Hardlopen / TrailrunningSport

Hardlopen zonder doel

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 28 maart 2017 2 Comments
hardlopen zonder doel

Soms is het wel lekker, om gewoon even te sporten zonder doel. Eigenlijk sinds ik me kan herinneren, loop ik al met een doel. Eerst was mijn doel op mijn afstand op te bouwen, daarna was mijn doel om steeds sneller te worden. Vorig jaar heb ik heel specifiek getraind om sneller te worden op de 10 km en daarna heb ik het hardlopen even losgelaten. Ik had er even geen zin meer in en wilde een nieuwe impuls. CrossFit werd mijn mainfocus zoals jullie weten, maar dat betekent natuurlijk niet dat ik nooit meer ga hardlopen. Ik heb alleen even het specifieke trainen en de tijden losgelaten en ik vind het eigenlijk wel lekker.

Zandvoort Circuit Run 

Afgelopen zondag liep ik voor het eerst sinds tijden weer eens een wedstrijd, of überhaupt een fatsoenlijke afstand. Ik had al weken niet gelopen, dus vorige week moest ik even testen of ik nog 10km kon lopen. Gelukkig, ik ben het niet verleerd en zo stond ik zondag samen met een vriendinnetje heel ontspannen aan de start van de Zandvoort Circuit Run. Voor de vierde of vijfde keer (weet het niet meer exact) en voor het eerst zonder doel. Tenminste ik heb wel een doel; genieten en niet op de tijd letten.

Tot nu toe heb ik met elke wedstrijd wel een eindtijd in mijn hoofd gehad, soms lukte het me wel om dit te halen, soms niet. Met als gevolg dat ik euforisch was, of heel teleurgesteld. Omdat hardlopen momenteel even niet mijn focus heeft, wilde ik ook geen tijd in mijn hoofd hebben. Genieten dus! En dat heb ik gedaan! De weersomstandigheden waren top, ik had goed gezelschap, alles was tot in de puntjes geregeld (thanks Odlo & Runner’s World) en ik heb ook nog eens een mooie tijd gelopen.

hardlopen zonder doel

12 km lang genieten

We hadden een klein beetje stress om op het parkeerterrein te komen aangezien we iets verlaat waren. Gelukkig mochten we met de parkeerkaart die we hadden ontvangen nog het terrein op. Snel langs de Odlo stand om een te gekke outfit op te pikken en daarna door naar de VIP van Runner’s World om onze spullen te droppen. Om 13.00 gaat het startschot en we verlaten in een heel relaxed tempo de start. Al kletsend renden we over het circuit, heuveltje op, heuveltje af. We kwamen nog wat bekenden tegen en na een minuut of 25 komen we bij het strand aan. Een klein stukje ploeteren door het mulle zand, maar daarna is het genieten. Ik heb nog nooit op zo’n relaxed strand gelopen; wind in de rug, zonnetje op onze bol en hard zand. Binnen no-time verlaten we het strand weer, voor mijn gevoel lopen we er net. Strand af is pittig en bovenaan heb ik zware benen. Ook heb ik een hongerklop gekregen maar de Isotar bij de eerstvolgende waterpost doet me goed. Het centrum door met overal muziek, enthousiaste mensen en nog steeds dat overheerlijke zonnetje. Hand in hand komen Sanne en ik in 1.06 over de finish. We hebben heerlijk gelopen samen, momenten dat zij het zwaar had trok ik haar er doorheen en momenten dat ik het even niet meer zag zitten, nam Sanne het voortouw. We hebben ons totaal niet over de kop gewerkt en toch zo’n mooie tijd neergezet. Ik ben blij!

hardlopen zonder doel

Hardlopen zonder doel

Nu wil ik niet zeggen dat ik niet meer ga hardlopen zonder doel, maar voor één keer vond ik het wel fijn. Even geen stress en gewoon genieten. Laatst kreeg ik nog een opmerking dat ik het ene moment heel enthousiast ben over iets (zoals hardlopen op hartslag) en daar het volgende moment weer van af stap. Dat wil niet zeggen dat ik er niet meer enthousiast over ben, maar dat mijn prioriteiten even anders liggen. Ik ben nog steeds hartstikke fan van hardlopen op hartslag (ik raad het iedereen aan), maar ik vind het minder nodig als ik niet 4x per week hardloop en aan het trainen ben voor een wedstrijd.

Met de triathlon in aantocht, ga ik weer specifiek trainen en dan zal mijn hardloophorloge met hartslag ook weer uit de kast komen. Juist in aanloop naar wedstrijden train ik graag specifiek. Maar op de momenten dat ik niet voor een wedstrijd aan het trainen ben, is het ook wel eens lekker om al die statistieken los te laten. Even niet op tijd lopen en gewoon genieten. Je zult merken dat je veel meer ontspannen loopt, waardoor je daarna juist weer zin hebt om vol aan de bak te gaan. Ik kan het iedereen aanraden!

Heb jij de Zandvoort Circuit Run nog gelopen? Hoe ging het? 

hardlopen zonder doel

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

2 Comments

Avatar
kimberley 28 maart 2017 at 17:16

Super leuk dat je hierover schrijft! Ik loop al een tijdje hard maar had nog nooit een wedatrijd gelopen tot gister. Heb op de 12 km een tijd van 1:20;01 neergezet en daar ben ik eigenlijk wel trots op hoewel ik er van overtuigd ben dat het sneller had gekunt haha. Had me pas in februari bedacht dat ik me in ging schrijven en heb toen in 2 maanden opgebouwd van elke week 2 keer 5km lopen naar dus de 12 km op zandvoort. Super leuke ervaring! Zeker een aanrader voor anderen die hem ook willen doen :)

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 28 maart 2017 at 22:27

Hi wat tof en goed dat je je eerste hardloopwedstrijd hebt gelopen, klinkt als een mooi doel dat je hebt bereikt, mag je trots op zijn!

Reply

Leave a Comment