Geen categorie

Gezond barbecueën doe je zo!

posted by Kirsten - Salvedo Health Clinic 10 augustus 2016 1 Comment
Gezond barbecuen

♦ Blog geschreven door Kirsten 

We zitten even in een zomerdip deze week, maar in de zomer blijft het natuurlijk wel barbecueweer! En dat is heerlijk om te doen, maar in alle gezelligheid eten we vaak te veel. Hoe je dat kunt voorkomen? Het beste is natuurlijk op tijd te stoppen met eten, de een na beste optie: gezonde barbecue keuzes maken.

Een visbarbecue

Kies eens voor een visbarbecue. Met gourmetten hebben we tegenwoordig ook een vlees- of viskeuze in de supermarkt, waarom zou je dat niet op de barbecue doen? Nederland is rijk aan vissoorten, dus keuze genoeg voor op de barbecue. Een hele vis op de barbecue geeft ook weer een extra beleving aan het barbecueën. Vind je een visfilet een stuk aantrekkelijker? Ook die is heerlijk te bereiden in een vispakketje met wat groenten, citroen en dille in aluminiumfolie gewikkeld. En de keuze van de vis? Vraag dan aan de visboer eens naar lekkere vis voor op de barbecue. Een aantal soorten die goed op de barbecue passen in deze zomermaanden zijn bijvoorbeeld: forel, schol, roodbaars, tong of wijting. Natuurlijk zijn de zalm of kabeljauw ook heerlijk op de barbecue.

Paella barbecue

Doe eens gek, koop een paella pan voor op de barbecue. Op veel barbecues is het mogelijk om een paella pan neer te zetten. Paella gemaakt op houtskool is namelijk de allerlekkerste paella die je maar kunt eten. Maak in de grote pan een heerlijke paella klaar door verschillende zeevruchten, kip, groenten en paella rijst te combineren. Vergeet vooral niet om er saffraan (en andere kruiden) aan toe te voegen. Safraan geeft de paella een typische Mediterraanse zoete smaak aan het eten. Ik vind het zelf heerlijk om in Griekse, Italiaanse of Spaanse gerechten te verwerken. Serveer de paella met een lekkere frisse zelf gemaakte salade en drankje en de Spaanse zomeravond is compleet.

Gegrilde groenten

Liever een gewone barbecue met vlees? Ook prima! Wissel verschillende vleessoorten af met gegrilde groenten van de barbecue. Je kunt natuurlijk groentestokjes maken van paprika, courgette en champignons, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Ooit gedacht aan een artisjok van de barbecue? Of verschillende soorten paddenstoelen grillen voor bij het stukje ossenhaas? Een lekkere maiskolf of halve courgette / aubergine doen het ook goed op de barbecue. Maak daarbij nog je eigen salade en je hebt een mooie afwisseling tussen groenten en vlees. Mocht je de groenten gegrild wat saai vinden, maak er dan zelf een dip bij: guacamole, yoghurtdip of tomatensalsa zijn eenvoudig te bereiden en smaken heerlijk bij de gegrilde groenten.

Een gezonde barbecue en lekker eten gaan prima samen. Veel plezier met barbecueën! Heb je nog meer heerlijke barbecue recepten of tips? Inspireer de andere lezers door even een bericht achter te laten.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

1 Comment

Avatar
Alysha 14 april 2018 at 14:17

Bedankt voor de tips! Dat wordt een gezonde barbecue met vis en gegrilde groenten de volgende keer!

Reply

Leave a Comment