Persoonlijk

Het vinden van balans

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 2 januari 2018 2 Comments
het vinden van balans

Allereerst wens ik jullie heel graag een energiek en sportief 2018 toe! Ik hoop dat jullie een fantastisch jaar tegemoet gaan waarbij er mooie kansen op je pad komen ♥

Op Texel heb ik de tijd genomen om uit te rusten, na te denken en een beetje zelfreflectie te doen. Normaal gesproken zit ik altijd vol plannen en stel ik heel veel doelen voor mezelf aan het einde van het jaar. Maar dit jaar ben ik er niet zo mee bezig geweest. Ik had al mijn energie nodig om mijn hoofd boven water te houden de laatste maanden. Na het finishen van de triathlon in Barcelona daalde mijn energielevel tot het nulpunt en voor mijn gevoel is deze er de rest van het jaar niet ver meer bovenuit gekomen. Nu hoor ik je denken: “maar het was toch maar een kwart triathlon?”. Ja, dat klopt, maar op de een of andere manier heeft het behoorlijk wat tijd en energie opgeslokt. Daarna brak een helse periode op werk aan en daar bevind ik me eigenlijk nog steeds in. Ik weet soms niet waar ik het moet zoeken en loop als een kip zonder kop rond. Ondertussen stel ik hoge eisen waardoor ik mezelf vaak teleurstel. Dat is wel iets wat als een rode draad door mijn leven liep het afgelopen jaar. Ik heb dus besloten dat ik voor 2018 even geen doelen stel.

Geen doelen voor 2018

Betekent dat dan dat ik helemaal niks in 2018 wil doen of voor elkaar wil krijgen? Nee, natuurlijk niet. Ik heb genoeg plannen en ambities, maar ik wil ze niet concreet op papier zetten. Daar word ik namelijk onrustig van want dan heb ik heel de tijd het gevoel dat ik dingen moet. En eigenlijk wil ik maar één ding en dat is balans. Balans in mijn leven. Je zou het een doel kunnen noemen, maar ik denk dat het een mindset is. Een mindset waarin ik dingen moet accepteren zoals ze gaan, waarin ik keuzes moet maken en waarin ik soms dingen moet laten. Die mindset heb ik bij vlagen afgelopen jaar echt wel gehad. Ik heb een aantal coachingsgesprekken gehad waarbij ik heel goed heb nagedacht over wat ik nu eigenlijk wil. Na deze sessies ben ik echt veel bewuster omgegaan met keuzes. Heb ik keuzes gemaakt die ik eerder misschien niet had gemaakt en heb ik geleerd om zaken makkelijker naast me neer te leggen.

Zoals mijn coach destijds zei: “Bedenk heel goed waarom bepaalde dingen doet. Doe je het omdat je omgeving het van je verwacht of omdat je daarmee een stap dichter bij je droom komt?”. En dat probeer ik mezelf steeds vaker voor te houden. Ben ik daarmee egoïstisch? Ik vind van niet, maar het kan best zo zijn dat andere mensen dat wel zo zien.

Bedenk heel goed waarom je bepaalde dingen doet. Doe je het omdat je omgeving het van je verwacht of omdat je daarmee dichter bij je droom komt?

Die balans zoals ik die voor ogen heb, heb ik nog niet gevonden. Ik heb mezelf het afgelopen jaar te weinig rust gegeven, heb vriendinnen verwaarloosd en ben alsmaar door gegaan. Dus mijn zoektocht naar balans gaat in 2018 door. Overigens paste Texel perfect in het rijtje van balans vinden, genieten van het leven en tijd doorbrengen met dierbaren. En zo zijn er nog een aantal momenten die ik kan noemen. Ik zie het dus ook absoluut niet als een negatief jaar, maar als een jaar waarin ik nog veel moest leren :)

het vinden van balans

Het vinden van balans

Ik weet dat ik mezelf veel op mijn hals haal door én fulltime te werken én fulltime te bloggen. Daarmee wordt een groot deel van mijn tijd opgeslokt die ik niet kan besteden aan andere dingen waar ik blij van word: quality time met familie en vrienden, sporten, mindfullness en yoga en reizen. Wordt het dan niet tijd om hier een keuze te maken? Wellicht wel, maar het probleem is dat ik beiden heel leuk vind en dat er natuurlijk ook gewoon geld verdiend moet worden. Ik hoop dus – en ik ga proberen – om hier een wat betere balans in te vinden. Minder die druk voelen om elke dag te bloggen en soms mijn werk laten voor wat het is, met mijn werk red ik tenslotte geen levens. Daarvoor in de plaats hoop ik meer tijd te kunnen besteden aan familie en vrienden, maar ook aan mijzelf. Niet dat ik nog meer wil gaan sporten, maar ik wil wel beter voor mezelf zorgen. Meer slapen, gezond eten en tijd besteden aan activiteiten die mij ontspannen. Yoga, meditatie en kleuren bijvoorbeeld.

Sporten combineren met reizen

Natuurlijk heb ik wel al nagedacht over wat ik op sportief vlak wil, maar het is nog niet echt concreet geworden. Ik vind het heerlijk om nu weer met Crossfit bezig te zijn en wil daar ook echt graag beter in worden. Maar ik heb daar geen concreet plan voor bedacht. De triathlon in Barcelona vond ik te gek, dus ik wil heel graag weer een triathon doen. Weer in het buitenland. We zijn al een beetje aan het rondsnuffelen, maar hebben nog geen knoop doorgehakt. Ik merk sowieso dat het buitenland me momenteel erg trekt. Als ik bezig ben met het maken van plannen, ben ik vooral bezig met plannen in het buitenland. Surfen in Portugal, hiken in Scandinavië, Crossfit op Bali en yoga op Ibiza. Als ik dat dit jaar allemaal zou kunnen doen dan mag ik mezelf in mijn handjes knijpen. We gaan het zien, vooralsnog ligt er niks vast.

Het gaat een mooi jaar vol uitdagingen worden. Natuurlijk zal ik hier en daar wat hobbels tegen komen, maar ik heb er zin in om er fantastisch mooi jaar van te maken. Een jaar waarin ik mezelf ga ontwikkelen, ik me omring met mensen die mij energie geven en dingen doe omdat ik ze leuk vind. Maar ook een jaar waarin ik jullie van nog veel meer inspirerende en energieke content ga voorzien. Ik heb er zin in!

Liefs,

Jessica

het vinden van balans

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

2 Comments

Avatar
Nelsy 2 januari 2018 at 08:59

Hi Jessica, wat leuk om te lezen en zo herkenbaar. Ik ben een aantal jaar geleden het sporten weer fanatieker gaan oppakken om balans te vinden met een fulltime baan en gezin. Sporten was vroeger altijd een uitlaatklep geweest en door het krijgen van twee kindjes iets minder geworden. Ik miste het dus ik ging lekker aan de slag. Volop in balans. Totdat…. Ik me dit jaar tijdens het wisselen van baan ook ineens ambitieuze sport doelen ging stellen en mijn eerste halve marathon liep. De aanloop er naar toe vond ik geweldig. Mijn groepslessen ruilde ik in voor personal training want effectiever en een stevig hardloopschema keurig gevolgd. De halve marathon was eerlijk gezegd een tegenvaller :) Ik liep hem uit op de goede voorbereiding maar genoot niet. Massa evenementen zijn eigenlijk niets voor mij. Ook daarna had ik een energie dip en heb ik gereflecteerd. Ik was mijn doel van balans in mijn leven voorbij gestreefd! Want een heleboel ook belangrijke dingen voor mijn balans waren er bij ingeschoten. Het doorzettingsvermogen en focus brengt je ver maar soms dus ook te ver, heb ik geleerd. Je hebt een prachtig en uitdagend doel gesteld voor 2018! Heel veel succes en plezier om dat doel te bereiken. Ik doe mee :) En dat in voorbereiding voor een kwart triathlon :)

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 6 januari 2018 at 18:13

Dank Nelsy voor je reactie. Ik kan me helemaal vinden in jouw verhaal. Leef je ergens naar toe en geniet je helemaal niet. Gelukkig heb ik dat bij de triathlon niet gehad. Goed dat je ook even wat zelfreflectie hebt gedaan, genieten en plezier hebben is het aller belangrijkste als je het mij vraagt!

Welke kwart triathlon ga je doen? Veel succes!

Reply

Leave a Comment