Hardlopen / TrailrunningSport

Hardlopen met een luisterboek

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 18 december 2015 3 Comments
Hardlopen luisterboek

Wie mij al enige tijd volgt, weet waarschijnlijk ook dat ik zonder muziek hardloop. Veel mensen zijn hier heel verbaasd over, maar ik vind het rustgevend. Dit is zo gegroeid omdat ik een playlist had die ik helemaal zat was, en eigenlijk ook geen zin had in een nieuwe playlist. Zo ben ik begonnen met in de ochtend zonder muziek hard te lopen en dat vond ik eigenlijk wel lekker wakker worden. Dit heb ik langzaamaan uitgebouwd en nu loop ik ook lange afstanden en wedstrijden zonder muziek. Ik ben er beter door gaan lopen; ik kan mijn ademhaling beter onder controle houden, kan mijn eigen voetpassen horen en daarmee de loophouding corrigeren en ik geniet van de omgeving. Allemaal voordelen voor mij! Maar toen ik onlangs werd benaderd door Storytel om hun luisterboeken app uit te proberen, werd ik toch wel nieuwsgierig. Ik houd namelijk ontzettend van lezen, maar heb (lees: neem) hier niet de tijd voor. Zou toch ideaal zijn als ik tijdens het hardlopen ook een boek kan lezen/horen?

Waarom een luisterboek tijdens het hardlopen

Er is geen wetenschappelijk onderzoek zoals bij het luisteren van muziek dat het luisteren van audioboeken prestatie verbeterend zou werken. Maar, met hoofdstukken die langer zijn dan het gemiddelde liedje vliegt de tijd voorbij. En grote kans dat je een kilometer extra loopt omdat je dat spannende hoofdstuk nog even af wilt luisteren!

Ik denk dat luisterboeken vooral interessant en leuk zijn als je lange afstanden loopt op een wat rustiger tempo. Bij een interval training kan ik me zo voorstellen dat je liever wat opzwepender muziek wilt (of geen muziek zoals ik) en bij korte afstanden is het wat minder nuttig, dan hoor je bij wijze van net een paar bladzijdes en dan ben je alweer klaar. Ideaal dus als je aan het trainen ben voor een (halve) marathon.

Mijn eigen ervaring is positief, ondanks dat ik het heerlijk vind om zonder muziek te lopen kan dat vooral bij lange afstanden wel wat saai zijn. Vaak heb ik dan geen zin om te gaan hardlopen, terwijl als ik nu weet dat ik naar een leuk boek mag luisteren het toch iets makkelijker is. Daarbij is dit de manier om toch een aantal boeken per jaar te verslinden als je het zoals ik erg druk hebt met andere dingen.

Hardlopen luisterboek

Hoe werkt Storytel?

Storytel is vergelijkbaar met Netflix en Spotify. Je sluit een abonnement af voor €9,99 per maand en hebt daarmee toegang tot 10.000 Nederlands- en Engelstalige boeken. Het is mogelijk om 5 boeken offline te zetten waardoor je dus ook tijdens het hardlopen eenvoudig naar jouw favoriete boek luistert! Normaliter kun je Storytel 2 weken gratis testen, maar omdat ik zo enthousiast ben, mag ik mijn lezers een code voor een maand luisteren aanbieden. Ga snel naar www.storytel.nl/eatrunlove om een maand Storytel te activeren.

Mijn vijf favoriete luisterboeken

Maar wat luister ik dan zoals tijdens het hardlopen? Mijn persoonlijke voorkeur voor boeken gaat voornamelijk uit naar thrillers, ik merk dat ik dat ook voor luisterboeken er leuk vind. Met een spannend boek, vliegt de tijd voorbij. Maar ook grappig geschreven verhalen vind ik erg leuk om te lezen. Een zwaar romantisch of emotioneel boek laat ik liever links liggen.

  1. Het Rosie Project – Ok, deze wijkt af van wat ik zojuist heb gezegd, maar omdat ik dit boek al een tijdje op mijn lijstje had staan, ben ik hier toch mee begonnen. Dit gaat over de autistische Don Tillman die op zoek gaat naar een vrouw maar door zijn sociale onhandigheid nooit verder is gekomen dan een eerste date. Met behulp van een zestien pagina’s tellende vragenlijst hoopt hij zijn perfecte partner te vinden.
  2. Running like a girl – Bridget Jones meets Dolf Jansen. Klaar met krachttraining en yoga besluit Alexandra te gaan hardlopen. Ze koesterde hoge verwachtingen; de kont van een atlete, de middel van een model en de snelheid van een gazelle, maar de eerste poging verliep niet echt goed.
  3. Mooie meisjes – Ik ben al een tijdje fan van Karin Slaughter, leest lekker weg en is altijd spannend. In dit boek wordt een meisje vermist die doet denken aan het vermiste zusje van Claire. Zij verdween twintig jaar gelezen, maar het mysterie is nooit opgelost. Als Claire alsnog de waarheid over haar verdwijning oplost zal haar leven nooit meer hetzelfde zijn.
  4. Debet – Het vervolg op de eetclub van Saskia Noort. Gewoon, een heerlijk wegleesboek (luisterboek).
  5. Ik reis alleen – Niet gelezen, maar omdat ik fan ben van Scandinavische schrijvers, moet deze ook op het lijstje. Lijkt qua schrijfstijl een beetje op Karin Slaughter, maar met een tweede diepliggender lijn over inspecteur Holger en zijn collega Mia.

Luisteren jullie wel eens een luisterboek tijdens het hardlopen of lijkt het je leuk om te doen? 

Hardlopen luisterboek

Dit is een advertorial, maar dat neemt niet weg dat ik achter de geschreven content sta.
Lees mijn disclaimer. 

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

3 Comments

Avatar
Tember 4 januari 2016 at 14:21

Net mijn abbonement afgesloten. Ik ga het proberen. Wie weet maakt dit mijn trainingen voor de New York marathon wel tot een groot succes :)

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 4 januari 2016 at 21:52

Ik ben heel benieuwd hoe je het ervaart! Laat je het weten?

Reply
Avatar
Tember 6 januari 2016 at 09:34

Gisteren meteen geprobeerd! Hoewel de tijd heel snel ging, ging ik zelf een beetje langzaam. Ik was zo nieuwsgierig naar het boek dat ik geen moment dacht: hoelang zou ik al aan het lopen zijn. Ik denk alleen dat ik een verkeerd boek had gekozen want het was een best lastig misdaad boek van een zweedse schrijver en ik denk dat het goede luisteren en opletten invloed had op mijn looptempo. Ook is het misschien niet zo slim om te gaan lezen over moord als je in het donker in een uitgestorven dorpje loopt ;)

Maar al met al vond ik het wel heel prettig en denk dat met de juiste boekkeuze dit ideaal is voor mij.
Thanks voor de goede tip!

Reply

Leave a Comment