Hardlopen / TrailrunningSport

Een hardloopblessure… Wat nu?

posted by Manon 7 september 2017 6 Comments
een hardloopblessure

♦ Blog geschreven door Manon 

Een hardloopblessure. Elke hardloper krijgt er vroeg of laat, in meer of mindere mate, mee te maken. Voor de meeste hardlopers klinkt het als een nachtmerrie om een langere tijd niet te kunnen lopen. Ik mis het hardlopen absoluut, maar hardlopen is voor mij meer dan hardlopen alleen.

Acht weken heb ik nu niet hardgelopen vanwege een blessure, of beter gezegd, een gebroken been en gescheurde enkelbanden. In mijn vorige blog heb je kunnen lezen wat er gebeurd is (lees hier). Maar ondanks dat ik nu het grootste deel van mijn tijd in een rolstoel doorbreng, voel ik mij nog steeds een hardloper.

Hardloper voor het leven

Hardlopen gaat naast het lopen om de lopers. De lopers die deel uitmaken van de hardloop community. De mensen die elkaar ongeacht beroep, sociale status, hardloop snelheid of afstand respecteren. De mensen die, ook nu ik geblesseerd ben, meer dan ooit met mij meeleven.

Ik heb niet het gevoel dat ik het hardlopen volledig moet missen. Mijn loopvrienden geven mij nog altijd het gevoel een van hen te zijn. Een hardloper ben je voor het leven, ongeacht hoe het loopt.

fullsizeoutput_1921

Run & Roll met ASICS Frontrunner teamgenoten Petra en Chris

Al kan ik niet lopen, toch gaan we er samen op uit. Mijn hardloopvrienden halen mij op voor een ‘Run & Roll’ waarbij ik in mijn rolstoel zo hard mogelijk rol en zij rustig met mij meelopen. Voor de meeste van hen is het een rustige duurloop in zone 0 of 1 , en voor mij is het vooral erg gezellig en een goede arm-workout.

Ook ging ik onlangs mee met een hardloop trailweekend van Loopwijzer tijdens het weekend van de Trail des Fantomes. Vorig jaar deed ik mee als loper. Dit jaar kwam ik voor de support en gezelligheid. Ondanks dat ik niet kon lopen, heb ik er erg van genoten. Het praten over hardlopen, en verwante zaken, en de sfeer proeven van de wedstrijd tijdens het aanmoedigen van de lopers, deden mij goed.

You don’t know what you’ve got ‘till it’s gone.

Hardlopen is heerlijk. Genieten kan ik van de deur uit rennen voor een rondje in de buurt, of een lange duurloop die naar onbekende plekken leidt. Plekken waar ik anders nooit zou komen.

fullsizeoutput_1858

Rollen met Emma

Als hardloper ervaar je elk seizoen. Door het jaar heen neem jij de veranderingen in jouw hardloopomgeving waar; van paden met bomen vol in bloei in het voorjaar, of dwarrelende bladeren in prachtige herfstkleuren, tot kalende bomen in het najaar. Elk seizoen heeft zo zijn charme.

Een loper waardeert regen vanwege de zuurstof in de lucht, en de verkoeling die het brengt. Je vindt de winteravonden fijn waarin jij de enige mens op aarde lijkt te zijn op de donkere paden in het schemerige maanlicht. Ook krijg je energie van de zomerdagen wanneer de zon jouw omgeving kleurt in warm licht en de barbeque-geuren jouw hongergevoel aanwakkeren terwijl jij kilometers van huis bent.

Op zoek naar de ‘Roller’s high’

Mijn loopvrienden blijven en ik kan nog steeds genieten van mijn omgeving, buiten rollend in mijn rolstoel. Maar de monotone cadans van het lopen brengt een bepaalde rust die ik mis nu ik niet kan lopen.

Soms hunker ik naar het moment dat ik alleen ben met slechts het geluid van mijn ademhaling en de natuur om mij heen. Zo’n moment waarin ik loop en mijn zorgen verdwijnen, ik oplossingen vind voor problemen, waar geweldige ideeën ontstaan, waar met elke stap mijn geest helderder wordt, en ik tot rust kom. Een moment waarin ik ultieme vrijheid ervaar en geniet; de ‘Runner’s high’.

Hardlopend maak ik mijn hoofd leeg, maar rollend is dat mij nog niet gelukt. Wie weet komt het nog tijdens de Dam tot Damloop wandeltocht. Samen met Emma ga ik 16 september twintig kilometer rollen. Wie weet ervaren we dan de ‘Roller’s high’.

fullsizeoutput_17e4

Hoofdfoto gemaakt door One Eye Photography tijdens het FitFunRun hardloopevent

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

6 Comments

Avatar
Marloes 8 september 2017 at 14:23

Mooi geschreven en ik hoewel ik geen ervaring heb met zo’n langdurige blessure herken ik wel de onrust van het niet-lopen tijdens een blessure. Ik voelde me daarentegen wel heel erg buiten de community vallen omdat het lopen gewoon niet lukte en iedereen gewoon door ging met hardlopen zonder mij (en ik nooit aan een rolstoel heb gedacht ;)) Maar ook dat kwam weer goed. Succes met je laatste (maar pittige) stukje herstel! Misschien zie ik je bij de Damloop!
High five, Marloes

Reply
Manon
Manon 18 september 2017 at 20:21

Hi Marloes, Dankjewel voor je berichtje. Hoe was het bij de damloop?
Ik heb de dag ervoor in rolstoel meegedaan met de DtD 20km wandeltocht. Het was erg gezellig.
Niet iedereen krijgt natuurlijk een rolstoel bij een blessure en ik heb het geluk dat ik een topsporter ken die een reserve sportieve rolstoel voor mij had. Ik vind het alleen nog steeds erg leuk om bij hardloopevenementen aanwezig te zijn, ook als ik niet loop, om de sfeer mee te krijgen. En er zijn gelukkig alternatieve sporten om te doen. Ik denk dat ik ook eens ga proberen te roeien bijvoorbeeld :-) Het zal allemaal wel terugkomen in de aanstaande blogs en posts.
High Five back at ya!

Reply
Avatar
Sandra 7 september 2017 at 09:58

Held! Ik vond mezelf al zielig toen ik een maand niet kon rennen vanwege een blessure.

Reply
Manon
Manon 7 september 2017 at 10:57

Haha thanks! Maar een maand niet lopen vind ik ook zielig hoor ;-) Hopelijk gaat het nu weer beter.

Reply
Avatar
Sandra 7 september 2017 at 12:07

Haha, dankje. Was mijn eigen fout, wilde teveel te snel :)

Reply
Manon
Manon 7 september 2017 at 17:30

Bekend fenomeen ;-) Met vallen en opstaan leert men

Reply

Leave a Comment