Broodjes, Wraps & OmeletDinerEatLunchReceptenVegetarisch

Falafel met yoghurt munt saus

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 5 juni 2015 5 Comments
Zelfgemaakte falafel

Falafel – vegetarische kikkererwtenballetjes – zijn ontzettend smaakvol en simpel om te maken. De afgelopen tijd heb ik ze meerdere keren gemaakt en daardoor zijn ze nu echt perfect in balans. Ik vind het heerlijk om falafel te eten ter afwisseling met ander comfort food zoals een burger. Deze zelfgemaakte falafel met yoghurt munt saus is een heerlijk alternatief voor burgers.

Voor 3 personen, 18 falafelballetjes :

  • 110 gram gedroogde kikkererwten (1 nacht geweekt en 90 min gekookt)*
  • 3 tenen knoflook
  • 1 kleine ui
  • 2 tl komijnzaad
  • 1 tl koriander
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 tl chilivlokken
  • handje verse peterselie
  • 1 ei
  • 80 gram paneermeel

Overige ingrediënten voor de yoghurt munt saus:

  • 150 gram komkommer komkommer
  • blaadjes van 1 takje munt
  • 150 gram Griekse yoghurt
  • 150 gram ijsbergsla
  • 100 gram geraspte wortel
  • pluk alfalfa kiemen
  • 3 grote (volkoren) pitabroodjes

*Dit levert 250 gram gekookte kikkererwten op. Je kunt dus ook deze hoeveelheid kant en klare kikkererwten gebruiken, maar gedroogde zijn echt veel smaakvoller! 

laat de kikkererwten na het koken goed uitlekken en doe ze met de ui, knoflook en alle kruiden in een keukenmachine. Maal tot een grove substantie en voeg dan het ei en de paneermeel toe. Mix opnieuw tot zich vanzelf een deegbal vormt. Gebeurt dat niet dan kun je een heel klein beetje water toevoegen (let op: een klein minischeutje is vaak al genoeg). Maak nu 18 kleine balletjes met je (vochtige) handen. Verhit flink wat rijstolie in een pan en wacht tot deze goed heet is. Leg de falafel in de pan en bak zo’n 15 minuten op middelhoog vuur tot er een knapperig korstje ontstaat.

Rasp ondertussen de komkommer fijn en meng dit samen met de yoghurt, fijn geknipte munt en wat peper tot een sausje. Snijd de ijsbergsla, rasp de wortel en meng dit samen met de alfalfa tot een rauwkostsalade.

Bak de pitabroodjes af in de oven.

Serveer per persoon 1 broodje met 6 falafel, flink wat sla en lekker wat saus.

Eet smakelijk!

Voedingswaarde per persoon: 514,8 calorieën
22,6 gram eiwit – 79,7 gram koolhydraten – 9,8 gram vet

Zelfgemaakte falafel

Zelfgemaakte falafel

image_print

5 Comments

Falafel salade met frambozen en geitenkaas - Eat.Run.Love. 5 juli 2017 at 06:30

[…] 18 zelfgemaakte falafel balletjes […]

Reply
Koken Met Voorjaarskruiden: 36 Recepten Om Het Voorjaar Te Starten 14 april 2017 at 08:28

[…] Bekijk het volledige recept hier. […]

Reply
Spinazie falafel met couscous salade - Eat.Run.Love. 7 juli 2016 at 07:00

[…] ze een knapperig bruin korstje. Jullie kunnen binnenkort dus ook een update verwachten van de falafel die al op de blog te vinden is. Dit keer heb ik geëxperimenteerd met spinazie en dat is dus heel […]

Reply
Yvonne 8 juni 2015 at 15:55

Klinkt goed! Waar kun je volkoren pitabroodjes kopen? :)

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 8 juni 2015 at 21:46

Bij de grotere Albert Heijn’s of biowinkels verkopen ze deze broodjes!

Reply

Leave a Comment