Gezondheid

Hydratatie tijdens sporten; een must om te presteren

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 25 april 2014 7 Comments
hydratatie tijdens sporten
Inmiddels weet iedereen wel dat je gedurende de dag minimaal 2 liter water moet drinken. Soms heb ik er moeite mee om dat te halen, maar meestal lukt het me wel. Maar wisten jullie dat het ook super belangrijk is om tijdens het sporten te hydrateren? Zelf deed ik dat vroeger nooit en nog steeds zie ik veel mensen om heen die het niet doen. Geen dorst, klotsbuik, onhandig, zijn veel gehoorde opmerkingen. Maar vochtverlies van zo’n 1 à 2% van het lichaamsgewicht (meestal tussen de 0,7 en 1,4l voor een persoon van 70kg) kan al zorgen voor een prestatievermindering van de spieren van 10%. Verlies je meer dan 4% vocht dan kunnen vermoeidheid, zware benen en ademnood optreden (bron: Isotar). Met het laatste zullen vooral topsporters te maken hebben (denk aan marathonlopers), maar zelf merk ik het wel als ik rond de 15km of meer loop. Ook in het verstandig om als je bijvoorbeeld krachttraining of bootcamp doet, om de aantal oefeningen te drinken.

 

De perfecte vochtbalans voor de inspanning is essentieel om goed te presteren en spierproblemen te voorkomen. Zorg er altijd voor dat je drinkt voordat je dorst krijgt, anders is het al te laat. Bij wedstrijden is het daarom van groot belang om water of een andere sportdrank aan te nemen bij de waterpost. Zelf deed ik dat nooit, maar sinds ik dat wel doe merk ik dat ik aanzienlijk beter presteer en minder moe word. Ook al heb je er geen zin in, probeer dan in ieder geval een paar slokken te drinken.

 

Wat bij mij erg heeft geholpen is hardlopen met een drinkfles. In het begin lijkt en voelt het onhandig, maar je raakt er snel aan gewend. Ik heb hiervoor een speciale hardloopbidon van Nike die echt top is. Je kunt je hand door een zakje met ritsje (ideaal voor kleine dingetjes als een sleutel, pinpas, muntgeld) heen doen waardoor je niet continue de fles hoeft te klemmen. Zodra ik 15km of meer ga lopen neem ik deze fles mee en drink ik elke paar kilometer een paar slokjes. Bij warme dagen is het zelfs aan te raden om drinken onder de 10km mee te nemen.

 

SONY DSC

 

Maar wat drink je nu precies tijdens het sporten? Je kunt natuurlijk gewoon water drinken (vind ik stiekem het lekkerste). Wanneer je zweet verlies je niet alleen water maar ook mineralen zoals natrium en kalium. Het is daarom verstandig om te kiezen voor een drankje waarmee je mineralen weer aanvult. Hiervoor zijn zogenaamde Isotone drankjes erg geschikt waar onder andere dextrose, zout en mineralen inzitten om de vochtbalans op peil te houden en belangrijke koolhydraten aan te vullen. Deze drankjes hebben een snelle uitwerking op de maag zonder dat  je een klotsbuik krijgt.

 

Zelf vind ik Born Isotonic Fresh (gekocht bij Run2Day in de winkel) in de smaak citroen lekker. Dit is een poeder waarvan je 2 schepjes aanlengt met een halve liter water. Het valt inderdaad erg licht op de maag en ik krijg er geen klotsbuik van.

 

Een andere optie is het drinken van kokoswater. Het water uit jonge kokosnoten is natuurlijk, enorm dorstlessend en bevat belangrijke vitaminen en mineralen voor sporters. Zelf vind ik kokoswater niet zo lekker tijdens het sporten omdat ik het een vrij specifieke smaak vind hebben. Maar ik vind het ideaal om na het sporten te mixen in een shake met bijv. spinazie, mango en hennepzaad.

 

Veel mensen zweren bij het drinken van deze natuurlijke dorstlesser. Vita Coco heeft inmiddels acht smaken in haar assortiment waarvan Vita Coco Lemonade de nieuwkomer is. De naam zegt het al, kokoswater met een vleug citroen. Ik kreeg van de week een pakketje toegestuurd en deze smaak lijkt me heerlijk! Ik voeg zelf altijd graag citroen toe aan mijn drankjes, dus ik kan niet wachten om deze snel te testen.

 

SONY DSC

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

7 Comments

Drinken in de winter - Eat.Run.Love. 15 januari 2017 at 06:30

[…] Lees ook: Hydratatie tijdens sport een must om te presteren […]

Reply
Tips voor sporten in de zon - Eat.Run.Love. 1 december 2015 at 23:51

[…] hydrateren, hydrateren Ik schreef al eerder over het belang van hydrateren tijdens het sporten, maar met de warmte is het nog belangrijker. Zorg dat je voor het sporten voldoende drinkt, ik […]

Reply
Sporten met hitte - Eat.Run.Love. 1 december 2015 at 23:35

[…] Hier heb ik al vaker aandacht aan besteed. Slechte hydratatie zorgt voor slechte prestatie. Zorg dat je gedurende een warme dag voldoende drinkt; met 2,5 à 3 liter kom je een heel eind. Wanneer je gaat sporten las dan regelmatig drinkpauzes in, ook wanneer je geen dorst hebt. Dorst treedt namelijk pas op als je veel vocht bent verloren. Drink een half uurtje voor je gaat sporten nog een halve liter water en probeer tijdens het trainen je vochtgehalte goed op peil te houden door elk kwartier een paar slokken drinken te nemen. Vermijd op warme dagen koffie, thee en alcohol (al is dit natuurlijk heel moeilijk tijdens een gezellige borrel). Meer over hydratie lees je in deze blog. […]

Reply
Jouw kans om een nieuwe sport te proberen - Eat.Run.Love. 10 april 2015 at 07:44

[…] Vita Coco organiseert in samenwerking met 7 partijen op 7 verschillende locaties diverse workouts. Kokoswater is het perfecte drankje tijdens of na een workout en Vita Coco staat daarom ook voor een gezonde en […]

Reply
Tropische smoothie met mango en kokoswater - Eat.Run.Love. 21 augustus 2014 at 09:23

[…] week schreef ik al een kort stukje over de nieuwe Vita Coco met Lemon. Kokoswater is 100% natuurlijk, […]

Reply
Win een maand lang Vita Coco - Eat.Run.Love. 21 augustus 2014 at 07:04

[…] vaker schreef ik hoe belangrijk het is om je lichaam voldoende te hydrateren. Eigenlijk niet alleen tijdens het […]

Reply
Hydrateren, hydrateren, hydrateren – Eat.Run.Love. 19 juli 2014 at 13:02

[…] een lichamelijk inspanning doet waarbij je ook veel vocht verliest en het is een logisch resultaat. Laatst schreef ik nog hoe belangrijk hydrateren is, en nu ben ik gewoon zelf in de valkuil […]

Reply

Leave a Comment