Gezondheid

Hydrateren, hydrateren, hydrateren

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 19 juli 2014 8 Comments
hydratatie tijdens sporten

Ik ben weer eens met mijn neus op de feiten geduwd hoe belangrijk voldoende drinken is, helemaal met dit warme weer als je ook nog eens wilt sporten. Vrijdagochtend werd ik wakker met een beetje stramme benen. Zal wel van de kickbokstraining komen dacht ik, wel raar want zo’n pittige beentraining was het niet. Ik had me er op in gesteld dat ik vroeg wilde gaan hardlopen, dus nam me voor om op een rustig tempo te gaan lopen zodat ik de stramme benen eruit zou lopen. Ik dronk twee glazen water, trok een luchtig hardloopsetje aan en ging weg.

Man, wat had ik het zwaar. Al binnen een paar kilometer verzuurden mijn benen volledig. Met pijn en moeite heb ik er 5,5 km uitgeperst, maar het leken er wel 21. Nu was ik wel erg moe van de hele week keihard werken, en het was warm. Maar zo zwaar? Ik begreep er niks van. Toch schoof ik het daar een beetje op af en maakte ik me klaar om naar het strand te gaan.

Vanmorgen werd ik wakker met nog veel meer spierpijn, hoe dan? En toen viel het kwartje… Ik had gewoon veel te weinig gedronken. De afgelopen dagen werd het natuurlijk als maar warmer en warmer, voor mijn gevoel dronk ik wel genoeg, maar daar heb ik me toch in vergist denk ik. Je urine is ook al tijd een goede graadmeter, en gisteravond had deze alles behalve een heldere kleur, een teken dat je dus niet genoeg hebt gedronken. Tel daar bij op dat je een lichamelijk inspanning doet waarbij je ook veel vocht verliest en het is een logisch resultaat. Laatst schreef ik nog hoe belangrijk hydrateren is, en nu ben ik gewoon zelf in de valkuil getrapt.

Een tekort aan vocht levert als snel prestatieverlies op. Bovendien kunnen je spieren extra pijn gaan doen, wat in mijn geval dus is gebeurd. Extra veel water drinken is het advies, zodat je lichaam snel weer gifstoffen kan afvoeren. Ik blijf momenteel dus maar drinken, drinken en nog eens drinken. Ik vind een glas koud water heerlijk, maar een beetje afwisseling kan ook geen kwaad. Een lekker recept van een drankje dat ik nu graag maak, volgt nog!

Veel last van spierpijn? Lees dan nog eens deze tips. Ook een foamroller kan verlichting bieden. En het innemen van magnesium kan ook bijdragen aan sneller spierherstel, maar daarover later meer!

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

8 Comments

Je eigen mini detox - Eat.Run.Love. 3 januari 2016 at 11:04

[…] algemeen bekend dat we minimaal 2 √† 3 liter water per dag moeten drinken. Als je sport nog meer, als je te weinig drinkt heeft dit echt invloed op je prestaties. Vooral in de winter kan dit nog wel eens lastig zijn omdat het koud is en je geen dorst hebt. Zorg […]

Reply
We Run Amsterdam laatste tips - Eat.Run.Love. 14 mei 2015 at 12:43

[…] dat de mussen van het dak vallen, maar drinken wordt vaak vergeten en is zo ontzettend belangrijk. Een tekort aan vocht levert al snel prestatieverlies op en kan ook zorgen voor spierpijn na afloop van de wedstrijd. Blijf jezelf dus goed hydrateren zowel […]

Reply
Hardlopen in de winter met goede voorbereiding - Eat.Run.Love. 26 december 2014 at 17:03

[…] te drinken omdat het koud is, maar ook in de winter is het belangrijk om je lichaam te hydrateren. Ik schreef daar al vaker een artikel over. Persoonlijk vind ik het niet nodig om met een bidon te gaan lopen, maar zorg ervoor dat je voor je […]

Reply
Avatar
Nathalie 21 juli 2014 at 21:09

Ik drink ook altijd veel te weinig! Ik let er de laatste weken op dat ik minimaal 2 liter water binnen krijg.. Maar merk ook dat ik nu het warm is echt meer moet drinken!

Reply
Avatar
Marieke 20 juli 2014 at 19:29

Ik drink echt veel te weinig, ook in het dagelijks leven. Heb heel vaak hoofdpijn. Ik weet waar het aan ligt, maar ik vergeet het gewoon, als ik bijv. aan het werk ben. Echt stom.
Balen dat je rondje zo slecht ging, maar je weet iig waarom! Zag dat je vandaag alweer enorm lekker ging, goed bezig!

Reply
Fit diary #2 – Eat.Run.Love. 20 juli 2014 at 07:07

[…] voor me. Behalve als ik moet werken zoals nu, maar dat gaf niet want vrijdag¬†was ik vrij. Over mijn dramatische 5.5km konden jullie al lezen, en de rest van de dag bracht ik door op het strand. Door de warmte ben ik niet vooruit te branden, […]

Reply
Avatar
Eline 19 juli 2014 at 20:10

Water drinken is zo ontzettend belangrijk bij deze temperaturen, dat vergeten mensen nogal eens

Reply
Avatar
Andrea 19 juli 2014 at 13:50

Heel belangrijk idd, maar het wordt wel snel vergeten. Ik drink vooral veel koud water en kokoswater op deze hete dagen.

Reply

Leave a Comment