Persoonlijk

Iedereen is sterker, sneller en slanker dan ik…

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 18 april 2016 24 Comments
Eat run love

Ik open Instagram en het eerste wat ik zie zijn blije gezichten, hardloop PR’s, het ene zware gewicht na het andere, dubbelgevouwen lichamen en natuurlijk healthy food. Alleen maar fitte girls in mijn timeline, met hier en daar een “doe maar lekker normaal” post. Ik heb de neiging om Instagram weer te sluiten en toch scrol ik door. Voor ik het weet ben ik een uur verder en kan ik alleen maar denken aan het feit dat ik niet eens in de buurt kom van al die afgetrainde fitgirls op mijn scherm.

Streng spreek ik mezelf toe, want ik volg “maar” 1100 mensen. Hiervan is denk ik 75% vrouw is, woont de helft in het buitenland en heeft een kwart maling aan wat hij of zij plaatst. Het is allemaal dus niet zo erg, want dit is helemaal geen weerspiegeling van hoe de werkelijkheid is. Ik weet ook wel dat het aantal Instagram gebruikers in Nederland relatief laag is en het merendeel zelfs helemaal niet bezig is met hoe ze eruit zien.

Het handje fitte girls waar ik het over heb, staat uren voor de spiegel, in het juiste licht, wanneer ze net uit bed komen en naar het toilet zijn geweest, met een zongebruinde huid en in de perfecte outfit. Vijftig foto’s gaan er vooraf aan de foto die online komt en de komende maanden teren ze nog op die ene ochtend dat alles perfect was.

Laten we eerlijk zijn, ik heb ook het stempel fitblogger op mijn hoofd gedrukt, dat weet ik best. En ik wil geen enkele fitgirl afvallen want het zijn stuk voor stuk lieve en superknappe meiden, en toch steekt het me. Waarom lukt het mij niet om die perfecte foto te krijgen? En misschien nog wel een belangrijker vraag: wil ik wel zo’n perfecte foto maken? Wil ik wel mee doen aan deze social mediagekte?

Oké, ik ben misschien niet zo überfit als die zongebruinde, Australische fitgirls, maar ik mag zeker niet klagen. Het trainen gaat goed, ik word steeds sterker en ik zit lekker in mijn vel. Waarom laat ik me dan toch afleiden door alles wat er gebeurt op Instagram?

Omdat ik ook maar een jonge vrouw ben met haar eigen onzekerheden. Het is nooit goed genoeg en het kan altijd beter. Terwijl dat dus echt helemaal niet nodig is. Van de week sprak Liselotte me aan op een event. Ze zei: “Jij bent een van de weinige fitbloggers die ik echt leuk vind om te volgen. Je bent gewoon normaal en laat zien dat het helemaal niet erg is om af en toe geen zin te hebben om te trainen of een lekker stuk chocolade te eten. De volgende dag begin je gewoon weer met frisse moed en dat werkt aanstekelijk. Je hebt een prachtig lichaam en door jou krijg ik echt zin om te trainen.”

Die opmerking zette me weer met beide benen op de grond. Ik ben in mijn eigen gedachten namelijk misschien niet perfect, maar dat kan ik voor jou wel zijn. Onbewust vergelijken we onszelf met iedereen op social media.

Voordat dit stukje online kwam (ik twijfelde of ik het wel online wilde zetten), liet ik het aan mijn beste vriendinnetje lezen en deze blog maakte heel wat in haar los. Haar eerste opmerking was: “Hallo, heb je wel eens naar jezelf gekeken?” Daarna vervolgde ze: “Als ik mezelf met jou vergelijk, vind ik mezelf te lui en te dik, maar als ik naar mezelf kijk zonder een vergelijking te maken, ben ik best tevreden.”

En dat is precies wat ik met deze blog wil zeggen: vergelijken is niet goed voor je zelfvertrouwen en bovendien helemaal niet nodig. Je bent zo goed en zo sterk als je jezelf voelt. Geef jezelf af en toe een schouderklopje, want je bent goed bezig!

Ik ga me niet meer gek laten maken door social media, jij?

Comparison is the thief of joy – Theodore Roosevelt

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

24 Comments

2016 in Instagram - Eat.Run.Love. 26 december 2016 at 06:30

[…] april schreef ik een hele openhartige blog over twijfels, onzekerheden en de invloed die social media heeft. Een blog die door het dak […]

Reply
Favorieten van de maand | april - Eat.Run.Love. 1 mei 2016 at 07:00

[…] Maar allereerst wil ik jullie in het zonnetje zetten! Vorige week schreef ik een artikel “iedereen is sterker, sneller en slanker dan ik” over mijn onzekerheden en de struggle die ik soms met social media heb. Begrijp me niet verkeerd, ik ben vergroeid met mijn telefoon en scroll het liefst de hele dag door Instagram, maar dit zorgt er soms ook voor dat ik ongelukkig word van alles wat ik zie. Op de blog kreeg ik ontzettend veel leuke reacties, hij werd veel gedeeld en ontzettend vaak geliked! Dit soort persoonlijke artikelen doen het goed, ik wil dus proberen dit vaker te doen. Mocht je de blog niet gelezen hebben, doe dat dan zeker even! […]

Reply
Avatar
Diana 21 april 2016 at 22:36

Hoi,

Ik kan er ook niet meer tegen. Ik vond sporten healthy lifestyle superleuk ook om dat ik me energieke en sterker begon te voelen wat me doel was! . Eerlijk is eerlijk ik voel ook de druk van social media super afgetrainde lichamen en na wat personal training lessen. En 2 jaar fitness etc. Me zelf aftevragen wat doe ik verkeerd. Waarom heb ik niet de ideale vetprecentage en waar blijven die ABS.dat zou ik inmiddels toch wel moeten hebben. ik zag me lichaam niet meer veranderen. En werd onzeker begon me zelf niet meer te waarderen als ik voor het trainen deed.onregelmatige werktijden zo vaak mogelijk trainen. Tot me hormonaleschomelingen aan toe me lichaam was van slag. Waar is de grens want ja met verschillende motivatie teksten. ‘Geen tijd dan maak je tijd!moe zijn is geen excuses! Etc. Ging ik over mijn grens heen en raakte ik overspannen met dagelijkse huilbuien aantoe.

Gelukkig merk ik dat er langzamerhand een tegenmars begint te komen. Omdat we onbewust vaker op de weegschaal staan. We niet meer met vrienden naar de bios durven of naar de chinees omdat wr ontelbaar kcal in het eten zitten. Be real! Vroeger at ik 3 zaken m&ms kwam ik aan maybe?! Maar ik was het ook snel kwijt puur omdat ik at wat ik wilde en me lichaam me ingaf wat mij gelukkig maakte en wat ik nodig had.

Fitness het wordt zegt het al je doet het om fit te worden. Geestelijk en lichaamlijk veel meiden. Worden onzeker en streven naar het ideale sport lichaam.we sport toch omdat we gezond gelukkig oud willen worden?

Goed verhaal!nogmaals ik ben blij dat ik dee blogspot voorbij zag komen!
En hoop dat deze trend snel voorbij is!
Love ure self!be healthy be you!
Groetjes.

Reply
Avatar
Elle 20 april 2016 at 19:26

Ik reageer eigenlijk niet zo vaak op blogs (niet zozeer die van jou maar in het algemeen). Dit stukje zorgt ervoor dat ik heel graag wil reageren (best grappig, maar dat terzijde). Ik vind het zelf onbegrijpelijk dat mensen (naar mijn idee vooral vrouwen) zo ontzettend bezig zijn met streven naar bepaalde vormen van perfectie en zich laten beïnvloeden door hetgeen ze voorgeschoteld krijgen (of eigenlijk zichzelf bewust voorschotelen!) via social media. Door mensen te volgen en te bestuderen die perfect lijken, kies je (’je’ in algemene zin) er zelf voor om keer op keer geprikkeld te worden door foto’s die zorgen voor een blijvende confrontatie met hetgeen je wilt zijn/hebben maar (nog) niet bent of hebt. Jezelf een naar gevoel geven over jezelf of je leven. Why?!..


Er goed uit willen zien, ik snap dat mensen dat graag willen, evenals fit en gezond zijn. Maar waar is de grens? Op IG zie ik bij voorgestelde foto’s zo nu en dan foto’s voorbij komen van meiden die er normaal uit zagen en nu compleet zijn afgetraind al dan niet met lagen spray tan en halve (of complete!) bodybuilder lichamen. Zo zonde. Ieder moet dat voor zichzelf weten natuurlijk maar als de motivatie samenhangt met de gedachte dan ’gelukkig(er) of beter te zijn’ denk ik: life’s too short! Ga genieten, wees niet zo hard voor jezelf. Wees een leuk persoon en vergelijk jezelf met jezelf en NIET met anderen. Beter willen zijn dan de beste versie van jezelf -als dat al permanent kan..- kost je zoveel tijd en energie. Is het het waard om daarvoor op je tenen te lopen en niet of nooit tevreden te zijn met hoe je bent? Er zullen altijd mensen zijn die slanker, strakker, sterker, mooier, slimmer, rijker of wat dan ook zijn dan jij en ik. Kortom, perfectionisme is een onmogelijke strijd die je vroeg of laat altijd zult verliezen. En dan maar beter vroeg toch! ;-)

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 20 april 2016 at 23:00

Hi Elle, je hebt helemaal gelijk met het feit dat je zelf kiest voor de mensen die je volgt. Maar dat neemt niet weg dat er een algemeen beeld wordt geschept van alleen maar super fitte girls. Zoals je zelf ook aangeeft, bij voorgestelde foto’s zie je alleen maar van dat soort foto’s dus je kunt er niet omheen.

Overigens kan ik best zeggen dat ik heel gelukkig ben met mezelf en schreef ik deze blog vooral om mensen aan het denken te zetten :) De standaard hoeft namelijk niet zo hoog, als je maar blij bent met jezelf! Met vlagen heb ik wel te maken met onzekerheid, maar ik denk dat dat heel herkenbaar is voor velen.

Beter willen zijn dan de beste versie van jezelf kost idd heel veel tijd en energie, verspilde moeite!

Reply
Avatar
Madelon 20 april 2016 at 09:36

Hey Jes, you are your own kinda perfect! En geloof me, als je ouder wordt ga je je steeds minder vergelijken met anderen, hihi. Blijf lekker werken aan je gezondheid, trainen en lol hebben, want dat straalt er bij jou juist vanaf en is juist zo fijn. Want je weet ons motto hè: life is all about being healthy and having fun! :-)

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 20 april 2016 at 23:02

Dank voor je lieve reactie Madelon, vergelijken zit een beetje in de aard van het beestje, maar ik weet zeker dat het minder wordt naarmate je ouder wordt. Je bent een groot voorbeeld ;) En laten we voorop stellen dat ik heel veel plezier heb ik alles wat ik doe, dus fijn dat dat ook bij jullie zo overkomt! x

Reply
Avatar
Sjoukje 19 april 2016 at 15:46

Bam! Zo waar. Thanx voor deze post, ik denk dat ik stiekem ook zo met andere bezig ben. Maar indd we zijn gewoon allemaal goed bezig. Je mag trots op jezelf zijn, je bent wie je bent en dat is veel meer waard!

Reply
Avatar
Mari Durieux 19 april 2016 at 13:58

Haha ja ik ken het gelukkig ben ik een “oude” man en kan überhaupt niet tippen aan de fitgirls of in mijn geval fitboys. Heb geen six pack, al doe ik daar soms wel mijn best voor. Ben alleen bruin na twee weken zonvakantie en ‘s-morgens een foto online, no way. Er is niks mis met hoe je bent of hoe je wordt jessica. Er is er maar een van jou en dat is het fijne ervan. Iedereen is uniek en dat mag gezien worden

Reply
Avatar
Louisa 19 april 2016 at 05:23

Ik wil dat ook niet meer. Ik ben een fitgirl met overgewicht en een grotere maat. Maar nog niet zo lang geleden besloot ik dat ik best trots op mezelf mag zijn omdat ik regelmatig sport en gezond(er) eet. Het gaat er langzaam vanaf, en het is nooit een rechte lijn naar beneden, maar 1 die omhoog en weer omlaag gaat. Ik geef mezelf wel dat schouderklopje! :)

Reply
Avatar
Maartje 18 april 2016 at 20:40

Lieve Jes,
Mooi stukje hoor! En ik denk voor velen heel herkenbaar. Ik heb veel respect voor wat jij allemaal doet en al hebt bereikt! Ga zo door! Veel liefs!

Reply
Avatar
Joanne 18 april 2016 at 18:38

PS perfection is boring!!

Reply
Avatar
Joanne 18 april 2016 at 18:37

Lieve Jessica,
Blijf trouw aan jezelf dat maakt je uniek! Ik vind het verfrissend!
Liefs
Joanne

Reply
Avatar
Kimengym 18 april 2016 at 16:12

Ooh hier heb ik laatst ook een blog over geschreven, volledig mee eens!!!

Reply
Avatar
Anna Miller 18 april 2016 at 16:00

Jaaa, en Jes: PERFECT IS BORING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reply
Avatar
Alyssa 18 april 2016 at 15:04

Mooi stukje! Ik probeer mezelf ook niet meer te vergelijken (da’s echt een valkuil van me), want daar word ik toch niet gelukkig van!

Reply
Avatar
Liesje 18 april 2016 at 14:45

Wat een goed stuk!!! Ik volg je met veel plezier en zeker ook omdat jij ‘vind ik dan’ een goede afspiegeling bent van een fitgirl. Echt… en dat is waar het om draait. En omdat je super lekkere recepten post :):)

Toch zat ik net zelf ook in de zon (terwijl ik eigenlijk moest sporten) instagram door te scrollen en begon mezelf ook te vergelijken. Ik weet dat het niet realistisch is maar je doet het toch. Heb mezelf ook streng toegesproken… stop met vergelijken!! Grappig dat de laatste post dus die van jou was…

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 20 april 2016 at 23:03

Hi Liesje, wat leuk om te horen en ook voor jou geldt, je bent zo goed en sterk als je jezelf voelt! Geniet van de recepten die ik plaats :)

Reply
Avatar
gaby 18 april 2016 at 14:21

Goed stuk! Ik herken het gevoel helemaal en ik laat mij wel degelijk soms een beetje gek maken. En eigenlijk heb je gelijk ook en moet ik dat niet doen, maar toch… onderbewust.

Reply
Avatar
Ellen 18 april 2016 at 14:01

Helemaal mee eens! Ik heb inmiddels ook een aantal accounts ontvolgd. Ik word er alleen maar onzeker van! En inderdaad veel inspirerender om te zien dat je je balans vindt. Denk dat we daar allemaal veel meer aan hebben dan aan die foto’s van meiden van wie we direct denken dat ze er altijd zo uitzien. Misschien zijn ze wel doodongelukkig. Om zo’n afgetraind lichaam te hebben moet je ook wel heel erg veel dingen laten.

Reply
Avatar
Sonja Diane 18 april 2016 at 13:54

Het valt inderdaad niet altijd mee om te zien wat er op social media allemaal voorbij komt. Er zijn voor mij een aantal grote healthbloggers die ik om die reden alleen nog maar op hun blog volg om de artikelen die ze schrijven, en op Instagram bijvoorbeeld niet meer volg. Puur omdat ik niet vrolijk wordt van de foto’s die daar voorbij komen, omdat ik stiekem toch wel een beetje jaloers ben dat ik er niet zo afgetraind uit zie (maar eigenlijk is dat tegelijk ook niet wat ik wil. Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, zeg maar)

Reply
Avatar
Bianca 18 april 2016 at 13:15

Dat heb ik idd ook met je dagboeken. Ik train echt wel maar niet op jou manier Haha.

Reply
Avatar
Esther 18 april 2016 at 12:52

Mooi stukje, ben het er helemaal mee eens. Er zijn een hoop mensen die ontzettend veel aandacht nodig hebben en hun status ontlenen aan het aantal likes. Dat is niet gezond. Er gaat veel schuil achter de zgn. ‘ perfecte plaatjes’. Een beetje Hollandse nuchterheid kan geen kwaad :).

Reply
Avatar
Suzan 18 april 2016 at 06:49

Fantastisch stukje! Hahaha maar als ik jou dagboeken lees dan bekruipt mij ook altijd dat gevoel😉.

Reply

Leave a Comment