Hardlopen / TrailrunningSport

Het kopen van de juiste hardloopschoenen

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 18 maart 2015 11 Comments
hardloopschoenen kopen tips

Ik ga het nog maar eens benadrukken, het hebben van de juiste hardloopschoenen is essentieel om goed te kunnen lopen! Ben laatst zelf weer de mist ingegaan door schoenen te dragen die niet bij mijn voet passen en heb gelijk weer last van mijn enkel (gelukkig heb ik sinds vorig jaar een hele goede fysio!). Een soortgelijk artikel als hieronder schreef ik bijna 1,5 geleden, maar aangezien mijn bezoekcijfers sindsdien zijn vertienvoudigd en het hardloopseizoen weer voor de deur staat, leek het mij interessant deze even te updaten.

Als je net begint met hardlopen, probeer dan als eerste en zo snel mogelijk te investeren in goede hardloopschoenen. Goede hardloopschoenen zorgen namelijk voor een veel betere techniek en minder kans op blessures. Het is heel verleidelijk om eerst geld uit te geven aan een kek hardloopsetje en te lopen op oude schoenen, maar doe dat alsjeblieft niet. Grote kans dat je het hardlopen dan weer heel snel voor gezien houdt doordat je pijntjes krijgt of niet lekker loopt. Dus, eerst geld uitgeven aan hardloopschoenen en daarna aan dat kekke setje. Overigens kun je bij H&M voor een heel vriendelijk prijsje, goede hardloopkleding kopen (zorg dan wel dat je echt een hardlooptight met touwtje kiest!).

Mocht je nu toch een paar hardloopschoenen in de kast hebben liggen, bedenk dan hoe oud ze zijn. Als vuistregel kun je aanhouden dat je zo’n 1000 km kunt lopen met een schoen (1 à 2 jaar). Daarna neemt de demping aanzienlijk af wat weer kan resulteren in pijn in de schenen of knieën. Maar ook als je de verkeerde hardloopschoenen hebt gekocht, kun je daar last van krijgen.

Bij het hardlopen heb je te maken met zogenaamde pronatie, dit is de manier waarop je voet kantelt tijdens het hardlopen. Sommige mensen hebben last van overpronatie, andere mensen van onderpronatie. Door het kiezen van de juiste hardloopschoenen kun je dit corrigeren. Gespecialiseerde hardloopzaken als Run2day kunnen een filmpje maken van de manier waarop je hardloopt. Het is dan direct duidelijk wat voor pronatiepatroon je hebt, waardoor ze de juiste schoenen kunnen adviseren.

Neutrale pronatie

De slijtage van je huidige schoen zegt al veel over het pronatiepatroon. Als de zolen van je schoen een S-vormig patroon vormen (van de buitenkant van je hiel naar de grote teen) heb je een neutrale pronatie. Anders gezegd loop je mooi neutraal en kantelt je voet dus niet naar binnen of naar buiten. Neutrale hardloopschoenen die demping en ondersteuning bieden zijn dan het meest geschikt.

neutrale loper

Onderpronatie

Bij onderpronatie komt de buitenkant van de hiel in een grote hoek op de grond (dit ziet eruit alsof je naar buiten zwikt), waardoor de schok grotendeels wordt doorgevoerd naar het onderbeen. Meestal is er extra slijtage aan de buitenkant van de schoenen en het bovenwerk kan naar buiten gedrukt zijn. Hardloper met onderpronatie kunnen gevoelig zijn voor overbelastingsblessures, een neutrale schoen met veel demping is dan het meest geschikt. De extra demping zal de impact van de landing op de benen tijdens het lopen verminderen.

onderpronatie

Overpronatie

Als de voet kantelt op momenten dat dit niet moet, bijvoorbeeld aan het eind van de loopbeweging dan wordt er gesproken van overpronatie. Er wordt dan veel gewicht verplaatst naar de binnenkant van de voet. De voet probeert de stabiliteit te herstellen door de binnenwaartse beweging te compenseren. Er is dus extra slijtage van de schoen aan de binnenkant van de hiel. Schoenen die zorgen voor stabiliteit en demping zijn perfect.

overpronatie

Mijn hardloopschoenencollectie

Zelf heb ik toen ik fanatiek ging hardlopen een filmpje laten maken van de manier hoe ik loop. Het bleek dat ik lichte overpronatie heb. Ik heb toen op aanraden Asics GT2170 gekocht , een schoen voor (lichte) overpronatie. Na een tijdje ben ik overgestapt naar Nike Lunarglide met het idee dat deze ook geschikt waren voor mijn voeten. Ik kreeg steeds vaker last van mijn enkel maar schonk daar geen aandacht aan. Tot ik in november voor de halve marathon van Amsterdam weer een loopanalyse deed en ik inmiddels zo’n last had van mijn enkel dat ik de fysio bezocht. Toeval of niet, maar daar kwam de Asics GT2000 uit (de opvolger van GT2170) of de Gel-Kayano. Ik ben toen voor de eerstgenoemde gegaan omdat ik deze toch wat prettiger vond aanvoelen, de Kayano gaf voor mijn gevoel wel heel veel demping. Ik heb twee paar Nike Lunarglides met pijn in mijn hard aan een vriendinnetje gegeven die er heel blij mee was.

Mijn nieuwste paar Asics gebruik ik dus voor lange afstanden, maar voor korte afstanden wissel ik nog wel eens af, vooral omdat ik ook regelmatig schoenen mag testen. Zo draag ik regelmatig mijn knalgele Nike Free’s en mijn nieuwste aanwinst de Adidas Ultra Boost.

Uiteindelijk ga ik ook wel een beetje voor de looks van de schoen, maar dat ze lekker zitten is het belangrijkste daar ben ik de laatste tijd wel echt achter gekomen! Mede daardoor worden je prestaties ook weer beter.

Hebben jullie wel eens een loopanalyse gedaan? Als je meedoet aan de runningspecial krijg je een loopanalyse en korting op een paar nieuwe hardloopschoenen cadeau! 

Bron foto’s pronatie: Asics

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

11 Comments

Blessures die veel voorkomen bij het hardlopen - Eat.Run.Love. 3 september 2015 at 10:54

[…] Check je schoenen, zijn deze nog in goed staat en niet versleten? De stelregel is dat je ongeveer 1000 à 1500 km met één paar schoenen kunt lopen. Afhankelijk van hoe vaak je loopt en hoeveel schoenen je hebt, is dit 1x per 1 à 2 jaar. Loop je minder? Dan is het nog steeds goed om iedere paar jaar van hardloopschoenen te wisselen omdat de demping slechter wordt en de zool uitdroogt. Krijg je last van knieën/enkels zonder een aanwijsbare reden, dan zou dat ook wel eens aan je schoenen kunnen liggen. Lees meer over het kopen van nieuwe hardloopschoenen. […]

Reply
Avatar
K 20 maart 2015 at 12:14

Gisteren nieuwe hardloop schoenen gekocht. Voorheen ook flinke overpronatie maar door steeds de juiste schoenen te kopen en goede hardloopbegeleiding heeft mijn lichaam dit zelf gecorrigeerd. Nu voor de tweede keer een stevige neutrale schoen die voldoende steun geeft. Mijn vorige schoen was de Brooks Ghost 5, nu de Adidas Boost Glow. Morgen mijn eerste kilometers maken!

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 20 maart 2015 at 14:07

Wat goed! Veel plezier met je Adidas Boost Glow’s, aan de looks ligt het in elk geval niet :)

Reply
Avatar
Nathalie 18 maart 2015 at 20:44

Ik heb nog nooit een loopanalyse gedaan, maar ga dit zeker binnenkort doen! Na vele kilometers zie ik ook zeker het belang van de juiste schoen wel in!

Reply
Avatar
Patrick 18 maart 2015 at 13:06

De adidas boosts zijn neutraal (ik loop er zelf op), pas je wel op.

Reply
Jessica
Jessica 18 maart 2015 at 13:49

Hi Patrick, uiteraard. Ik heb er afgelopen week een uitgebreid artikel aan besteed en daarin ook aangegeven dat dit voor mij niet de juiste schoenen zijn: http://www.eatrunlove.nl/adidas-ultra-boost-voor-extra-energie/

Bij lange afstanden heb ik meer steun nodig, maar voor korte afstanden kan ik deze schoenen wel dragen ondanks dat ze neutraal zijn.

Reply
Avatar
Danielle 18 maart 2015 at 07:22

Ik wist al dat ik ontzettend overproneerde dit zie je namelijk al in mijn gewone schoenen.. die slijten aan de binnenkant veel harder dan aan de buitenkant.. Heb voor mijn eerste paar wel een loop analyse gedaan en sinds dien ook de “professionele” bevestiging gehad :)

Reply
3D Foot Mapping System van Asics - Eat.Run.Love. 25 november 2014 at 07:00

[…] bijna een jaar geleden schreef ik over het belang van de juiste hardloopschoen en het uitvinden van jouw pronatiepatroon. Goede hardloopschoenen zorgen voor een veel betere techniek en minder kans op pijntjes en […]

Reply
Avatar
durie003 28 maart 2014 at 12:12

ahhh schoenen, blijft lastig om de perfecte te vinden. Kan je er maar beter heel veel hebben :)

Reply
Avatar
Gabrielle 12 december 2013 at 09:44

Ik ga toevallig vanavond kijken voor nieuwe hardloopschoenen :-)

Reply
Avatar
Jessica 12 december 2013 at 11:06

Dan komt dit artikeltje helemaal op tijd ;) Heb je al oog op een paar? Ik zou er niet zaterdag direct je wedstrijd mee lopen! Of vandaag of morgen nog even testen…

Reply

Leave a Comment