Hardlopen / TrailrunningSport

Hardlopen met oordopjes of koptelefoon

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 1 november 2016 0 comments
Hardlopen met oordopjes of koptelefoon

Toen ik begon met hardlopen, liep ik standaard met muziek. Het is algemeen bekend dat muziek tijdens het hardlopen of andere duursporten je prestaties verbetert. Sportpsycholoog Dr. Costas Karageorghis heeft daar veel onderzoek naar gedaan. Dit geldt overigens niet alleen voor duursporten maar ook voor krachtsporten. Leuke muziek motiveert tijdens het sporten en up-tempo muziek zorgt ervoor dat je harder gaat lopen.

En toch luister ik zelf geen muziek tijdens het hardlopen, ik schreef daar eerder een blog over. Nu vraag je je vast af waarom dit artikel dan? Omdat ik weet dat het merendeel van de mensen wel met muziek traint en niks is zo irritant als oordopjes of een koptelefoon die niet blijven zitten tijdens het sporten. Het was in ieder geval van mij altijd een grote frustratie. Gelukkig zijn er een aantal punten waar je rekening mee kunt houden bij de aankoop van je sport hoofdtelefoon of oordoppen.

Waar houd je rekening mee bij de aankoop van oordopjes of koptelefoon?

Over het algemeen kan gesteld worden dat zowel sport oordoppen als sport koptelefoons dezelfde functies hebben, een voorwaarde is dat ze goed tegen zweet kunnen. Er zijn mensen die voor een normale koptelefoon kiezen tijdens het sporten, afhankelijk van de sport die je beoefent is dat ook zeker mogelijk. Echter is bij normale koptelefoons niet expliciet rekening gehouden met jouw behoeften als sporter. Functies waaraan sport oordopjes of koptelefoons aan voldoen zijn dat ze niet uit je oren vallen, ze een laag gewicht hebben en zweetbestendig zijn.

  1. Oordopjes of koptelefoon

De eerste keuze die je maakt is die voor het ontwerp. Ga je voor sport oordopjes, of kies je voor een gewone koptelefoon? Dit is heel persoonlijk. Eigenlijk zit je met (draadloze) sport oordopjes altijd goed: ze zijn licht, kunnen tegen zweet en zijn compact. Een koptelefoon sluit je wellicht meer af van je omgeving doordat ze over of op je oren vallen, maar tegelijkertijd kan dit ook voor meer warmte zorgen. Bovendien is een koptelefoon over het algemeen zwaarder dan oordopjes, wat voor sommigen een barrière kan zijn.

  1. Pasvorm

Kiesje voor oordopjes dan is de pasvorm uiteraard heel belangrijk, want je wilt natuurlijk niet dat de oordopjes vervelend gaan zitten wanneer je net lekker in de training zit. Daar houden fabrikanten ook rekening mee, door bij de oordopjes vaak verschillende opzetstukken te leveren. Door het meeleveren van de opzetstukjes die in je oor gaan, is er altijd wel een maat die goed in jouw oor past.

Ook voor de eerder genoemde irritatie van uitvallende oordopjes is iets bedacht. Steeds vaker voegen fabrikanten van sport oordopjes extra hulpmiddeltjes toe om te voorkomen dat oordoppen uitvallen, zoals een haakje voor om je oor of klemmetjes die je in je oorschelp vast zet; alles voor extra stevigheid.

Hardlopen met oordopjes of koptelefoon

  1. Draadloos of niet

Fabrikanten zitten niet stil, inmiddels is bij een aantal sport oordopjes een Bluetooth-functie toegevoegd. Hierdoor wordt het mogelijk draadloos naar je muziek te luisteren. De dopjes zitten daardoor niet vast aan je smartphone; er loopt alleen een klein draadje tussen de dopjes zelf. Die ligt in je nek en is op elk paar oordoppen aanwezig, maar hier heb je geen last van. Draadloos naar muziek luisteren tijdens het sporten is heerlijk – zo niet een must. Je hebt namelijk geen last van snoeren en dus alle vrijheid in beweging. Het enige nadeel? Je moet ze zelf opladen.

  1. Geluiden om je heen blijven horen

Bedenk voor jezelf wanneer je de sport oordopjes of sport koptelefoon wilt gebruiken: als je vaak buiten sport, is het beter om te kiezen voor oordopjes die omgevingsgeluid doorlaten. Het is een stuk veiliger als je het verkeer om je heen kunt blijven horen. Indien je vaak in de sportschool te vinden bent en liever de muziek hoort dan de gesprekken van je mede-sportschoolbezoekers, dan kies je voor oordoppen of die je afschermen van het geluid. En als je koptelefoon-fan bent: een koptelefoon die over je oren valt of die over noice-cancelling (dit filter omgevingsgeluid weg) beschikt. Of dit het geval is kom je vaak achter bij de productomschrijving.

Koop je sportoordopjes met korting!

Toen ik nog met muziek trainde ging mijn voorkeur uit naar oordopjes omdat ik hier persoonlijk het minste last van had. Het belangrijkste is dat de oordopjes of koptelefoon aan jouw persoonlijke wensen voldoet. Dat is voor iedereen verschillend, maar nu weet je in ieder geval waar je op kunt letten bij het aanschaffen van jouw keuze. Hoofdtelefoon specialist GetLoud.nl heeft een groot assortiment (draadloze) sport oordopjes en koptelefoons. Op de website is uitgebreid advies te vinden, mocht je er niet helemaal uitkomen.  Of laat een comment achter onder deze blog!

Speciaal voor iedereen die graag met muziek hardloopt, heb ik een leuke kortingscode. Bij aankoop van sportoordopjes of een koptelefoon krijg je 10% korting. Gebruik de code EATRUN&GETLOVE om de korting te ontvangen! De kortingscode is geldig op het sport oordopjes assortiment en geldig tot 30 november

Dit artikel is in samenwerking met GetLoud tot stand gekomen, lees mijn disclaimer 

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Leave a Comment