SportWorkout

Go, go, go; tips om ’s ochtends te sporten

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 23 juli 2014 10 Comments
's ochtends sporten tips

Met de warmte van de afgelopen dagen vind ik het lastig om intensief te sporten. Lui, te warm en meer zin om naar het strand te gaan of om op een terras te zitten. Des te meer redenen om in de ochtend te sporten: het is nog niet zo bloedheet, je bent de rest van de dag fit en je hebt ’s avonds na school of werk tijd om nog lekker van het avond zonnetje te genieten. Ik roep het al vaker; ik vind ’s ochtends sporten heerlijk, maar ook ik vind het soms lastig om uit bed te komen ook al komt de zon voor 06.00 op. Regelmatig hoor ik van collega’s of vriendinnen: hoe doe je dat toch, zo vroeg sporten? Hieronder wat tips!

Zorg dat je alvast een setje kleren of je sporttas klaar legt. Op de één of andere manier heb ik dan meer plichtsgevoel om eruit te gaan, ik heb tenslotte gisteravond al moeite gedaan om mijn kleding klaar te leggen.

Zet je wekker en spring direct uit bed. Nog beter: leg je wekker aan de andere kant van de kamer, dan moet je er wel uit. En als je er eenmaal uit bent geweest, is het ook niet meer zo verleidelijk om terug je bed in te gaan.

Maak je ontbijt alvast klaar. Vaak eet ik voor een ochtend work-out niets of iets heel kleins. Maar vaak zorg ik wel dat ik alvast iets te eten heb voor als ik terug ben, daar kan ik dan ook echt naar uit kijken. Ook dit maak ik de avond van te voren klaar. Zonde als je het voor niks hebt klaar gemaakt.

Breng een vriendin op de hoogte. Of zoek een sportmaatje waar je ’s ochtends mee afspreekt. Het laatste doe ik zelf eigenlijk nooit, want vind in mijn eentje sporten het allerfijnste. Maar ik breng wel vaak iemand op de hoogte dat ik de volgende ochtend ga sporten waarmee ik een soort sociale druk creëer. Want ja, ik kan het niet maken om dan vervolgens niet te gaan. Werkt vooral goed bij naaste collega’s heb ik gemerkt, want die vragen altijd of je ook daadwerkelijk bent geweest!

Ga op tijd naar bed. Of in ieder geval, reken uit hoeveel slaap je gemiddeld nodig hebt. Ik heb voldoende aan zo’n 7,5 uur slaap. Als ik om half 7 wil gaan hardlopen, moet ik idealiter dus om 23.00 in bed liggen. Dan ben ik in ieder geval goed uitgerust.

Drink niet te veel alcohol. Ok, misschien een beetje een overbodige opmerking, maar als je alcohol hebt gedronken, kun je die ochtend work-out wel op je buik schrijven. Voor mij niet echt een groot probleem, meestal houd ik het na één wijntje wel voor gezien. Probeer de alcohol inname echt te beperken, is dat niet gelukt? Vraag je dan af of ’s ochtends sporten wel echt een goed idee is. Ben je er nog steeds van overtuigd dat je gaat, zorg dan dat je heel veel water drinkt voor je naar bed gaat.

Eis niet teveel van jezelf. ’s Ochtends functioneert je lichaam nog op een laag pitje, dus een work-out waarbij je tot het gaatje gaat is misschien niet een heel goed idee. Ik loop het liefste een korte tot middellange run of ga voor een yogalesje.

Geen excuses dus om niet in de ochtend te sporten! Hebben jullie nog extra tips?

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

10 Comments

Voordelen om ’s ochtends te sporten - Eat.Run.Love. 29 juli 2017 at 07:00

[…] te sporten dus! Heb jij moeite om ’s ochtends je bed uit te komen? Lees dan ook zeker even deze tips, hiermee bereid je je voor op een ochtend workout en kun je bijna geen smoesje meer bedenken om […]

Reply
Tips voor hardlopen in de ochtend - Eat.Run.Love. 6 maart 2016 at 16:00

[…] vind ik het juist heerlijk om wakker te worden en de dag daarna energiek te beginnen. Eerder gaf ik al tips hoe je er voor zorgt dat je ’s ochtends om 6.00 of 7.00 daadwerkelijk uit je be…, vandaag vijf tips waar je de ochtend zelf op kunt letten. Na een nacht slapen staat de […]

Reply
Sporten met hitte - Eat.Run.Love. 29 juni 2015 at 07:00

[…] Met temperaturen van 30 graden heb ik niet zo’n zin om ‘s avonds uit werk nog te gaan sporten. Veel liever geniet ik dan van de laatste zonnestralen in het park. Bovendien is het vaak ook behoorlijk warm om te sporten. Bedenk dat wanneer je gaat sporten en gaat zweten je gevoelstemperatuur al snel 10 graden boven de daadwerkelijke temperatuur is, bloedheet dus! In de ochtend sporten levert in de zomer veel voordelen op; het is nog niet zo warm, je bent de rest van de dag fit en je kunt ‘s avonds andere leuke dingen doen. Zelf merk ik dat ik in de zomer minder slaap dan in de winter, en bovendien is het al vanaf 5 uur licht. Geen reden om langer in bed te blijven liggen dus! Lees deze blog met tips over sporten ‘s ochtends, zodat je optimaal bent voorbereid!  […]

Reply
Fit diary #3 – Eat.Run.Love. 28 juli 2014 at 07:01

[…] druk, maar doordat er eindelijk was stress van me afviel was ik ook ineens heel moe. Deelde ik afgelopen woensdag nog tips met jullie om vroeg je bed uit te komen, ik heb me er zelf deze week ook niet helemaal aan […]

Reply
Avatar
Samantha 25 juli 2014 at 09:31

Ik ben echt stapelgek op ochten runs, de wereld die nog slaapt, jij alleen op het asfalt met op de achtergrond de vogeltjes, je eigen ademhaling (met het liefste nog een klein wolkje uit je mond bij het ademen) de zon die opkomt en dan elke keer weer de ene voet voor de ander. Ooooooo ik hou ervan!

Earlybird <3

Reply
Avatar
Marieke 24 juli 2014 at 12:00

Ik kan dit ’s ochtends echt niet. Mijn wekker gaat om 6.30 uur voor mijn werk en in het weekend ben ik dus maar al te blij als ik even juist geen wekker hoeft te zetten. Ik slaap dan echt bij. Ik hou juist van ’s avonds laat sporten, als de zon weg is en het flink is afgekoeld. Het kan dan nog steeds benauwd zijn, maar niet zo erg meer als overdag!

Reply
Jessica
Jessica 24 juli 2014 at 21:10

Ik ben juist echt een ochtendmens en kak ’s avonds volledig in, zo zie je maar iedereen verschilt! En als dit goed voor jou voelt moet je dat zeker blijven doen :)

Reply
Avatar
Eline 23 juli 2014 at 11:16

Ik ben echt geen ochtendmens, moet mezelf echt mijn bed uit slepen sochtends. Sochtends sporten lijkt me dus echt de hel!

Reply
Jessica
Jessica 23 juli 2014 at 20:38

Het is ook een klein beetje een kwestie van wennen :) Maar kan me voorstellen dat als je echt echt geen ochtendmens bent dat het dan lastig is.

Reply
Avatar
Stephanie 23 juli 2014 at 10:04

Ik sport zelf ook bijna altijd ’s morgens. Dan heb ik geen excuses van geen tijd of ik moet dit of dat nog doen. En dan ben ik precies ook het fitst.
Heel wat van deze tips pas ik zelf ook toe: mijn kleren leg ik de avond voordien klaar, ik laat mijn wekker maar één keer aflopen, ga op tijd slapen, … Ze werken hoor!

Reply

Leave a Comment