CrossFitSport

Fouten gemaakt tijdens CrossFit

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 12 augustus 2016 0 comments
fouten gemaakt tijdens crossfit

Geen goede warming-up

Een goede warming-up is essentieel bij CrossFit. Doe je dit niet, dan is de kans op blessures aanzienlijk groter. De workouts zijn over het algemeen erg intensief en belastend, dus een goede warming-up is onmisbaar. In een goede box wordt hier dan ook veel aandacht aan gegeven door een algemene warming-up, mobiliteitsoefeningen en bewegingen gerelateerd aan de workout die je gaat doen. In onze box duurt dit over het algemeen een kwartiertje. Mocht je het prettig vinden dan kun je al iets eerder aanwezig zijn in de box om alvast wat cardio oefeningen te doen en de foam roller te gebruiken.

Meer is niet altijd beter

Veel mensen die CrossFit niet echt kennen denken dat het om het tillen van zware gewichten gaat en dat je altijd zwaarder moet trainen. Enerzijds klopt dat, CrossFit is nu eenmaal erg intensief. Maar meer is zeker niet altijd beter. Zodra je merkt dat je uitvoering niet meer goed is, moeten die gewichten er af. Gelukkig zijn onze coaches daar heel streng op, maar let er zelf ook goed. Dus merk je dat je rug bijvoorbeeld krom trekt bij deadlifts, of je niet meer een goede diepe squat kunt maken, gewicht eraf en ervoor zorgen dat je uitvoering wel perfect is. Lief zijn voor je lichaam is heel belangrijk, want we willen nog langer met die rug doen! Het gaat dus niet alleen om heel hard en zwaar trainen, maar ook slim omgaan met gewichten.

fouten gemaakt tijdens crossfit

Alleen de workouts doen die je leuk vindt

Ok, hier maak ik mij stiekem wel eens schuldig aan. Als ik zie dat er alleen maar roeien op het programma staat, denk ik al snel laat maar. Niet doen, want de meeste WOD’s worden zorgvuldig en met een reden geprogrammeerd. Heb je bijvoorbeeld de hele week zwaar getraind, dan is roeien juist een fijne afwisseling omdat het conditioneel is en minder belastend voor het lichaam. Workouts worden vaak progressief geprogrammeerd met de bedoeling je sterker en beter te maken. Wanneer je workouts over slaat omdat je ze niet leuk vindt, maak je én niet optimaal gebruik van het programma én word je nooit beter in iets wat je niet leuk vindt.

De basics vergeten

Wanneer je kunt kippen, is het niet de bedoeling dat je dat heel de tijd doet. Wanneer je oefeningen kunt kippen, voelt het vaak als een opluchting. Terwijl juist het oefenen van stricte bewegingen weer kunnen helpen bij andere bewegingen. Bijvoorbeeld een benchpress of jerk helpen je uiteindelijk sterker te worden in de handstand push-up. Vaak heb je voor complexe bewegingen juist ook een sterke basis nodig. Vergeet dus niet stricte bewegingen uit te voeren en kies voor je gevoel soms een wat eenvoudiger oefening om toch sterker te worden. Bijvoorbeeld ring rows in plaats van pull ups met een band. Ook kan deze manier van trainen je helpen je zwakke punten aan te pakken en ook weer voorbij een plafond te komen waarvan het lijkt dat je er maar niet voorbij komt.

Te lang wachten met eten of alleen proteïne eten

Eiwitten zijn de “holy grail” van krachtsporters. Direct na de training wordt er vaak naar een proteïne shake gegrepen, terwijl eigenlijk de meerderheid van de sporters dit helemaal niet nodig heeft. Recreatieve sporters kunnen in principe met gezond en slim eten voldoende eiwitten uit de voeding halen. Wanneer je CrossFit doet voor een healthy lifestyle en je probeert daarnaast wat strakker te worden, is het veel belangrijker na de training een maaltijd te eten bestaande uit magere eiwitten, voedzame koolhydraten (bijvoorbeeld groenten) en gezonde vetten. Wacht niet te lang met eten en zorg dat er in ieder geval 20 gram eiwitten in de maaltijd zitten. Eet bijvoorbeeld direct na de training iets kleins met eiwitten en zorg dat je binnen 90 minuten een volledige maaltijd eet.

Wanneer je heel intensief aan CrossFit doet, wedstrijden en meerdere keren per dag traint is het natuurlijk een ander verhaal en kunnen shakes wel een goede toevoeging zijn. Ook als je merkt dat je bijvoorbeeld te snel afvalt, kunnen shakes helpen dit in balans te houden. Ook hier raad ik aan eens met een sportdiëtiste te gaan praten om te zien wat voor jou werkt. Zo gebruik ik nagenoeg geen eiwitpoeder meer, of slechts een klein schepje, maar haal ik vrijwel alle eiwitten uit mijn voeding en lukt dat met gemak.

fouten gemaakt tijdens crossfit

Rustdagen skippen en te weinig slapen

Ik heb het al vaker gezegd, maar rustdagen en slaap zijn heel belangrijk – essentieel – voor een goed herstel. Lees zeker even deze blog terug over hoe slapen bijdraagt aan herstel; minder dan 7 uur slaap per nacht ga je als snel merken in je prestaties. Ook rustdagen zijn essentieel om de spieren tot rust te laten komen en in de piek van supercompensatie te komen.

Bron: Tabata Times

Dit vind je wellicht ook interessant:
Yoga als aanvulling op CrossFit
CrossFit oefeningen voor thuis
Sporten die bijdragen aan een goede nachtrust
Signalen voor te weinig slaap
 Eiwitinname voor het slapen gaan

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Leave a Comment