Persoonlijk

Health bloggers snoepen niet

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 24 februari 2016 9 Comments
health bloggers snoepen niet
Ik loop naar de grote snoeppot die in het midden van ons kantoor op de bartafel staat en pak iets lekkers. Soms is dit een mini Bounty, of een stukje Tony’s. Een andere keer zijn het winegums, de keer daarop een handje dropkogels. Een collega begint hartelijk te lachen: “Jij snoept toch niet?” Waarop ik denk: waar bemoei je je mee? Maar dat zeg ik natuurlijk niet. In plaats daarvan vraag ik: “Waarom niet?” De reactie is steevast: “Als health blogger moet jij toch het goede voorbeeld geven?”

Wat ik opvallend vind, is dat er niks gezegd wordt tegen de collega’s die de dag starten met een blikje cola, die ’s middags een vette hap nemen bij de lunch, en aan het einde van de middag een fles bier tegen hun mond zetten en een zak chips leeg eten. Ik snap het wel, want ik heb de stempel health blogger en health bloggers snoepen niet. Maar zeg eens, heb ik ooit beweerd dat ik geen suiker, en alleen maar raw of vegan eet? Ik weet van niks. 
Balans, daar draait het volgens mij om. Zo drink ik nagenoeg geen alcohol, eet ik vrijwel geen hartige snacks en drink ik geen frisdrank. Ik eet 9 van de 10 keer heel gezond, maar soms heb ik zin in pizza. En mijn snoepgedrag? Ook daar ben ik heel selectief in: harde drop, goedkope chocolade (je weet wel, van die mierzoete die meer naar fabriek dan naar cacao smaakt), lolly’s en de meeste koekjes verdwijnen niet in mijn mond. 

Je kunt het ook anders benaderen. Zo kreeg ik laatst een mail van een lezeres: zij vond het juist zo fijn om te zien dat ik een normaal eetpatroon laat zien, inclusief grote porties en ruimte om te snoepen. En zo is het naar net. Ik sport veel en werk hard voor m’n lichaam. Maar het moet wel leuk blijven. Ik weet ook dat als ik nog net wat minder snoep ik dat laatste beetje vet weg kan krijgen. Maar is het me dat waard? Ik eet gewoon graag snoep. En ik ben blij met wie ik nu ben. En daarom houd ik het 80/20 principe aan, waarbij ik mezelf de mogelijkheid geef om 20% van de tijd te “zondigen”. Zondigen vind ik alleen zo’n naar woord, want eigenlijk vind ik het geen zondigen. Ik denk er bewust over na, heb er geen schuldgevoel bij en wil er al helemaal geen verantwoording over afleggen. Dus ja, ik neem nog een stukje chocolade. Wat jullie? 

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

9 Comments

Avatar
Stefanie Schreurs 22 maart 2016 at 19:20

Indd balans is het goed woord, echt herkenbaar hoor, als je vaak bezig bent met gezonde opties kijken anderen je vaak raar aan als je ook eens zondigt.

Reply
Avatar
Suzanne 3 maart 2016 at 12:30

Ik neem ook nog een stukje chocolade. Of twee ;-) Heel herkenbaar. Enne gewoon blijven snoepen. Met een klein vet laag is helemaal niks mis. Lekker zacht juist ;-)

Reply
Avatar
Sonja Diane 24 februari 2016 at 21:41

Herkenbaar! Als je een keer gek doet op een verjaardag en een stukje taart neemt…”Mag jij dat wel hebben dan?” En ik leg dan maar weer geduldig dat ik alles mág maar niet alles meer wíl…..

Reply
Avatar
Roxanne 24 februari 2016 at 09:33

You go girl! Zo herkenbaar, ook al ben ik geen blogger, je krijgt zo snel de stempel “die eet alleen maar gezond”. Als ik naar de snoeppot loop krijgen mensen bijna een rolberoerte en krijg ik steevast de vraag “maar jij snoept toch niet?” of als ik een stuk taart oversla “oh ben je wéér op dieet?”. Precies wat je zegt: waar bemoei jij je mee? En hoezo wéér op dieet? Ik word gewoon een stuk blijer van een lekkere geitenkaassalade als lunch ipv een bord patat met vette hap zoals de rest. En daardoor gun ik mijzelf wel een stuk lekkere chocolo of iets anders waar ik echt van geniet. Dat is geen dieet, dat heet inderdaad balans.
X

Reply
Avatar
Jildou 24 februari 2016 at 09:05

Goed geschreven. Ik ben het helemaal met je eens. Ik ben dan geen health blogger, maar balans is gewoon een key word.

Reply
Avatar
Emma 24 februari 2016 at 08:59

Heel mooi geschreven! Zo is het als je altijd maar gezond eet is er toch niks meer aan! De Balans dat is de beste manier! Ik doe ook een 80/20 regel!

Reply
Avatar
Liese 24 februari 2016 at 08:22

Goed stuk! Zit in beetje in dezelfde situatie en mensen kunnen je dan zo gek aankijken en zelfs vragen : “maar mag jij dat wel eten dan?” Aargh om crazy van te worden! Is denk ik een groot stuk nog onbekend terrein qua informatie voor veel mensen.. wat betreft calorie inname enzovoorts… Maar lekker blijven genieten van al het lekkers, eten is zo fijn! :-)
Keek up the good work

Reply
Avatar
Marianne 24 februari 2016 at 07:53

Topblog! Dit is duidelijk de ‘love’ die ik soms een beetje miste op je blog… ;-) Feest der herkenning, by the way. Ook wat de reactie hiervoor schreef – balans, want daar draait het om in het leven. :-)

Reply
Avatar
Eveline 24 februari 2016 at 07:21

Haha ZO herkenbaar dit.. Ik heb dan wel geen blog maar hoevaak ik al wel niet commentaar heb gehad op mijn gezonde snacks en lunches (op een of andere manier vinden mensen het heel normaal om daar commentaar op te geven… terwijl ik toch ook niks zeg over hun cola/koekjes/cup-a-soup voor de lunch), en inderdaad, als je dan een keer wel wat minder gezonds pakt dan krijg je alsnog commentaar.. Het is ook nooit goed ;) Ik zeg heel vaak dat ik alleen iets ongezonds eet als ik het echt lekker vind of er echt zin in heb, dus inderdaad, niet gedachteloos koekjes bij de koffie omdat je dat elke dag doet, geen vieze chocola omdat die er staat, maar wel een ijsje op een zonnige dag, een zelfgebakken stuk appeltaart of een hamburger op vrijdag avond! Het gaat om balans, niet alleen balans gezond/ongezond, maar ook balans tussen mind/body/soul! Soms word je gewoon heel gelukkig van op de bank zitten met chocola ;)

Reply

Leave a Comment