Gezondheid

Hoe wordt margarine gemaakt

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 27 december 2017 3 Comments
hoe wordt margarine gemaakt

Een paar weken geleden was ik op uitnodiging van Becel in hun margarinefabriek in Rotterdam. Er is behoorlijk wat negativiteit rondom margarine, maar daarom vind ik het juist leuk om een kijkje achter de schermen te nemen. Ik oordeel namelijk graag zelf wat ik van een product vind. Zo leerde ik hoe margarine is ontstaan en hoe het wordt gemaakt.  Ook maakte ik zelf margarine. Het is echt super makkelijk en leuk om te maken, zeker als je wat extra kruiden toevoegt. In deze blog deel ik naast alle feitjes en fabels rondom margarine, ook het recept.

De geschiedenis van margarine

Margarine is ontwikkeld door een Franse scheikundige in opdracht van Napoleon. Naast dat het lastig was om de constante kwaliteit van boter te behouden zocht hij ook een product dat meegenomen kon worden door soldaten zonder dat het zou bederven (roomboter wordt ranzig bij blootstelling aan licht en zuurstof na verloopt van tijd). De Franse scheikundige onderzocht hoe de melkproductie van een koe tot stand kwam en ontdekte dat een koe eigen lichaamsvet afgeeft in melk. De oorspronkelijke margarine werd gemaakt van rundvet, afgeroomde melk en ook werden koeienuiers gebruikt. Dit klinkt een beetje vies, maar destijds was boter ontzettend duur geworden en men had in de uiers een geschikt ingrediënt gevonden om het melk en het vet te helpen binden. Dat is uiteraard door de jaren heen veranderd, maar feit blijft dat het een samenstelling van diverse vetten is. Deze vetten zijn tegenwoordig van plantaardige oorsprong.

hoe wordt margarine gemaakt

Hoe wordt margarine gemaakt?

Er bestaat veel negativiteit rondom de productie van margarine. Ik vroeg me af waarom dit zo is. Het is een samenstelling van diverse plantaardige oliën (zonnebloem-, koolzaad- en lijnzaadolie), in sommige gevallen ook wat vast vet (palmolie), water, vitamines, citroenzuur, caroteen, natuurlijke aroma’s en emulgatoren. De palmolie is nodig om ervoor te zorgen dat margarine een smeerbaar product wordt. De emulgator zorgt ervoor dat de water en de olie kunnen mengen (net zoals eigeel bij het maken van mayonaise). De citroenzuur en aroma’s zorgen voor een goede smaak en dat je het ook even kunt bewaren. De caroteen (wortelsap) voor een aantrekkelijke kleur. Uiteraard komt hier een fabrieksproces aan te pas, maar de meeste producten die wij gebruiken kennen een bepaalde mate van bewerking. Bovendien maakt een fabriek het mogelijk om een product in grotere mate te produceren. Er wordt vaak een vergelijking gemaakt met roomboter, maar ook roomboter kent inmiddels een fabrieksproces.

hoe wordt margarine gemaakt

hoe wordt margarine gemaakt

Is margarine ongezond?

Nog zo’n vraag waar veel mensen mee rondlopen. Margarine bevat meervoudig onverzadigde vetten in de vorm van Omega 3 en Omega 6. Deze twee omega’s helpen het cholesterol op peil te houden. Verzadigde vetten verhogen juist het cholesterol gehalte in het bloed. Onder andere een te hoog cholesterol gehalte verhoogt de kans op hart- en vaatziekten en daarmee is het advies om hiermee op te passen. Overigens denken veel mensen dat er meer transvetten in margarine zitten, maar dit is inmiddels (al meer dan 25 jaar) behoorlijk achterhaald. Ter vergelijk; in 100 gram margarine zit tegenwoordig minder dan 1 gram transvetten, in 100 gram roomboter zit 1,5 gram transvetten. De smaak van roomboter en margarine is wel degelijk anders. Je kunt roomboter bijvoorbeeld wel lekkerder vinden, maar voor het ‘ongezonde’ imago hoef je margarine niet te laten staan.

Zelf margarine maken

Yes, dat is dus heel makkelijk en ook leuk als je het mij vraagt! Ik vind het leuk om te zien hoe met een paar ingrediënten een product als margarine ontstaat. Onderstaand een gemakkelijk maar lekker receptje die nog lekkerder wordt als je er zelf basilicum, peterselie en andere kruiden aan toevoegt.

Een leuke tip als vervanging voor de standaard kruidenboter uit de supermarkt. Heel makkelijk en fris van smaak! Je kunt het receptje ook in grotere porties maken. Dit kan ook in de blender. Dan is het wellicht nodig om de ‘spread’ na bereiding (als deze nog licht vloeibaar is) even in de koelkast weg te zetten om op te stijven. Het proces is eigenlijk precies zoals ijs maken. Je werkt met een warm mengsel en gaat dit vervolgens stapje voor stapje afkoelen. Bij een ijsmachine wordt het bevroren mengsel van de rand geschraapt waardoor mooie ijskristallen vormen, dit gebeurt ook bij het maken van margarine. Door de mooie kleine kristallen komt er een emulsie van een klein waterdruppeltje in een vetdruppeltje. Dit ervaar je als je er wat van proeft; eerst smelt het vetlaagje, en dan pas komt de smaak vrij (zout en aroma, zo ook citroensap/zuur zijn namelijk opgelost in het waterdruppeltje).

hoe wordt margarine gemaakt

*Dit artikel is in samenwerking met Becel tot stand gekomen*

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

3 Comments

Avatar
Maarsjo 27 december 2017 at 13:30

Nou Jessica, wat leuk! Daar werk ik! Jammer dat ik niet wist dat je kwam, was ik even hoi komen zeggen 👋🏻

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 27 december 2017 at 22:07

Dat was zeker leuk geweest :) Tof dat je daar werkt, wat doe je precies?

Reply
Avatar
Maarsjo 28 december 2017 at 20:10

Volgende keer dan maar! Ik ben HR business partner voor de fabriek 😀

Reply

Leave a Comment