ReceptenZoete tussendoortjes

Eierkoeken

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 19 juni 2016 1 Comment
eierkoeken

Er was een periode dat ik dagelijks eierkoeken at, maar op een gegeven moment verdwenen ze uit mijn routine. Tot ik een tijd geleden bedacht dat ik wel eens zelf kon maken. Tot drie keer toe stond ik in de keuken voordat ze in mijn ogen perfect waren. Ik was namelijk op zoek naar goede voedingswaarden en alleen natuurlijke suikers. Maar het is gelukt hoor! Deze eierkoeken zijn van een flink formaat en daardoor ook geschikt om bij je ontbijt te eten. Soms eet ik er stiekem twee, dan eet ik verder geen andere producten en vlieg ik daarna de deur uit voor mijn zondagse rondje lopen. Belegd met een laag Lurpak Smeerbaar ongezouten en aardbeien is het een zomers, maar ook vullend ontbijtje. Tegelijkertijd valt het niet zwaar op de maag, waardoor je vrij snel daarna kunt sporten. Hierdoor hoef je dus niet 2 uur tussen je ontbijt en het sporten te laten zitten en kun je langer in je bed blijven liggen. Win-win!

Eierkoeken kunnen ietwat droog van structuur zijn, daarom vind ik het lekker om er een smeerbaar product op te doen, zodat het geheel net wat smeuïger wordt. Op dit moment gaat mijn absolute voorkeur uit naar Lurpak Smeerbaar ongezouten in combinatie met aardbeien. De Hollandse aardbeien zijn momenteel volop verkrijgbaar en zijn echt mijn favoriete fruit.

Lurpak is een Deense boter die al meer dan 100 jaar met passie wordt gemaakt van alleen verse room. Bij Lurpak Smeerbaar is er een beetje raapzaadolie toegevoegd aan de boter, hierdoor is het direct uit de koelkast smeerbaar. Ideaal want zo hoef je nooit te wachten tot je boter zacht is. Ik hou ook erg van de frisse en lichte smaak. Wanneer je goed proeft, neem maar eens een hapje boter – en spoel het in je mond -, proef je de verse room. Om de smaak nog beter tot zijn recht te laten komen kun je een houten boterspatel gebruiken, dit doen ze in Denemarken ook.

eierkoeken

De eierkoeken zijn vrij snel gemaakt, maar hebben wel een klein beetje liefde nodig. Uit dit recept kun je 8 eierkoeken halen, of iets meer natuurlijk wanneer je kleinere eierkoeken wilt maken.

  • 5 eieren
  • kleine banaan (75 gram)
  • 100 gram volkorenmeel
  • 50 gram amandelmeel
  • 50 gram vanille eiwitpoeder *
  • rasp van 1 citroen
  • snufje zout
  • 1 tl bakpoeder

*Wanneer je geen vanille eiwitpoeder hebt, kun je een mespuntje vanille toevoegen aan het beslag. Wil je de eiwitpoeder helemaal weg laten, dan kun je 125 gram volkorenmeel en 75 gram amandelmeel gebruiken.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Gebruik een handmixer om de eieren te klutsen en kloppen en blijf dit zo’n 5 minuten doen tot er schuim op de eieren komt te staan. Pureer de banaan, voeg deze toe en mix nog een keer. Spatel nu voorzichtig alle overige ingrediënten door het beslag tot alles goed gemengd is.

Maak met twee lepels hoopjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg dat je de hoopjes een beetje plat drukt en er genoeg ruimte is tussen de hoopjes. De eierkoeken gaan namelijk nog best wel uitzetten.

Bak 12 minuten in de oven. Mocht je een hele sterke oven hebben, kijk dan even vanaf 10 minuten. Als ze bruin beginnen te kleuren zijn ze klaar.

Laat goed afkoelen, snijd een eierkoek overdwars door en besmeer met Lurpak Smeerbaar ongezouten en beleg met de aardbeien. Eet smakelijk!

*Let op: de eierkoeken kun je maar een paar dagen bewaren, wil je ze langer bewaren, vries ze dan in!

Voedingswaarde per eierkoek, zonder aardbeien & Lurpak: 153,9 calorieën
12 gram eiwitten – 10,7 gram koolhydraten – 6,6 gram vet

eierkoeken

♦ Dit artikel is in samenwerking met Lurpak, lees mijn disclaimer ♦

image_print

1 Comment

Nicoline 19 juni 2016 at 09:08

Klinkt goed, die ga ik zeker een keer maken!Ze lijken mij ook super lekker met blauwe bessen.

Reply

Leave a Comment