ReceptenZoete tussendoortjes

Noten-rozijnen brood

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 27 mei 2014 24 Comments
noten rozijnenbrood recept
Mijn moeder haalt regelmatig notenbrood en elke keer als ik bij haar ben en dit eet, vind ik het zo lekker. Zelf haal ik het bijna nooit, maar van het weekend bedacht ik dat ik het zelf wel eens kon maken. Een paar weken geleden plaatste ik ook al het recept van een bananenbrood, bananenbrood is echt zoet (gaat richting een cake) terwijl dit meer hartig is. Ik gebruikte de basis van een kwarkbrood, maar gebruikte Griekse yoghurt (iets zachter van smaak) en lekker veel noten en rozijnen. En met een likje roomboter maak je dit brood eigenlijk nog lekkerder.

 

  • 250 gram volkoren speltmeel
  • 250 gram Griekse yoghurt
  • 1 ei
  • 1 tl bakpoeder
  • 3 tl kaneel
  • 2 el honing
  • 150 gr gemengde ongezouten noten
  • 100 gr (gemengde) rozijnen
Verwarm de oven voor op 200 graden.

 

Meng alle droge ingrediënten (behalve noten en rozijnen) met elkaar en voeg de natte ingrediënten toe. Mix dit goed, ik gebruikte hiervoor een handmixer. Als laatste voeg je de noten (ik hakte deze kort) en rozijnen toe. Dit is best een uitdaging omdat het deeg behoorlijk klef is, maar met een vork is het nog wel te doen.

 

Bekleed een bakblik met bakpapier. Door van het bakpapier eerst een prop te maken, kun je het iets beter vormen in de vorm. Giet het mengsel er in en zet in de oven. Uiteindelijk heb ik het brood 30 minuten in de oven gehad. Als je een erg sterke oven heb, zou ik hem of op een iets lagere temperatuur zetten of iets korter in de oven doen. Houd het brood goed in de gaten en prik er eventueel in met een satéprikker om te kijken of hij nog erg vochtig is.

 

Om het langer te bewaren, snijd je het brood in plakjes en verpak je deze per stuk in vershoudfolie. Bewaar het in de vriezer en haal er ’s ochtends uit. Een heerlijk gezond tussendoortje!

 

noten rozijnenbrood recept

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

24 Comments

Avatar
NOOTJES 16 februari 2019 at 18:14

Hoi,
Kan de Griekse yoghurt ook vervangen worden door natuur yoghurt?

Groetjes

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 17 februari 2019 at 20:51

Hi Gitta, ik denk dat dat geen probleem is, maar gewoon even proberen zou ik zeggen. Succes!

Reply
Avatar
GoedBezig 14 mei 2016 at 07:13

Ik maak hem elke week, ik vind het super!
Ik vraag mij wel af hoe het komt dat het deeg niet hoeft te rijzen?
Ik doe er ook stukjes gedroogde abrikozen in, echt een aanrader1 samen met walnoten en zonnebloempitten.
En nog een vraagje: mijn darmen gaan er van werken, de eerste keren dat ik het eet stonk het zo nu en dan ;)
Komt dat door de kwark die erin zit?

Reply
Avatar
Tamara 22 september 2015 at 13:46

Ha Jessica! Super recept dit, echt heerlijk. Ik heb geen oven, maar na 60 minuten in de broodbakmachine is het ook een mooi baksel. Dankjewel :)

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 22 september 2015 at 21:44

Dat klinkt als een prima alternatief! Fijn dat hij lekker was :)

Reply
Avatar
Megan 9 juli 2015 at 12:25

Mijn broodje is erg stevig en vast geworden terwijl die van jou, op de foto te zien, juist heel luchtig van structuur is. Ik heb precies het recept gevolgd dus daar kan het niet aan liggen. Zet jij de oven op de hetelucht-stand of gebruik je boven-onderwarmte? En welk merk bakpoeder gebruik je?

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 10 juli 2015 at 22:53

Hi Megan, ik heb een hetelucht oven, gebruik geen boven-onderwarmte. Bakpoeder gewoon standaard van de supermarkt (Dr. Oetker geloof ik). Misschien proberen om hem even wat korter in de oven te doen? Bij mij lukt hij de ene keer ook beter dan de andere keer hoor!

Reply
Hartig brood met tomaat en olijven - Eat.Run.Love. 11 april 2015 at 07:01

[…] broodje te maken voor bij een soepje bijvoorbeeld. Zo gezegd, zo gedaan. Ik nam mijn populaire noten-rozijnenbrood als basis en maakte daar een hartig brood van. Een […]

Reply
Avatar
Nicole 17 maart 2015 at 21:51

Ik kan niet tegen spelt. Weet je daar misschien een vervanger voor?

Groetjes

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 17 maart 2015 at 22:46

ha Nicole, dat is vervelend! Je kunt het natuurlijk gewoon vervangen voor volkoren meel, maar een andere optie is roggemeel. Of eventueel een combinatie van boekweitmeel & amandelmeel (boekweit is wat zwaarder, amandel juist wat luchtiger). Succes!

Reply
Avatar
lincey 16 maart 2015 at 21:56

Ik heb ‘m zojuist gemaakt maar is een erg platte compacte variant geworden. Niks gerezen dus eerder een platte cake dan een brood. Misschien is de smaak wel heel goed?

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 16 maart 2015 at 22:29

Oh dat is jammer, bij mij lukt deze namelijk altijd perfect. Heb je exact de hoeveelheden uit het recept aangehouden?

Reply
Avatar
Alies 13 februari 2015 at 12:34

HI Jessica,
Ik heb deze gemaakt…écht lekker! En makkelijk te maken inderdaad, dus nu al opgeslagen als favoriet :-)
Twee vraagjes:

1. het valt me op dat er geen zout toegevoegd wordt. Klopt dat?

2. zakje bakpoeder… van de natuurwinkel is dit maar liefst 21 gr. Andere zakjes zijn vaak 12 gram, dus kun je me vertellen hoeveel precies? Ik heb nu 12 gram gedaan.

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 13 februari 2015 at 14:10

Hi Alies, wat leuk om te horen! Gebruik bij dit recept eigenlijk nooit zout. Als je de smaak een beetje flauw vindt, zou je de volgende keer een beetje zout kunnen toevoegen. Uiteindelijk is het namelijk alleen een smaakversterker.

Het recept transformeert bij mij ook gedurende de tijd, gebruik inmiddels nog maar 1 theelepel bakpoeder. Ik ga het gelijk aanpassen!

Reply
Biologische salades bij Venkel - Eat.Run.Love. 30 augustus 2014 at 22:02

[…] er grote schalen met homemade noten/rozijnenbrood en hummus op tafel. Ik maak zelf ook regelmatig noten-rozijnenbrood maar had nooit bedacht om dit met hummus te eten. Wat een heerlijke combinatie, ga ik de volgende […]

Reply
Avatar
Mirte 28 mei 2014 at 19:46

Klinkt heeerlijk! Het is dat ik net een chocolade bananenbrood heb gebakken, anders zou ik direct de keuken in gaan. Maar ik ga hem zeker snel maken :D

Reply
Avatar
Jessica 28 mei 2014 at 20:25

Leuk om te horen! Laat je weten als je hem hebt gemaakt?

Reply
Avatar
Marijke Vermeulen 27 mei 2014 at 20:37

Aha, ik ging net morgen notenbrood maken, maar dit recept ziet er beter uit dan hetgeen ik in gedachten had… perfecte timing ;-)

Reply
Avatar
Jessica 27 mei 2014 at 22:07

Ah leuk! Ben benieuwd hoe je hem vindt, en ook wat voor receptje jij had :)

Reply
Avatar
Samantha Trumpie 27 mei 2014 at 11:09

Jummieeeeee meis! Ziet er echt geweldig uit! :D

Reply
Avatar
Jessica 27 mei 2014 at 22:07

Hij smaakt ook geweldig :D

Reply
Avatar
Jorien 27 mei 2014 at 08:55

Lekker zeg! Een fijne afwisseling met bananenbrood lijkt me :)

Reply
Avatar
Anonymous 27 mei 2014 at 08:40

Ziet er heerlijk uit! Ga m vanavond gelijk proberen!
Liefs, Olga

Reply
Avatar
Marieke 27 mei 2014 at 08:06

Dit lijkt me heer-lijk, ga het zeker eens maken! Thanx!

Reply

Leave a Comment