Hardlopen / TrailrunningSport

Hardlopen in het buitenland is leuk!

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 26 mei 2017 3 Comments
hardlopen in het buitenland

Afgelopen week in Portugal realiseerde ik me weer hoe leuk ik hardlopen in het buitenland vind. Ik merk dat in Nederland hardlopen soms een beetje saai vind en moeilijk mijn motivatie kan vinden, maar die momenten in het buitenland daar geniet ik echt van. Meestal zit ik zo vol energie dat ik de eerste dag op vakantie direct wil gaan hardlopen. Het is voor mij de perfecte manier om de vakantie te beginnen en de omgeving te verkennen. Dit keer had ik het geluk dat Jamie, onze host, mij mee op sleeptouw wilde nemen. Hij had een te gekke route in de omgeving; door het bos, langs kliffen, over het strand en door dorpjes. 13,5 km later had ik het idee de hele omgeving al te kennen. Maar ik begrijp ook dat er niet altijd een local is die jou wegwijs kan maken. Daarom in deze blog wat tips voor als je wilt hardlopen in het buitenland, want hardlopen in het buitenland is leuk!

Vraag even rond naar een goede route

Natuurlijk kun je gewoon de verharde weg volgen en dezelfde weg terugpakken, maar vaak zijn er best leuke en makkelijke rondjes in de omgeving van je appartement. Je moet ze alleen wel even weten. Vraag het bij de receptie van het hotel, in een supermarkt of ergens anders wat een goed rondje is om hard te lopen. Zij kunnen je vaak ook vertellen wat een goed moment is om hard te lopen en of het veilig is om alleen te gaan.

Kies een slim moment uit om te gaan hardlopen

Wanneer je naar een Zuid-Europees land gaat, is het vaak het beste om ’s ochtends vroeg hard te lopen. Maar ook op andere locaties kan het prettig zijn om in de ochtend te lopen. Je start de dag dan vol energie en bent  er de rest van de dag niet meer mee bezig. Ik merk dat ik op vakantie vaak vroeg wakker ben omdat ik toch meer uitrust dan in Nederland. Ik vind het dus het heerlijkste om rond een uurtje of 7 te gaan hardlopen (dan eet ik daarvoor een banaantje) en daarna lekker te ontbijten. Je kunt dit zelfs combineren door op de terugweg bijvoorbeeld vast je ontbijtje te halen!

Smeer je goed in

Wanneer je in een zonnig land bent is het belangrijk om je goed in te smeren. De zon kan vooral in Zuid-Europese landen al ’s ochtends vroeg flink branden en het is een andere zon dan we in Nederland gewend zijn. Zo ging ik in Portugal om 8.00 lopen en kwam ik toch flink verkleurd thuis. Gebruik een goede sportzonnebrand die ervoor zorgt dat de zonnebrand niet gaat prikken of ‘afglijdt’ wanneer je gaat zweten. Ultrasun heeft bijvoorbeeld een range voor actieve sporters met snel absorberende, niet-vette en niet-kleverige zonnebrand met diverse SPF’s. De zonnebrand is waterbestendig en snel en makkelijk aan te brengen.

hardlopen in het buitenland

Krijg extra energie!

Ik tip het hierboven al even aan, maar een rondje hardlopen zorgt voor extra energie gedurende de dag! Bij een strandvakantie voel ik mezelf vaak al snel een beetje lui, het is dan extra fijn om sportief de dag te beginnen zodat je je daar niet druk om hoeft te maken. Maar aan de andere kant, als je een stedentrip maakt en de hele dag gaat wandelen, is het ook fijn. Een hele dag in de stad kan vermoeiend zijn, soms is een rondje hardlopen om je hoofd leeg te maken en fris aan de dag te beginnen dan juist lekker.

Kom op bijzondere plekken

Door te hardlopen kom je toch net op andere plekken uit dan wanneer je door de stad wandelt of zelfs alleen maar naar het strand gaat. Zo liep ik langs kliffen en door een bos. Met hardlopen ga je net wat verder dan met wandelen, dus op een andere dag was ik niet op deze locaties gekomen. Ook is het heerlijk om ’s  ochtends vroeg over het strand hard te lopen, iets wat je in Nederland misschien niet zo snel doet. Of je ziet toffe huizen, mooie beplanting of bijzondere streetart.

Pak je koffer op een slimme manier in

Wanneer je op voorhand al weet dat je gaat hardlopen in het buitenland dan kun je daar rekening mee houden bij het inpakken van je koffer. Ik pak altijd eerst mijn sportkleding in zodat ik zeker weten niks vergeet. Ook check ik vast wat voor weer het is zodat ik de juiste hardloopkleding bij me heb en neem ik wat plastic zakjes mee voor de vieze kleding. In deze blog geef ik nog een aantal tips voor het inpakken van je koffer wanneer je in het buitenland gaat sporten.

Het grote voordeel van hardlopen is dat het altijd en overal kan. Je hoeft dus geen trainingen over te slaan (als het warm is doe je er wel verstandig aan je tempo iets aan te passen), je ziet extra veel van de omgeving en het geeft een dosis extra energie. Win-win-win dus. Loop jij vaak hard in het buitenland? 

hardlopen in het buitenland

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

3 Comments

5 Redenen waarom ik hardlopen mis tijdens mijn zwangerschap - Eat.Run.Love. 29 juni 2019 at 06:30

[…] je een nieuwe omgeving snel en en op een leuke manier. Ik kan dat iedereen aanraden! Lees ook zeker dit blog even als je graag wil hardlopen in het […]

Reply
Avatar
Yana 19 juli 2017 at 10:57

Wat ook een hele fijne zonnebrand is, is Vision. Wij zijn veel in het water te vinden en zelfs mijn vriend (een ginger) is met deze goed beschermd. Wat sowieso al een slimme tip is, smeer je na hat wassen meteen in, laat het even lekker intrekken voordat je je kleren aan doet en aan je dag begint.

Hardlopen staat voor mij gelijk aan ontdekken. Een nieuwe omgeving is altijd geweldig om te ontdekken. Ik probeer zelf altijd een rondje te lopen, en dan hou ik altijd een beetje bij in welke richting mijn startpunt ligt.

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 19 juli 2017 at 15:38

Vision ken ik wel, maar nog nooit geprobeerd. Dank voor de tip! Heerlijk heh dat ontdekken van een nieuwe omgeving!

Reply

Leave a Comment