebruik mijn blender met zeer grote regelmaat voor het maken van groene smoothies maar ook eiwitshakes. Zodra de vacublend in Nederland beschikbaar was, werd hij ook aan mijn deur bezorgd. Inmiddels heb ik hem uitgebreid getest en kan ik er wel het één en ander over vertellen.

Een vacuüm blender

Ehm wat? Dat was mijn eerste gedachte toen oprichter Joost mij vertelde dat ze een vacuüm blender hadden ontwikkeld als antwoord op de vraag van mensen die graag vezels in hun sapjes wilden, maar wel met dezelfde smaakbeleving als een slowjuice sapje. De Vacublend is dan ook een kruising tussen de Versapers (slowjuicer) en een traditionele blender.

Vacuümblenden klinkt heel ingewikkeld, maar Vacublend heeft er voor gezorgd dat dit helemaal niet ingewikkeld is. Door één druk op de knop wordt in 1 minuut 80% van de lucht uit de blenderkan gehaald. Daarna geeft de blender 5 pulses en gaat hij 2 minuten lang blenden. Doordat er 80% minder lucht in de blenderkan zit, kan de blender veel sneller draaien. Dit zorgt ervoor dat de groente- of fruitsmoothie minder oxideert en minder warm wordt. Het resultaat is een smoothie die er frisser uit ziet en beter smaakt. Een traditionele blender creëert meer frictie en hitte waardoor enzymen uit fruit en groenten kapot gaan, ook is er meer oxidatie waardoor er minder vitamines overblijven.

De voordelen van Vacublend

Ik had er niet zo goed over nagedacht wat een vacuüm blender zou kunnen betekenen, maar toen ik mijn vriend – met een technische achtergrond – er over vertelde werd hij direct enthousiast over de technologie. Hij kon mij direct vertellen waarom de Vacublend beter zou zijn dan een normale blender. Zonder dat hij het verhaal had gehoord, wist hij mij te vertellen dat het de smaak en structuur ten goede zou komen doordat er geen lucht bij de ingrediënten komt. De technologie is dus wel heel bijzonder. Onderstaande voordelen geeft Vacublend:

  • 80% minder oxidatie – zo behoud je meer vitaminen in je sap
  • 95% minder bubbels – geen schuimkraag of puddingachtige smoothies
  • Maximale smaak – intense geuren en een fijne textuur maken de smoothie beter drinkbaar
  • Optimaal kleurbehoud – de smoothies blijven een hele frisse kleur behouden

vacublend

Ja ja, verkooppraatjes

Ik ben dus niet zo makkelijk te overtuigen. Waarom zou een vacuüm blender dan echt zoveel beter zijn dan een gewone blender? De enige manier om daar achter te komen is om hem te testen naast een gewone blender. Dus toen ik hem binnen kreeg op vrijdag, haalde ik direct diverse ingrediënten in huis zodat ik verschillende smoothies kon maken. Ik nam het boek je even snel door, zo ingewikkeld leek het me niet, en ging aan de slag.

Waar ik heel erg aan moest wennen is dat de blender eerst vacuüm gaat zuigen. Daardoor lijkt het heel lang te duren. Er zit een automatisch programma op, waarmee er eerst 1 minuut lucht uit de kan wordt getrokken, 5 pulses worden gegeven en daarna 1 minuten wordt geblend. Heel eerlijk, ik vind dat de blender veel geluid maakt, dus die twee minuten vond ik best lang duren. Je kunt er ook voor kiezen om zelf de stappen te doen, dan kun je ook zelf bepalen hoelang je blendt. Als je onderburen hebt is deze in de ochtend niet zo heel erg vriendelijk, dus dan kun je misschien beter zelf even het programma instellen. Aan de andere kant is dit automatisch programma wel super handig, want je kunt weglopen van de blender en ondertussen even wat andere spulletjes pakken.

Als de blender klaar is, duw je eerst het vacuüm dopje van het apparaat wat opzij en daarna van de blenderkan. En dan kun je hem inschenken. En wow, ik moet toegeven die groene smoothie met spinazie, mango en banaan was echt heel smooth. In mijn eigen blender houd ik altijd wel een wat grove structuur, maar dit is gewoon een dikke gladde sap.

vacublend

Vacublend vs gewone blender

En toen kwam de ultieme test. Ik maakte twee smoothies, één in de Vacublend en één in de normale blender met exact dezelfde ingrediënten. Dezelfde hoeveelheid magere yogurt, banaan en rood fruit. Beiden heb ik twee minuten laten blenden. Het eerste wat me opviel is dat de kleur van de smoothie uit de Vacublend wat feller is. De smaak is ook wat intenser, maar ik vond het verschil niet heel groot. Misschien omdat ik al wist welke smoothie uit welke blender kwam ik dit verschil graag wilde proeven.

Mijn vriend was op dat moment niet thuis, maar zodra hij thuis kwam deed ik met hem de blinde test. Ik zette hem twee glazen voor (ik wist welke smoothie uit welke blender kwam) en hij mocht testen. Hij zag direct verschil in kleur en proefde ook heel goed verschil tussen de twee smoothies. Hij pikte de Vacublend smoothie er direct uit. Toeval? Ik denk het niet, het verschil is namelijk echt aanwezig!

vacublend

vacublend

vacublend

De Vacublend is niet goedkoop: €399. De reden hiervoor is goed te verklaren; de Vacublend heeft twee motoren, een sterke vacuümpomp en een sterke blendermotor. Ondanks dat de blender best aan de prijs is, heb ik de afgelopen jaren wel gemerkt dat investeren in keukenapparatuur echt meer dan de moeite waard is. Je gebruikt dit soort apparaten namelijk meerdere keren per week en wetende dat de smaak zo perfect is, maakt dat je hem alleen maar meer wilt gebruiken. Houd Eat.Run.Love. in de gaten, want binnenkort komt er wel een hele toffe actie aan!

 

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

2 Comments

Avatar
Tine 23 oktober 2017 at 21:31

Kan je er ook soep in maken?

Reply
Onmisbaar in de keuken - Eat.Run.Love. 23 april 2017 at 06:30

[…] Lees ook: De Vacublend in de test […]

Reply

Leave a Comment