Hardlopen / TrailrunningSport

Heerlijk hardlopen in de winter

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 18 december 2018 0 comments
Heerlijk hardlopen in de winter

Toen ik afgelopen zondag naar buiten keek en een laagje sneeuw zag liggen, maakte mijn hardloophart een sprongetje. Ik houd dus echt van hardlopen in de winter. De kou zorgt ervoor dat ik bijna altijd lekker loop. Ik vind het heerlijk om die koude lucht in te ademen, wolkjes te blazen en het gevoel te hebben als een veertje te lopen. Al moet ik ook toegeven dat ik some smoesjes heb om niet te gaan: geen zin, het is donker, het regent, het is te koud etc. Maar altijd als ik mezelf een schop onder mijn kont geef en ik ga, heb ik daarna een super voldaan gevoel. Met deze tips is het heerlijk hardlopen in de winter! #zeroexcuses

Kies je rondje slim uit

Ik loop in de winter ook liever niet ’s avonds in een verlaten park. Maar overdag is het heerlijk hardlopen. Het valt mij elke keer weer op hoe druk het is in het Westerpark als ik daar rondhobbel. Als je de kans hebt om overdag te lopen, doe dat dan vooral. Het is licht en het is vaak wat minder koud dan ’s ochtends of ’s avonds. Loop je vaker doordeweeks en moet je wel in het donker hardlopen, kies dan voor een locatie waar veel mensen zijn. Bijvoorbeeld een rondje stad. Is in de spits geen heel goed idee, maar ’s ochtends vroeg of iets later op de avond is dat prima te doen.

Draag lichtgewicht kleding

In de zomer is het vaak makkelijk uitzoeken; een hemdje en een broekje en je bent klaar. In de winter heb je al snel het gevoel dat je veel aan hebt als je meerdere lagen draagt. Dat hoeft helemaal niet als je de juiste kleding draagt. De eerste laag op de huid mag je niet onderschatten. Een goede baselayer zorgt ervoor dat overtollige lichaamswarmte en vocht wordt afgevoerd, maar je aan de andere kant ook juist goed warm houdt. Mijn favoriet is de performance warm baselayer van Odlo, vorig jaar droeg ik deze ook al en hij voelt aan als een tweede huid. Hij heeft diverse rekbare zones en geen naden, daardoor voelt de top comfortabel aan, weegt minder en heeft geen schurende naden. De Performance Warm-stof combineert warmte met geoptimaliseerde vochtafvoerende en drogende eigenschappen, wat deze top perfect maakt voor intensieve activiteiten bij koud weer. Daaroverheen kun je dan nog een normale hardlooptop dragen.

Is het echt koud, dan kun je er nog een hardloopjasje overheen dragen. Het Zeroweight Windproof Reflect Warm jasje van Odlo is heel erg dun en lichtgewicht met ademend materiaal, terwijl het membraan beschermt tegen koud en wind. Het blijft ademen zodat je prettig kunt hardlopen zonder het te warm te krijgen.

Heerlijk hardlopen in de winter

Elk pondje gaat door het mondje

In de winter gaat bij mij de rem er altijd een beetje af als het om eten gaat. Mijn laagje vet zit onder een dikke trui en ik geniet van de lekkere dingen die in de decembermaand voorbij komen. Maar door juist lekker te blijven bewegen, beperk je ook die extra kilo’s. Damage control noemen ze dat ook wel. Zodra de decembermaand voorbij is, heb ik ook weer zin om gezond te eten en heb ik de schade beperkt.

Sporten is leuk!

En geef toe, sporten is toch ook gewoon erg leuk? Als ik drie dagen niet sport, jeuken mijn handen (benen?) om weer te gaan sporten! Ik krijg energie van sporten, ook als ik er even geen zin in heb en moe ben. Dus laat je niet verleiden door allerlei excuses en ga gewoon!

Alle kleding op de foto’s is van Odlo.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Leave a Comment