EatReceptenZoete tussendoortjes

Gevuld speculaas

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 8 november 2014 6 Comments
speculaas zonder suiker

Elk jaar weer is het vanaf september een gevecht met mezelf. De (chocolade) pepernoten en (gevuld) speculaas liggen naar me te lonken in het schap. In onze supermarkt liggen de producten uiteraard heel strategisch opgesteld, waardoor ik er elke keer weer mee word geconfronteerd. Uiteraard zwicht ik zo nu en dan voor mijn favorieten; chocolade pepernoten en gevuld speculaas, maar dat wil ik niet altijd. En dus wilde ik een keer zelf gevuld speculaas maken. Het oeroude recept van mijn moeder (die overigens niet te versmaden is) heb ik omgetoverd tot een verantwoorde variant. Niet zo zoet als het origineel, wel heel lekker! Overigens betekent dit niet dat je nu onbeperkt gevuld speculaas kunt eten want er zitten nog steeds net zoveel calorieën in!

Gevuld speculaas, 12 stukjes
  • 100 gram blanke amandelen
  • 150 gram dadels
  • 250 gram speltmeel/bloem (ik gebruikte een mix)
  • 100 gram geurloze kokosolie
  • 1 ei
  • 3 eetlepels speculaaskruiden
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 2 eetlepels amandelschaafsel
  • Boterkoekvorm

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Leg de dadels in een bakje met heet water om ze te laten weken. Dit kun je het beste een paar uur of avond voordat je het speculaas gaat maken doen.

Hak in een keukenmachine 100 gram dadels met de amandelen fijn tot het een plakkerige substantie wordt. Voeg eventueel wat water toe indien het niet plakkerig genoeg wordt. Zet de amandelvulling even weg in de koelkast.

Houd het amandelschaafsel en een eetlepel eigeel achter. Hak nu de overige dadels fijn en meng alle overige ingrediënten tot een samenhangend deeg. Maak hier twee kleinere ballen van en rol elke bal uit tot de gewenste grootte van de bakvorm hebt. Om het minder te laten plakken, strooi je je werkblad en de deegroller in met een beetje bloem. Indien het uitrollen lastig gaat, kun je eventueel je handen gebruiken om het deeg wat platter te maken.

Leg één deel van het deeg in de bakvorm en verdeel hier de amandelvulling overheen en dek af met de tweede deeglap. Zorg dat de hele vulling bedekt is. Smeer het eigeel over de bovenkant en bestrooi met het amandelschaafsel.

Bak nu 25-30 minuten af in de oven.

speculaas zonder suiker

image_print

6 Comments

Smoothie met banaan, dadel en kaneel - Eat.Run.Love. 28 november 2015 at 18:01

[…] Nog meer recepten met dadels: – Chocolade dadelrepen met hennepzaad – Gember chocoladecake – Wortel muffins – Salade met granaatappel en aubergine – Chocolate chip cookies – Gevuld speculaas […]

Reply
4/20 Gevulde Speculaas | The Jildou Diaries 3 december 2014 at 10:04

[…] Tijd voor recept nummer vier. Zelfgemaakte speculaas stond op de planning na het recept van  Jessica. Op mijn werk maak ik heel vaak gevulde speculaas en ik vind die daar onwijs lekker. Maar deze keer […]

Reply
Teresa 8 november 2014 at 17:32

Ziet er heerlijk uit!! Ik zag hem op IG verschijnen en dacht moet gelijk even naar je blog om te kijken hoe je hem hebt gemaakt. Ik ga het ook proberen. Bedankt!

Reply
Manon 8 november 2014 at 10:33

Oeh wat lekker zeg, dit ga ik proberen! :)

Reply
Eline 8 november 2014 at 09:28

Lekker! Ik ga van de week ook een suikerloze variant maken, wel anders dan deze, ben benieuwd of het wat is!

Reply
Rachella 8 november 2014 at 09:01

Wat ziet dit er heerlijk uit! Goed gedaan :)

Reply

Leave a Comment