SportTriathlon

Het belang van een goed team

posted by Amber 15 december 2017 0 comments
Het belang van een goed team

♦ Blog geschreven door Amber ♦

December; tijd van oliebollen, warme chocolademelk met slagroom, uren tafelen, familiefilms en kerstmuziek. Een maand waar iedereen vooral binnen te vinden is. Lekker met de verwarming aan jezelf tonnetje rond eten. Al dan niet met een goed glas wijn. Tot een jaar geleden deed ik hier maar wat graag aan mee. Een paar kilo zwaarder aan het einde van de maand kan worden gezien als collateral damage. Ook een tijdelijke verminderde conditie nam ik voor lief.

Mijn liefde voor de feestmaand is nog altijd groot. Maar mijn doel om in 2018 een sterkere triatleet te zijn is groter. En dus; trainen we gewoon door. Ja, ik spreek in meervoud want ik grijp dit moment aan om “mijn” wolfpack eens nader te introduceren. Een triatlon doen is eenzaam maar de weg er naar toe juist niet. Het belang van een goed team om je heen verzamelen is cruciaal. Dat besef leeft bij mij continu. Maar juist in een maand waarbij sporten voor veel mensen op een laag pitje staat is het extra fijn om mensen om je heen te hebben die je helpen.

Mijn wolfpack bestaande uit 3 trainers

Triatloncoach Frank

Allereerst mijn triatloncoach Frank Heldoorn. Voor zover mij bekend; een coach met een van de meest indrukwekkende triatlon cv’s van ons land. Hij is de enige Nederlander die een top-10 positie heeft behaald bij de Ironman Hawaï om maar even wat noemen. Een prestatie van wereldformaat. Frank heeft de kennis en ervaring op zak. En daar mag ik nu van mee profiteren. Sinds 2 maanden sport ik met behulp van zijn schema’s waarin hij zorgt voor de juiste balans tussen de drie disciplines. Frank heeft het maken van trainingsschema’s bijna tot kunst verheven. Geen H&M dertien-in-een-dozijn. Vergelijk het eerder met haute couture; alles is op mijn lijf, leven en kunnen afgestemd. Om de drie weken hebben we contact en stuurt hij bij. Een coach die te allen tijd bereikbaar is, feedback geeft, me pusht en hongerig maakt naar nog betere prestaties. De eerste tekenen van progressie worden zichtbaar.

Zwemtrainer Bas

Lid nummer twee van mijn wolfpack is Bas van Velthoven. Sinds 2015 train ik twee keer per week bij zijn zwemclub Personal Swimming. Zijn zwem skills zijn jaloersmakend wat ook niet anders kan als je het tot Olympisch niveau hebt weten te schoppen. Een sportman zijn is één ding maar dat wil nog niet zeggen dat je automatisch een goede trainer bent. Bas en zijn team (waar nog een aantal ex-olympische spelers in rondlopen. Dus mocht ik een keer een andere trainer treffen dan ben ik ervan verzekerd dat het niveau gewoon boven de hoogste duikplank uit blijft stijgen) zijn zeer bedreven in het overbrengen van de juiste technieken op amateurs zoals ik. Iedere les vertelt hij mij wat beter kan. Zijn kritische feedback zorgt ervoor dat ik steeds beter ga zwemmen. 2 KM borstcrawl is geen probleem meer. Dat is een knap staaltje coaching van Bas. Ruim 2 jaar geleden zwom ik nog met kleding aan door een hoepel om mijn zwemdiploma te halen. Zonder hem was ik nooit zover gekomen. Iedere training met hem loont.De enige uitzondering is de jaarlijkse training de week voor kerst.Van een uiterst serieuze en kritische zwemcoach verandert Bas dan in een (te)blije bootcamp instructeur. In plaats van in het water liggen we er vooral naast. Squaten, lunges, planken en opdrukken gecombineerd met sprintjes in het water.Dit alles met een kerstmuts op je hoofd. Anders telt het niet. Door de luidsprekers galmt dan de 538 party mix. Of we hier beter van gaan zwemmen durf ik sterk te betwijfelen maar goed voor de kerst spirit is het zeker. Los daarvan. Hoe hilarisch moet het zijn om een groep van 18 bloedfanatieke zwemmers op deze manier te zien zwoegen om 07.15 in de ochtend. Minder enthousiast ben ik over de beelden die na deze training op facebook staan als bewijs van een bijzondere kerst zwemtraining. Maar dan nog; dit amusement gun ik de trainers van Personal Swimming. Dit jaar pas ik er zelfs mijn badpak op aan; vuurrood. Net als die lelijke kerstmuts op mijn hoofd.

Het belang van een goed team

Hardlooptrainer Dave

Ook voor het hardlopen heb ik een club gevonden (inmiddels ruim 6 jaar geleden) waar ik bij blijf trainen totdat mijn lijf ermee ophoudt; Running Holland. De aanvoerder en oprichter van deze club is daarmee het derde lid van de “pack”: Dave Baars. Dave is direct, streng doch rechtvaardig en zal er altijd naar streven het beste naar boven te halen. In het begin moest ik wennen aan zijn no-nonsense aanpak. De aanleiding om bij hem te gaan trainen was de marathon van Berlijn. Dat ik mij had ingeschreven voor dit koningsnummer vond ik toen heel stoer van mijzelf. Dit gevoel werd direct om zeep geholpen tijdens de allereerste training met Dave. “Je bent geen held als je een marathon loopt. Je bent pas een held als je een ambitieus tijdsdoel haalt. De finish halen kan iedereen”. Om te bepalen wat een ambitieus tijdsdoel zou zijn moest ik een paar goeie 10 KM wedstrijden lopen. Lekker diep gaan was de opdracht. Tijdens een van die wedstrijden begon mijn maag flink te protesteren. Precies bij het punt waar Dave zijn pupillen aanmoedigde ging het mis. Mijn ontbijt, banaantje en sportdrank spuugde ik uit terwijl hij naast mij stond. Hij keek op zijn klokje en zei “en nu doorrennen je kan nog steeds een PR neerzetten”. Zonderook maar een seconde na te denken rende ik door. Inderdaad een nieuw PR en derde vrouw.

Blij met mijn team

Coaches die heel direct zijn en focussen op dat wat beter kan. Zonder enige opsmuk hun mening delen. Concreet en zonder omweg. Daar gedij ik het beste bij. Dat is altijd zo geweest. De strengste docent van de school maakte bij mij de meeste prestatiedrang los. Daar nam ik het meest van aan en waren mijn scores het beste. Voel me gezegend dat ik dit team om me heen heb weten te verzamelen. Want mede dankzij mensen als Frank, Dave en Bas lukt het mij ook deze maand weer om volledig gefocust op mijn doel af te gaan. Ironman 70.3 Luxemburg in juni. Een Olympic Distance triatlon in mei. Klim classic van 110 KM tijdens hemelvaart en een sprint triatlon in april. Maar niet voordat ik de befaamde kerst zwemtraining weer ga meemaken volgende week.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Leave a Comment