ReceptenZoete tussendoortjes

Brownies van zoete aardappel

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 17 juni 2014 14 Comments
Brownie zoete aardappel
Wie mij iets langer kent, weet ik dat ik dol ben op chocolade. Al een hele tijd stonden gezonde brownies op mijn lijstje om te maken. Ik heb naar diverse recepten gekeken, maar in veel recepten wordt avocado of banaan gebruikt en dat leek me dus juist niet zo lekker. Tot ik ergens een recept tegen kwam op basis van zoete aardappel, dat leek mij perfect! Met diverse recepten bij de hand, fabriceerde ik onderstaand recept.En echt, als je net als ik zo van chocolade en brownies houd als ik, moet je nu naar de supermarkt/natuurwinkel rennen om alle ingrediënten te halen, want hij is zóóó lekker! Ik vind vaak dat je toch wel goed proeft dat een gezond baksel is, maar dat vind ik bij deze brownie dus echt 200% meevallen.

Voor ca. 8 stukjes:
– 2 zoete aardappels
– 100 gram ontpitte dadels
– 75 gram amandelmeel
– 4 el rauwe cacao
– 2 el agavesiroop
– 1 tl vanille extract
– zakje bakpoeder
– klein snufje zout

Breng water aan de kook. Schil de zoete aardappels en kook deze in 15 minuten goed zacht. Laat ze daarna een beetje afkoelen (eventueel kun je dit versnellen door ze in koud water te laten staan).brownie zoete aardappel

Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de dadels in een keukenmachine en pureer net zo lang dat het een soort pasta wordt. Voeg de zoete aardappel, rauwe cacao, vanille extract en agavesiroop toe en pureer net zo lang tot het een gladde massa is.

Meng in een andere kom de amandelmeel met de bakpoeder en een snufje zout. Voeg de chocolademassa toe en meng goed. Ik gebruikte hier uiteindelijk een handmixer voor.

Leg bakpapier in een (kleine) ovenschaal en stort het chocolade mengsel erin. Strijk goed glad en zet ca 30 minuten in de oven. Prik aan het einde even met een satéprikker in de brownie om te kijken of deze gaar is. Als de satéprikker er schoon uit komt, is de brownie klaar.

Nu komt het moeilijkste, de brownie laten afkoelen! Neem trouwens zeker een likje van het mengsel voordat het de oven in gaat, want dan proef je al hoe lekker hij wordt.

Zoals jullie zien is het wel een vrij platte brownie, dit komt door de ‘zware’ ingrediënten waardoor de brownie niet luchtig wordt en een beetje klef blijft. Dit hoort bij brownie vind ik! Om een dikkere brownie te maken, kun je een kleiner ovenschaaltje gebruiken.

Enjoy!

brownie zoete aardappel

NISSAN-HELLO 公団 流し台 大型ゴミ収納器付き 公団型 キッチン 間口1700mm 奥行550mm 高さ800mm 立上90mm N55-170G ニッサンハロー
(業務用20セット) AGF ブレンディスティックココアオレ 70本 ×20セット
【ポイント最大16倍】 プリーツスクリーン タチカワブラインド 生地にコード穴がなく遮光効果が期待でき見た目も美しい ゼファー おすすめツイン ティント
【エントリーでポイント10倍】フィットアンポ
生活の木 ベチバー 1000ml 08-436-3550 (84363550)
【 16-17 2017 NOVEMBER ノベンバー ARTISTE アーティスト 】 スノーボード 選べる4つの買い方 136/138/142/146/149/150/152/154/157 [フ
【別途見積商品】金庫〔アイボリー〕 KOSD-C【受注生産品】【メーカー直送品/代引決済不可】
【ポイント20倍】ミキモク デスク アビーロード ダーク 100x50cm 引出し付 ASDO-10590 RLB 【2梱包】 ダーク
【受注生産】有機レッドクローバー1kg 【852358】
HORIBA(ホリバ) 環境放射線モニタRadi(ラディ) PA-1100

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

14 Comments

Avatar
ellen 21 februari 2016 at 19:32

Kan ik deze enkele dagen bewaren of moeten ze direct opgegeten worden?

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 21 februari 2016 at 21:51

Je kunt ze wel een paar dagen bewaren, maar zeker niet te lang! Mocht je dat willen dan zou ik ze anders even per stuk invriezen!

Reply
Avatar
Monique 30 januari 2016 at 15:05

Wat ben ik blij met dit recept! Echt super lekker en gezond. Ik heb ze deze week al 3x gemaakt. 1x om allerlei ‘toevoegingen’ uit te proberen (pindakaas/ cranberries/extra walnoten), 1x voor het afscheid van onze Zumba docente en vandaag weer; nu voor bij het toetje (in combinatie met ijs, slagroom en vers fruit) want we krijgen gasten. Ik doe ze in muffin vormpjes en strooi er wat kokos snippers overheen en ik druk er een walnoot in, dan ziet het er gelijk feestelijk uit. Geweldig bedankt!

Reply
Eet en sportdagboek #3 - Eat.Run.Love. 23 april 2015 at 19:45

[…] Na het eten blijf ik nog een uurtje in de keuken staan om mijn lunch van morgen voor te bereiden en brownie te […]

Reply
Avatar
Judy Nitters- Maring 4 april 2015 at 16:05

Yum… hier heeft mijn man het voor de 2e keer gemaakt, zo lekker :)

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 5 april 2015 at 09:15

Wat leuk om te horen! Geniet ervan.

Reply
Avatar
Ana 8 februari 2015 at 12:33

Kan je deze brownies ook maken met havermoutmeel in plaats van amandelmeel?? (:

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 8 februari 2015 at 20:22

Ja dat denk ik wel! Gewoon eens proberen :)

Reply
Avatar
Susan 17 maart 2016 at 17:23

Ik heb ze gemaakt en ze zijn heerlijk, alleen waren ze bij mij zelfs na een uur bakken nog niet gaar.

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 18 maart 2016 at 11:37

Hoi Susan, de brownies blijven erg klef, dus wellicht heb je het idee dat ze daardoor niet gaar zijn? Wel goed te horen dat de smaak goed was!

Reply
Avatar
Juliette 20 juni 2014 at 12:39

hoeveel gram zoete aardappel heb je gebruikt? Ik heb er namelijk wel twee liggen, maar die verschillen nogal in grote haha.

Reply
Avatar
Jessica 20 juni 2014 at 12:44

Oeh dat weet ik eigenlijk niet, heb er 2 uit een zak van AH gebruikt. Normaal formaat, niet extreem groot. Heb je iets aan die info? haha

Reply
Avatar
Samantha Trumpie 17 juni 2014 at 11:31

Ooooo wauw meis, dit ziet er echt heerlijk uit. Ik ga dit denk ik ook een keer maken! :D Jummieeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Reply
Avatar
Marieke 17 juni 2014 at 09:34

Oeh dit ziet er echt heerlijk uit! Ga ik zeker eens proberen!

Reply

Leave a Comment