Gezondheid

Genieten en fit blijven tijdens vakantie

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 31 juli 2017 0 comments
fit blijven tijdens vakantie

Ik ben net terug van een weekje Frankrijk en heb me daar lekker laten gaan met elke dag croissantjes, gebakjes en ijsjes. Daar stond tegenover dat ik ook vrijwel elke dag aan het sporten was. Dit maakte het voor mij een goede balans en ik voel me dus helemaal nergens schuldig over. De verleidingen zijn in de zomer en tijdens vakanties vaak groot. Een barbecue hier, een wijntje daar, een ijsje zus en een croissantje zo. Wat mij betreft echt niet erg, als je het maar een beetje onder controle kunt houden. Vooral omdat je ook buiten je vakantie in de zomer veel verleidingen tegen komt. Daarom vandaag mijn tips voor genieten en fit blijven tijdens je vakantie, maar ook daarvoor en daarna.

Een gezonde start

Een croissantje als ontbijt is heel lekker, maar je zult merken dat je binnen een uur alweer trek hebt. Het bevat geen goede voedingsstoffen en met name vet. Weet je dat je een erg actieve dag tegemoet gaat, dan kun je zeker ontbijten met een croissantje, maar eet er dan ook iets anders bij. Probeer zoveel mogelijk te ontbijten zoals je thuis ook doet; bijvoorbeeld met kwark, muesli en fruit of pannenkoeken met fruit. Zit je in een appartementje, huisje of op een camping? Dan kun je eigen ontbijtspulletjes meenemen en deze aanvullen met lokale producten. Zo nam ik zelf granola en een pannenkoekenmix mee zodat ik in ieder geval verzekerd was van een gezonde start. In een hotel is dat wellicht iets lastiger, maar ook dan kun je prima een eigen bakje granola meenemen. Eitjes zijn ook altijd een goede keuze!

Eet zoals de locals

Vermijd de grote toeristische pleinen en drukke straten en zoek het achteraf. Zoek tentjes uit waar locals eten en probeer zoveel mogelijk als local te eten. De kans op verse en pure ingredi├źnten is dan het allergrootste. Daarbij leer je wat van de lokale keuken en is het gewoonweg veel leuker om tussen locals te zitten dan tussen toeristen. Kook je zelf? Bezoek dan lokale marktjes en supermarkten en vergaap je aan alle producten die je niet kent. Buitenlandse supermarkten zijn vaak een stuk duurder dan Nederlandse supermarkten, dus kijk goed naar lokale producten die zijn vaak goedkoper. Ben je bijvoorbeeld in een Zuid-Europees land dan is vis vaak goedkoper dan vlees.

fit blijven tijdens vakantie

Voldoende groenten

Het valt mij op dat ik in het buitenland vaak moeite heb om voldoende groenten te eten. Heb jij dit gevoel ook? Eet dan tijdens de lunch een grote salade en probeer tussendoor wat groenten te snacken zoals komkommer, tomaat en wortel. Of zoek weer een lokale snack uit. Zo maakte ik in Portugal bijvoorbeeld kennis met Lupinebonen. Dit zijn bonen met een hoog eiwitgehalte en een lekkere nootachtige smaak. In Portugal werden ze op smaak gebracht met wat zout, super lekker!

Drink veel water

Je kunt nooit genoeg water drinken. Ok, je kunt natuurlijk overdrijven, maar in principe drink je niet snel te veel. Bezoek je een stad? Ga je naar het strand? Zorg dat je een grote fles water bij je hebt. Mijn ervaring is anders dat je zo een paar uur niks drinkt en in een land waar het warm is, is het juist extra belangrijk om goed en voldoende te drinken. Ook wordt honger vaak verward met dorst, dus drink voor elke maaltijd een groot glas water om er zeker van te zijn dat je niet teveel eet.

Afkoelen maar

Is het warm op de plek waar je bent en zoek je verkoeling in het water? Trek dan gelijk een paar baantjes. Zwemmen is voor iedereen goed en als je dit aan je dagelijkse routine toevoegt op vakantie ben je er zeker van dat je lekker in beweging blijft. Je zult merken dat je er een stuk minder loom door wordt en daarnaast blijf je lekker soepel. Probeer wel een beetje door te zwemmen, dit kan zowel met schoolslag als met borstcrawl. Een zwembrilletje is geen overbodige luxe!

fit blijven tijdens vakantie

Blijf bewegen

Sowieso, zorg dat je veel in beweging blijft op vakantie! Als je net als ik een echte sportfanaat bent, is dat waarschijnlijk niet zo lastig. Maar ook als je wat meer moeite hebt om elke week te gaan sporten, blijf dit dan volhouden op vakantie. Neem je hardloopschoenen mee en je komt al een heel eind. Start de dag met een rondje hardlopen, maak een flinke wandeling, ga hiken in een natuurpark, huur fietsen etc. Het is echt niet erg om je vaste trainingsritme los te laten, dat is juist goed, maar beweeg lekker omdat je het leuk vindt.

Kies bewust

Het is dan wel vakantie, maar dat betekent niet dat je alles in je mond moet stoppen wat los en vast zit. Denk goed na over iets wat je neemt. Neem je een croissantje, wijntje of ijsje omdat het vakantie is of omdat je het echt lekker vindt? Probeer dingen te kiezen waar je echt van geniet en die je echt lekker vindt, in plaats van het te doen omdat het vakantie is. Zo ben ik niet zo’n enorme drinker, thuis niet en op vakantie ook niet. Ik kies er dus voor om een ijsje en een croissantje te eten en dat wijntje te laten staan. En daar heb ik eigenlijk ook helemaal geen moeite mee.

Ga jij nog op vakantie? En heb je dan voor je zelf een goed ritme ontwikkeld? 

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Leave a Comment