Hardlopen / TrailrunningSport

Effectief trainen aan de hand van je VO2max

posted by Manon 6 juli 2016 57 Comments
Vo2Max test bij Sportslab Amstel Fysio

♦ Blog geschreven door Manon 

In hardloop trainingsschema’s wordt door de meeste sporters en trainers gebruik gemaakt van een systeem met vijf zones. Deze zones zijn oplopend in intensiteit. Er moet in alle intensiteiten getraind worden om optimaal vooruit te gaan. Een lage intensiteit legt de basis om op middelmatige of hoge intensiteit efficiënter te kunnen trainen. Door regelmatig je duurlopen op lage intensiteit te lopen, kun je uiteindelijk je snelle trainingen (intervals, tempoduurlopen en wedstrijden) op hoger tempo lopen. Zonder basis conditie is een intervaltraining minder effectief. Het doel van de methode is dat de loopefficiëntie toeneemt. Bij dezelfde hartslag kun je een hogere snelheid lopen. Lees hier meer over trainen in diverse zones volgens de Zoladz methode.

Onlangs ontving ik een trainingsschema ter voorbereiding op de Amsterdam Marathon gebaseerd op de 5 verschillende zones. De trainingen kunnen afgewerkt worden op gevoel maar iets nauwkeuriger is met een hartslagmeter. Tussen welke hartslag deze zones liggen is voor iedere sporter verschillend. Dit kan bepaald worden op basis van de rust en max hartslag. Van Garmin heb ik de Fenix 2, een uitgebreid sporthorloge waar ik onder andere mijn hartslag op af kan lezen.

Rusthartslag en maximale hartslag

Om de rusthartslag te bepalen kan je het best je hartslag meten op het moment dat je wakker wordt en nog in bed ligt, gebruikmaken van een hartslagmeter, een app op je telefoon of met een stopwatch en de polsslagen tellen. Ik meet ’s ochtend wel eens mijn rusthartslag, omdat het een goede indicatie van mijn conditie is en omdat overtraining hierdoor vroeg kan worden opgemerkt. Gaat de rusthartslag omhoog dan kan dit betekenen dat je overtraind aan het raken bent of ziek aan het worden bent. Als de conditie verbeterd kan de rusthartslag dalen. Mijn rusthartslag ligt op dit moment zo rond de 44 slagen per minuut. Gemiddeld is dit bij volwassen personen 52-76 slagen per minuut.

De maximale hartslag is minder makkelijk te bepalen. De standaard regel van 220 min je leeftijd gaat meestal niet op. Vorig jaar heb ik met een hartslag van gemiddeld 180 slagen per minuut de Marathon van Valencia gelopen. Dit is vrij hoog wat waarschijnlijk mede door de hoge temperatuur kwam. De marathon kun je alleen uitlopen met een hartslag onder de anaerobe drempel (ongeveer 80% van Max HF). Zou het daarboven komen dan treedt er te veel verzuring op en stoppen de benen ermee. De trainer heeft daarom mijn maximale hartslag op 210 slagen per minuut geschat. Daarop gebaseerd heb ik het volgende schema ontvangen.

Screen Shot 2016-07-01 at 12.13.33

trainingszones gebaseerd op (speculatieve) HF rust en max


In dit geval is mijn maximale hartslag dus geschat. Je kan het ook (proberen te) meten. Je kunt dan een korte progressieve loop doen waarin je het tempo opvoert tot maximaal. Loop bijvoorbeeld 1500 meter in een stevig tempo, versnel vervolgens in de volgende 400 meter en ga uiteindelijk 400 meter zo hard als je kunt. De hoogst behaalde hartslag is een goede indicatie van je maximaal. Zie hier nog andere methodes om je maximale hartslag te meten. Zorg altijd voor een goede warming up en doe de meting vooral in een rustige week waarin je je fit voelt en goed uitgerust bent. Het lastige van een maximale hartslag test is dat er veel meer aspecten meespelen. Het kan zijn dat je benen bijvoorbeeld eerder verzuren en dat je daardoor niet je max bereikt. Ook is het niet makkelijk om maximaal te gaan. De meeste sporters neigen ernaar een reserve te houden. Vooral duurlopers zijn goed in zichzelf te ‘pacen’. Jezelf tot maximaal pushen vergt een andere minste, een enorm doorzettingsvermogen en is lastig te bereiken.

Nauwkeurige bepaling van de trainingszones 

De meest nauwkeurige bepaling van de trainingszones is gebaseerd op de anaerobe drempel. De anaerobe drempel is het punt waarop het lichaam bij een inspanning, zoals bij hardlopen, van voornamelijk verbranding van suikers overgaat naar een verbranding waarbij deze suikers zonder tussenkomst van zuurstof worden gesplitst in melkzuur. Dit gebeurt wanneer de belasting zo zwaar is dat het lichaam niet meer in staat is de hoeveelheid gevraagde energie te leveren middels verbranding van vet en suikers. Het lichaam schakelt over naar een anaerobe verbranding waarmee sneller energie kan worden geleverd. Eenmaal voorbij de anaerobe drempel hoopt het melkzuur zich op, wat het bekende brandende, ‘verzuurde’ gevoel geeft. In dit artikel lees je meer over de verzuring van spieren. Met name voor duursporters is de anaerobe drempel interessant. Mits je onder de anaerobe drempel blijft, ben je in staat een inspanning lang vol te houden, zoals bij een halve marathon of marathon het geval is.

Screen Shot 2016-06-12 at 19.43.46

Trainingszones gebaseerd op de VO2Max (anaerobe drempel/omslagpunt), gevoel omschreven door Dave / Running Holland

Om de anaerobe drempel te bepalen kan je je VO2Max laten testen. Een jaar of tien geleden werden VO2max testen alleen uitgevoerd door onderzoekers in laboratoria en leken deze voor amateur-atleten niet belangrijk. Tegenwoordig zijn er particuliere bedrijven zoals fysiotherapie praktijken en sportartsen die deze testen uitvoeren bij hardlopers en wielrenners van alle verschillende niveaus om nog efficiënter te kunnen trainen. Toen Frans van AmstelFysio mij aanbood om bij hun SportsLab een Running Endurance/VO2Max test te doen, was ik direct super enthousiast. Ik ben hier altijd al nieuwsgierig naar geweest en het kan me helpen om nog nauwkeuriger mijn trainingszones te bepalen en dus efficiënter te trainen.

Maar wat is VO2 Max nu eigenlijk?

Frans legt uit: “VO2max is het getal waarin de conditie -het vermogen van het lichaam om zuurstof (O2) op te nemen- wordt uitgedrukt. Dit getal is van veel factoren afhankelijk, zoals: de hoeveelheid rode bloedcellen in het lichaam, de conditie van de spieren en hoeveel bloed het hart per slag rondpompt. De VO2max wordt uitgedrukt in: ml/kg/min (milliliters zuurstof per kilogram lichaamsgewicht per minuut).”

Tijdens de VO2Max test draag je een masker en een hartslagmeter. Hierdoor kan de hoeveelheid zuurstof in het ademgas en de hartslag gemeten worden. De VO2max is de hoogste zuurstofopname die wordt bereikt tijdens de test. Dit valt gelijk met de hoogste snelheid/weerstand en de maximale hartslag die je bereikt. De test is pittig, maar duurt dan ook slechts 8 tot 12 minuten. Naast de VO2Max test behoren ook een health check, bloeddruk en cholesterol test tot het totaal pakket van de Running Endurance test van SportsLab. In totaal ben ik ruim 1,5 uur bij AmstelFysio’s SportsLab geweest. Bij AmstelFysio wordt dan ook ruim de tijd genomen om alles goed en duidelijk uit te leggen. Wat ik zelf erg prettig vind.

Al weet ik dat de test juist bedoeld is om te zien waar ik sta, zodat ik efficiënter kan trainen, ik wil toch graag goed scoren. Komt toch weer dat competitieve naar boven. Volgens Frans hebben de meeste sporters dit. Geruststellend zegt hij dat ik toch geen invloed heb op het resultaat van de test… Nog geruststellender was toen de uitslag van de test aangaf dat ik met een VO2Max van 50,8ml/kg/min ’superieur’ fit ben!

De informatie die je ontvangt na het uitvoeren van een VO2max test:

 • Conditie (VO2max)
 • Anaerobe drempel (omslagpunt)
 • Maximale snelheid
 • Running economie (loop efficiëntie)
 • Hartfunctie (slag volume / maximale hartslag)
 • Longfunctie (ademfrequentie / functionele longinhoud / ventilatie)

Omdat ik al wat verzuring in mijn benen had toen ik in aan de test begon, heb ik mijn maximale hartslag niet bereikt. Gelukkig is het niet nodig de maximale hartslag te weten om de vijf trainingszones aan de hand van de anaerobe drempel te berekenen. Ik vond het zeer interessant om deze test te doen. Frans legt alles zeer goed en duidelijk uit. Ik ben blij dat ik nu mijn juiste trainingszones weet zodat ik specifiek kan trainen voor de aankomende evenementen, zoals de 33km Trail des Fantômes en de Marathon van Amsterdam.

De kosten van een VO2Max test incl. trainingsschema bij SportsLab bedragen €160. logoEen VO2Max test bestaat uit een Health Check & Inspanningstest.

Health Check:

 • BMI
 • vet %
 • buikomtrek
 • bloeddruk
 • cholesterol
 • leefstijl vragenlijst

Inspanningstest

 • Conditie: VO2max / Anaerobe drempel
 • Energie omzetting: Wattage / Efficiëntie (fiets) of Snelheid / Running economy (hardlopen)
 • Hartfunctie: piek hartslag / slagvolume
 • Longfunctie: ventilatie / ademfrequentie / functionele inhoud

Daarnaast ontvang je een trainingsschema van 10 weken om toe te werken naar jouw doel. Je kunt hier direct mee aan de slag!

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

57 Comments

Avatar
Monique Vellema 16 juli 2017 at 18:39

Ik zou heel graag deze uitgebreide test willen winnen omdat ik graag bij de volgende Damloop in September niet weer al gelijk vanaf begin op mijn Maximale hartslag loop.
Iedere keer als ik mee doe met een leuke run zoals afgelopen maart de halve marathon van Zandvoort ga ik echt verzuren waardoor ik niet mijn tijd kan lopen die ik graag zou willen. Ik doe al verschillende trainingen per week maar helaas bij een run gaat het mis.
Graag zou ik weten wat precies mijn Maximale hartslag is en de zones om in te lopen.
En hoe ik toch graag mijn tijd kan verbeteren bij nog een halve marathon.

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 16 juli 2017 at 21:27

De winactie is niet meer geldig, het artikel is al een jaar oud :) Excuus voor de verwarring!

Reply
Avatar
Inge 16 juli 2017 at 18:21

Super leuke win actie!
Ik loop veel obstacle runs met verre afstanden! Ik ben zo benieuwd waar mijn max ligt en wat mijn lichaam aankan! Leuk om je lichaam door en door te kennen om zo nog meer prestatie eruit te kunnen halen!!

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 16 juli 2017 at 21:27

De winactie is niet meer geldig, het artikel is al een jaar oud :) Excuus voor de verwarring!

Reply
Spring je fit op een trampoline - Eat.Run.Love. 8 oktober 2016 at 06:30

[…] drie keer per week sportte werden op een trampoline gezet. Van tevoren werd de maximale hartslag en VO2max vastgesteld en kregen ze uiteraard uitleg over de trampoline om er comfortabel mee te worden. […]

Reply
Wat zegt een lage rusthartslag - Eat.Run.Love. 9 augustus 2016 at 06:30

[…] mijn hartslag. Doordat ik in andere hardloopzones ga trainen gebaseerd op de uitkomsten van mijn VO2Max test, maar ook doordat ik een nieuwe activity tracker heb en dus elke ochtend zie wat mijn rusthartslag […]

Reply
Avatar
Eline 16 juli 2016 at 22:42

Ik wil dit gewoon heel graag winnen! Hoe fijn als je je hartslag van het omslagpunt weet en dan efficiënt kan gaan trainen:)

Reply
Avatar
Marissa 16 juli 2016 at 18:48

Momenteel aan het trainen voor mijn eerste trailrun! Train vaak met hartslagmeter en merk dat ik soms superhoog zit met m’n hartfrequentie maar niet verzuur, ben benieuwd waar m’n anaerobe drempel ligt

Reply
Avatar
Anne 16 juli 2016 at 18:38

Ik doe graag mee! Ruim een half jaar geleden heb ik al eens een RMR test gedaan waarop mijn voedingspatroon is aangepast. Hierdoor ben ik afgevallen, zit ik beter in m’n vel en sport ik veel meer dan voorheen. Om nog beter te kunnen trainen, kom ik héél graag vanuit Breda naar Amsterdam om ook de Vo2 Max test te laten doen!

Reply
Avatar
Marlouke 16 juli 2016 at 15:29

Graag wil ik aan deze actie mee doen. Ik ben namelijk erg benieuwd hoe efficiënt ik kan sporten en vooral met hardlopen of ik wel alles uit mezelf haal. Hardlopen doe ik al heel lang en doe daar ook crossfit en bootcamp naast. Dat zijn allemaal cardio workouts vandaar mij interesse.

Reply
Avatar
Janneke 16 juli 2016 at 14:17

Een VO2max test staat al een tijd op mijn wensenlijstje. Na mijn zwangerschap 2 jaar geleden ben ik gelukkig van mijn knie blessure af waardoor ik weer kan hardlopen (joepie) maar deels door tijd gebrek en deels door niet goed te weten hoe vind ik het lastig een gied trainingsschema op te stellen voor mezelf. Desondanks ben ik erg tevreden met mijn 22.40 op de 5 km……..maarrrrr ik ben er van overtuigd met de juiste training een tijd van in de 20 te kunnen lopen. Een persoonlijk trainjngsschema zal daar zeker bij helpen!!!! Een reisje van nijmegen naar amsterdam is dan ook geen probleem😉

Reply
Avatar
Esther 16 juli 2016 at 13:34

Wat een mooie actie! Ik zou heel graag de test willen laten doen omdat ik herstellende ben van lyme en op het punt sta om weer te gaan hardlopen na een pauze van 4 maanden. Wil graag weten of mijn lichaam dit weer aan kan 🙏😀

Reply
Avatar
Ginny 16 juli 2016 at 13:15

Ladies, wow wat Super vet en Lief van jullie dat er een aktie wordt gehouden😀😀😀
Ik ben graag in voor deze test😊want ga in oktober de marathon van Amsterdam lopen en met al jullie tips en deze Test moet ik vast mijn doel gaan halen. Powergirls💪💪thanx

Reply
Avatar
Gertrude 16 juli 2016 at 13:12

Ik zou heel graag die test willen winnen. Doe aan hardlopen en wielrennen. Zou heel graag willen weten wat mijn waardes zijn zodat ik daarop kan trainen en mijn tijden kan verbeteren. Lijkt me echt super

Reply
Avatar
Mirjam 16 juli 2016 at 13:11

Wat een fijne prijs! Met de marathon van Rotterdam volgend jaar in het vooruitzicht komt deze test als geroepen! :-)

Reply
Avatar
Loes 15 juli 2016 at 11:45

Cool zeg!! Ik zou graag de test willen doen omdat ik in het najaar mijn eerste marathon ga lopen (Amsterdam), en nog (te) weinig weet van efficiënte trainingen. Heb het idee dat dit me heel erg gaat helpen :)

Reply
Avatar
Lisette 14 juli 2016 at 08:50

Op dit moment ben ik aan het trainen voor mijn eerste halve marathon. Ik heb gezegd; daarna niet meer, maar stiekem kijk ik naar de Egmond halve marathon – daar kom ik uit de buurt en wat zou ik iedereen verrassen door daar aan de start te verschijnen. Als ik mijn waardes weet zou ik daar gericht naar toe kunnen trainen, omdat ik nu al merk wanneer ik in de duinen onverhard ren, dat mijn hartslag soms ineens omhoog schiet, terwijl het niet zo voelt. Ook ben ik wat zwaarder en ik zou graag zou graag zo optimaal mogelijk trainen om nog fitter te worden. Ik blijf nu wat hangen en ik begrijp dat je door het trainen in zones nog veel winst kunt behalen.

Reply
Avatar
Sonja 13 juli 2016 at 18:08

Ik wil heel graag zo een test doen . Mijn doel word de hele marathon dus wil ik heel graag op een schema gaan hardlopen met hartslag en ademhaling . Ik had er al veel over gelezen en was er zeker al geïnteresseerd in . Lijkt me echt een toevoeging on de hele marathon op een meest gunstige en gezonde manier te gaan rennen .

Reply
Avatar
Marjolein 13 juli 2016 at 10:06

Ik zou dit een enorme mooie aanvulling vinden op mijn training. Sinds enkele maanden ben ik bgeonnen met hardlopen en ik vind het heerlijk. Ik heb mijn eerste run er al opzitten en ik wil meer. Dus ik heb mijn ogen gezet op een 10EM in februari. Ver weg maar het lijkt me ook een pittig doel en ik ben al mensen om me heen aan het verzamelen die ook mee willen lopen. Ik loop nu wel met een hartslagmeter maar behalve een grove indicatie kan ik er op dit moment nog niet alles uithalen en met een VO2Max test moet dat natuurlijk veel beter gaan. Daarbij heb ik sinds een paar jaar astma wat het voor mijzelf af en toe moeilijk maakt om soms in te schatten of mijn longen de bellemerende factor zijn of dat ik het in mijn algehele conditie of andere factoren moet zoeken. Deze test zou mij dus verder kunnen helpen en een boel duidelijk maken.

Reply
Avatar
Anouk 13 juli 2016 at 09:15

Ik zou graag deze meting doen, omdat ik vorig jaar twee keer een halve marathon heb gelopen, met veel trainen maar vooral op wilskracht. Ik wil de kwaliteit van mijn training verbeteren, mijn hartslag is bij elk tempo eigenlijk onverminderd hoog, en ik moet de loopjes er echt uitpersen. Ik ben nu opnieuw begonnen, en train uiteindelijk voor de zevenheuvelenloop. Ik zou graag lachend de heuvels opgaan met goede conditie, ipv de interne strijd die het nu is.

Reply
Avatar
Wendy 13 juli 2016 at 09:01

Ik ben aan het trainen voor een meerdaagse wieler tocht door de bergen. Door mij te laten testen kan ik nog gerichter gaan trainen en het beste uit mezelf halen op een gezonde manier!

Reply
Avatar
Dustin Schetters 13 juli 2016 at 00:41

Ik zou heel graag deelnemen aan de Boston Marathon. Om me hiervoor te kwalificeren moet ik heel gericht trainen. Deze test zal daar uiteraard bij van pas komen, omdat ik dan weet waar mijn mogelijkheden liggen en hoe ik mij kan verbeteren. Mijn hardloophorloge geeft mij momenteel een VO2max van 57, want mij niet reëel lijkt. Een betere meting lijkt mij daarom nodig.

Reply
Avatar
Linda 12 juli 2016 at 07:02

Wat interessant! Ik zwem al mijn hele leven, maar ik ben dit jaar veel fanatieker gaan sporten en ik ben onder andere begonnen met hardlopen. Volgend jaar wil ik ook gaan fietsen, en dan aan het eind van het seizoen meedoen aan een kwart triatlon! Ben nooit echt heel serieus bezig geweest met sporten, maar ik probeer nu ook op eiwitten en dergelijke te letten en ik denk dat dit een interessante, soort van nulmeting voor mij zou zijn! :)

Reply
Avatar
Kirsten 11 juli 2016 at 23:20

Heel duidelijk stuk, wat fijn! Ik ben nu aan het trainen voor mijn eerste Marathon, die van Berlijn! Zo’n zin in, en zo spannend! Ik zit altijd een beetje te hannesen met mijn mijn hartslag; ga ik niet te snel, wat is nu echt mijn max? Ik moet het nu gewoon een keer gaan testen en goed gaan gebruiken in mijn trainingen, dan kom ik straks hopelijk die (ruim) 4 uur wat rustiger door ;-)

Reply
Avatar
Joyce 11 juli 2016 at 10:28

Oh wat gaaf! Ik heb vorig jaar ook een test laten doen. Normaal was die test 350 euro, maar ik kreeg korting en hoefde maar 200 te betalen omdat ik meedeed met een evenement. Helaas kreeg ik hierdoor ook een iets minder luxe behandeling en werd getest door stagiaires zonder supervisor. Ik heb hierdoor het idee dat de test niet geheel goed werd uitgevoerd. Ik heb alleen een fietstest gedaan, maar ik heb moeite met fietsen waardoor ik niet meer kon trappen hoewel ik nog lang niet buiten adem was. Ik zou dus ERG graag in de herkansing gaan! Maar het geld heb ik niet, want daar heb ik toen hard voor moeten sparen. De vorige keer heb ik de test gedaan omdat ik voor een marathon begon te trainen. Ik was gerust genoeg gesteld dat ik geen afwijkingen had, dus dat was mijn hoofddoel. Maar ik zou nu graag de test doen om effectiever te trainen voor mijn tweede marathon en ook mijn hartslagzones te kunnen bepalen!

Reply
Eet en sportdagboek #52 - Eat.Run.Love. 11 juli 2016 at 06:30

[…] deze gaat hij voor mij optimaliseren. Wil je meer weten over VO2max en de inspanningstest? Lees dan even de blog van Manon, daar geven we namelijk ook een test in samenwerking met AmstelFysio’s SportsLab weg. Heel erg […]

Reply
Avatar
Renate 9 juli 2016 at 22:19

Hoi manon,

We hebben elkaar even gesproken bij de leiden marathon fotosessie, jij had toen net de Londen marathon gedaan. Ik ben net begonnen met mijn training voor de tcsnewyork wat mijn eerste marathon gaat worden. En heb net twee weken geleden een Garmin aangeschaft dus zo’n test erbij zou super zijn. Groetjes Renate

Reply
Avatar
Esther 7 juli 2016 at 23:26

Wauwwww wat een geweldige test om te winnen!
Ik zou deze graag willen winnen ,omdat ik al een tijdje loop en het lang zwaar heb gehad! Maar gelukkig nooit opgegeven! Nu zit ik eindelijk op de 10 km en gaat lekker, maar wil nu meer naar de 10 miles. En naast mijn looptrainingen zou dit een mooie uitkomst zijn. Heb ook net voor mijn verjaardag de garmin 235 gekregen, en snap er het met hartslag nog niks van😂.

Reply
Avatar
Ezra Noordermeer 7 juli 2016 at 20:08

Hoi Manon!
Ik vind dit blog echt heel erg verhelderend en duidelijk verwoord!
Met de uitslag van de Running Endurance test hoop ik gerichter te kunnen trainen en mijn afstanden te kunnen uitbouwen. Ik focus mij vooral op trailruns en heb in september de Smokkelaarstrail (25km) op het programma staan. Ook hoop ik nog eens de UHT (30km) te lopen zonder dat ik daarna in een blessureperiode terecht kom. Een gericht schema zou bij dit soort ‘afwijkende’ afstanden ook erg fijn zijn.
Ook zou ik het heel leuk vinden om Frans weer te zien. Hij heeft mij en een hoop anderen een hele leuke training gegeven in het Vondelpark op National Running day en ik kreeg gelijk weer een heleboel inspiratie en motivatie!
Ik vind dit een heel erg leuke actie van jullie en natuurlijk hoop ik dat ik win, maar ik gun het Shiva en Olav en alle anderen net zo goed!
Groetjes,
Ezra
*duimt*

Reply
Avatar
Egbert Tick 7 juli 2016 at 19:58

Prachtig beschreven deze blog.
Ik ben bezig met een “come back”. Na 5 en 6 km, nu bezig voor de 10 km, om later weer een 15km en die mooie halve te kunnen doen. Daarbij zeer gericht (verder) te kunnen trainen, via deze vette test, lijkt me geweldig leuk. Een test zelf moet al een feest op zich zijn, gaaf!
Sportieve groet.
Egbert Tick

Reply
Avatar
Wim Zitman 7 juli 2016 at 13:12

In oktober 2013 werd ik getroffen door een hartinfarct, ik ben toen succesvol gedotterd en er is in een kransslagader een stent gezet. Mijn herstel is best wel goed afgelopen en ik ben intussen al twee jaar met intervaltrainingen op de athletiekbaan bezig. Dit gaat verbazingwekkend goed.
Ik wil hiermee bewijzen dat na een hartinfarct een actief, sportief en gezond leven mogelijk is! Tevens ben ik erg benieuwd hoe het nu met mijn conditie is gesteld en hoe mijn hart zich houd bij inspanning, daarom lijkt mij deze test uitermate geschikt voor mij.

Reply
Avatar
Rianne 7 juli 2016 at 11:05

Waarom ik graag een Vo2max-test zou willen ondergaan is omdat ik dan gerichter kan gaan trainen voor De halve Haar (1/2 marathon in april 2017). Ik ben in februari begonnen met hardlopen en loop nu gemiddeld 3x in de week en loop 2 wedstrijden in de maand (PR 28 minuten 5 km). Ik merk dat ik iets mis en op zoek ben om gerichter te gaan trainen om fitter, gezond sneller te worden. Daarom ben ik op zoek naar een test en dit is een ideale! Alles word gemeten en je krijgt een trainingsschema mee. Dit is helemaal voor mij!

Reply
Avatar
Hans 7 juli 2016 at 09:24

Ik heb dit jaar de marathon van Rotterdam uitgelopen in 5:41:45 Helaas geen vermelding in de uitslagen ( wel medaille ). Volgend jaar ga ik hem weer lopen op mijn 61e en dan wel vermeld worden in de uitslagen. Het zou fijn zijn om mijn VO2max en omslagpunt te weten :)

Reply
Avatar
Annemarie Beers 7 juli 2016 at 09:12

Al jaren heb ik een haat liefde verhouding met hardlopen. Ik probeerde het met evy, renate, start to run, maar ik haalde telkens de 5 km niet. Tot afgelopen januari ik Sportrusten tegen kwam en op 23 april liep ik mijn eerste 5k wedstrijd. Wauw! Dat smaakte naar meer. Daarna volgde de Marikenloop en de groot ginkelse loop, maar ik werd alleen maar langzamer wat ontzettend demotiveerde. Na een tijdje rust en kortere afstanden lopen is de zin weer terug en zou ik het super vinden om deze test te doen! Zo kan ik mijzelf beter leren hardlopen en met betere resultaten.. Nee, ik ben geen geopende topsporter, maar een moeder die graag weer fit wil zijn en zo’n test geeft zoveel meer inzichten en het zo geweldig zijn om mee te mogen maken! Groetjes Annemarie

Reply
Avatar
Sjors Kolijn 7 juli 2016 at 09:05

Volgende week starten met trainen voor de halve marathon tijdens de Singelloop in Breda op 2 oktober. Een perfecte traininig zou het mogelijk moeten maken om door me plateau van 6:20 min/km heen te breken. Al een jaar bezig om op de 6:00 te komen 😑😑.

Reply
Avatar
Jessica 7 juli 2016 at 08:44

Ohh wat zou ik dit graag willen winnen! Ben volop aan het trainen voor de halve marathon van Amsterdam. Door mijn trage schildklier de afgelopen jaren weer kilo’s ongewild aangekomen, inmiddels alweer 11 kilo kwijt. Met deze test kan ik meer over mijn lichaam te weten komen, waardoor ik nog beter kan gaan trainen.

Reply
Avatar
Krista 7 juli 2016 at 08:04

Wat een leuke actie! Ik heb afgelopen oktober een inspanningstest gedaan, na mijn marathon die heel goed verlopen was. Ik had echt het idee dat er nog veel meer in zat en uit de test bleek dat ook. Helaas volgde toen een heel lange periode met allerlei blessure-gedoe. Na bijna een jaar veel alternatief getraind te hebben en veel fysio’s te hebben gezien heb ik nu eindelijk het idee dat ik weer op de weg terug ben. Een najaarsmarathon gaat niet meer lukken vrees ik, maar ik wil graag weer veel wedstrijden lopen en als alles goed blijft gaan een voorjaarsmarathon, het liefste Boston aangezien ik vorig jaar ook een ruime BQ tijd liep! Maar ik ben nu wel bang dat mijn conditie en vo2max toch achteruit zijn gegaan door deze periode, dus daarom lijkt zo’n test me nuttig!

Reply
Avatar
Eline 7 juli 2016 at 00:09

Mijn doel is een halve marathon, met efficiënt trainen moet dit zeker lukken. De testen voor het bepalen van je omslagpunt en zones zijn erg prijzig dus vandaar dat ik het liever wil winnen :)

Reply
Avatar
Natasja 6 juli 2016 at 23:43

Mijn volgende hardloop doel is de marathon van Rotterdam volgend jaar! Mijn enige marathon tot nu toe is Amsterdam afgelopen jaar en ik zou erg graag mijn tijd verbeteren. Helaas heb ik totaal geen idee wat mijn hartslag zones en vo2max zijn en ik zou toch wel erg graag hiermee willen trainen om dat PR te lopen :) daarnaast vind ik het gewoon erg leuk om ook in kortere trainingen te spelen met m’n hartslag en ik zou graag meer inzicht er in hebben.

Reply
Avatar
Shiva zanoli 6 juli 2016 at 20:05

Ik wil eigenlijk geen marathon lopen … maar toch ook weer wel. Het zou een mooie laatste duwtje in de rug zijn om er toch een te lopen als ik mijn Vo2max waardes weet.Dan kan ik namelijk gaan trainen met de sportrusten techniek voor amsterdam marathon

Reply
Avatar
Ezra Noordermeer 7 juli 2016 at 20:14

Dus als je wint, moet je wel!!
Ik hou je eraan. ;)

Reply
Avatar
Mandy 6 juli 2016 at 19:20

Wil eigenlijk al heel lang zo’n test doen, maarja zoals dat gaat in het leven komt het er steeds niet van en vind ik het blijkbaar niet belangrijk genoeg. Dus mooie kans nu om deze eens met 2 handjes vast te grijpen.
Ik was in training voor de halve marathon van Eindhoven. Maar helaas heeft een flinke voorhoofdsholteontstreking roet in het eten gegooid. Mijn niveau is nog niet wat het moet zijn, dus ik heb ‘m omgegooid naar 10 km. Ook erg leuk, want deze afstand is al veel te lang geleden in wedstrijdverband voor mij. Mooi moment om te testen dus!
En die halve marathon? Die komt wel weer op een beter moment, een moment wanneer ik er weer aan toe ben. Want dat ik het kan heb ik afgelopen april al bewezen tijdens de halve van Berlijn. Mijn eerste halve maar zeker niet mijn laatste!

Reply
Avatar
Lobke 6 juli 2016 at 17:17

Gave winactie! Toevallig was ik de afgelopen week een beetje aan het speuren naar een goede plek voor een sporttest. Ik doe aan triathlons en ik heb een geweldig sporthorloge incl. hartslagmeting en zones…maar ik weet mijn daadwerkelijke waarden per zone niet.
Hierdoor heb ik soms moeite met het indelen van mijn trainingen, mede door het ook ontbreken van een trainingsschema. In de toekomst hoop ik veel sportactiviteiten te kunnen volbrengen als: langere triathlons, snellere tijden, marathons, op de racefiets (nog meer) bergen beklimmen en ooit trailrunning. Het zou zoveel duidelijker zijn als ik zou weten wat ik daadwerkelijk doe met een training of race.

Reply
Avatar
Meike 6 juli 2016 at 16:41

Wat een toffe winactie! Ik ben aan het trainen voor mijn 1e halve marathon. Zou het tof vinden om gerichter te kunnen trainen en met deze tests zou dat kunnen. Daarnaast ben ik ook actief in het krachthonk en ben ik wel benieuwd naar mijn vetpercentage.
X Meike

Reply
Avatar
Chantal van Schaik 6 juli 2016 at 13:25

Oooooh echt gaaf! Ik heb nog nooit alles uit mezelf gehaald tijdens een marathon. Tijdens de marathon van Valencia in November wil ik graag proberen te zien waar ik toe in staat ben.
Verder zou het voor mijn partner een hele geruststelling zijn om te weten dat ik fysiek gezond genoeg ben om marathons te blijven lopen. Na een aantal nare nieuwsberichten maakt hij zich toch wel zorgen met 2 kleine meiden thuis….

Reply
Avatar
Janine 6 juli 2016 at 12:00

Ah dit zou ik heel graag willen winnen!
Ik studeer nu fysiotherapie, en we zijn om dit moment heel veel met dit onderwerp bezig. En ik vraag me iedere keer af hoe de cijfertjes er bij mij uit zouden zien. Ik sport namelijk ook veel, en doe heel graag hardlopen, dus ik ben er erg benieuwd naar!
Op dit moment heb ik nog geen specifiek doel, maar ik wil dit jaar sowieso nog een super snelle 10 km wedstrijd lopen.
xx Janine

Reply
Avatar
Hans 6 juli 2016 at 11:36

Beste Manon / Jessica
Weer een heerlijk leerzame Blog die ik al wat Persoonlijker had mogen horen :)

Ja, heel graag in een eerlijke loting zou ik ook meedoen voor de Vo2Max en schema.
Wie ben ik … :-)

Hans, 50 jaar Oud, weeg 113kg.
In 2014 en 2015 was ik de laatste Persoon die de hele Marathon in Amsterdam Finishte in boven de 7 uur, in 2016 de London Marathon in 6:53.
Mijn marathon lopen is verbonden aan het fondsen werven voro VUmc Cancer Center Amsterdam

Ik heb de unike gelegenheid om een Mechanische Looptrainer te testen die mij op optimale hartslag gaat begeleiden. dus als mijn hartslag te hoog is gaat de mechanishce looptrainer langzamer (Rufus http://www.runfun.com/) waardoor ik altijd in mijn optimale hartslagzone’s loop.

Deze test zou me absuluut helpen mijn optimale hartslag zones te bepalen..

Mijn doel de afgelopen 3 jaar was het lopen van de Marathon in onder de 6 uur, Rufus en hopelijk deze test zouden me daarbij misschien kunnen helpen, al is de 6 uur na de London Marathon eigenlijk minder belangrijk geworden.

pas sinds 25 april 2016 zie ik mezelf als hardloper, marathon loper waarschijnlijk had in 22 april niet eens durven reageren.

Verdere informatie over mij is te vinden in de twee TCS Superhero publicaties van de 2014 en 2015 TCS Amsterdam Marathon
http://info.tcs.com/Superhero-hans.html
https://www.runnersweb.nl/TCS/TCS-Superhero-Hans-van-der-Lans.htm

Reply
Avatar
Annemiek 6 juli 2016 at 11:14

Wat een interessante Blog! Ik kan hier duidelijk nog veel van leren. Sinds een jaar ben ik aan het hardlopen. Mijn doel is om in oktober de halve marathon van Amsterdam te rennen. Ik verdwaal soms nog wat in alle verschillende trainingsschema’s en verschillende tactieken. Ik wil graag leren hoe ik effectiever kan trainen en er achter komen hoe ik de komende weken het beste verder kan trainen voor de halve marathon. Fingers crossed!!

Reply
Avatar
Peep 6 juli 2016 at 10:48

Wauw dat lijkt mij gaaf! Ik heb altijd moeite met langzame duurlopen terwijl ik weet hoe belangrijk ze zijn. Wellicht als ik weet dat ik niet boven een specifieke hartslag uit mag komen gaat het mij misschien wel lukken.
Iedereen een hele fijne zomer, geniet van de loopjes op onbekend terrein!

Reply
Avatar
marjolein 6 juli 2016 at 09:54

Gave actie! Aankomend najaar ga ik voor het eerst met een loop meedoen ( 10km). Dit zou me heel goed kunnen helpen om mijn trainingsschema te optimaliseren!

Reply
Avatar
Anouk 6 juli 2016 at 09:43

Superduper toffe actie. In september staat mijn eerste triathlon voor de deur, spannend, maar heb er onwijs veel zin in!
Daarnaast train ik 4x per week in onze Crossfit box en zou uit beide graag het maximale willen halen.
Heb al langer over zo’n dergelijk test nagedacht en dit is de uitgelezen kans!
Ik ga duimen :)

Lieve groetjes, Anouk

Reply
Avatar
Esther 6 juli 2016 at 09:31

Wauw, gave actie! Ik vond hardlopen nooit leuk tot vorig jaar. Door de nodige kilo’s af te vallen kon ik langer en beter rennen. In april m’n eerste kwart marathon gelopen en nu ook paar korte trails. Alleen zou ik graag sneller willen worden en daarom zou fijn zijn als ik weet hoe ik obv deze test gerichter kan trainen. En wie weet, misschien ooit nog een marathon ;-)

Reply
Avatar
Linda 6 juli 2016 at 09:11

Wauw gave actie! Ik ben aan het trainen voor mijn eerste halve marathon van Amsterdam! Na twee keer de dam tot dam te hebben gelopen (inclusief overtraining) heb ik wel een schema gemaakt maar ben ik alsnog zoekende, daarnaast trainen op hartslagen? Geen idee hoe (terwijl ik wel een mooie hartslagmeter heb) een schema en een meting zou echt zo fijn zijn, dan weet ik waar ik aan toe ben en hoe ik train

Reply
Avatar
Olav Sammelius 6 juli 2016 at 08:59

Mooi verhaal en erg interessant.
Ik zou ook graag mijn VO2max willen laten meten.

Ik loop ruim anderhalf jaar hard en heb afgelopen April mijn eerste marathon gelopen.

Op dit moment loop ik veel trailruns en ben ik begonnen me voor te bereiden op mijn eerste trail ultra’s.
Oktober staat er een 57km trail op het programma en in December 80km.

Ik hoop met de meting en een beter beeld te krijgen van mijn conditie om zodoende niet alleen gerichter te kunnen trainen maar ook tijdens de ultra’s zelf er voordeel van te hebben.

Heb nu geen idee waar bijvoorbeeld mij grens van verzuring ligt iets wat van belang kan zijn met dit soort lange runs.

Groet Olav Sammelius

Reply
Avatar
Sjoukje van den Boom 6 juli 2016 at 08:19

Wauw! Zo’n test laat mijn hartje sneller kloppen en klinkt als muziek in de oren.
Ik volg een schema volledig op hartslag. Mijn doel: Ik wil nog sneller worden, en dat vooral gezond en met veel plezier kunnen blijven doen. Ik heb heel veel aan deze test om zo nog meer te weten te komen over mijn conditie en om zo nog efficiënter en dichter bij mijn doel te komen. Lijkt me super interessant en helemaal iets voor mij.

Groetjes Sjoukje.

Reply
Avatar
Gwen 6 juli 2016 at 07:53

Ik zou ook graag mijn VO2 max en trainingszones laten bepalen op de loopband, omdat dat voor een hardloper toch een beter beeld geeft dan op de fiets denk ik. Met die informatie kan ik dan ook mooi gaan trainen voor de marathon van Valencia dit jaar, leuk te lezen dat jij die al gedaan hebt! Veel succes vast bij het lopen van de Trail des Fantomes, die zet ik volgend jaar op mijn lijstje denk ik ;-).
Veel succes met deze leuke winactie allemaal!

Reply
Avatar
Niels 6 juli 2016 at 07:07

Ik zou mijn Vo2max waardes graag willen weten om nog gerichter te kunnen trainen om die marathon dan ooit een keer onder de 3 uur te kunnen lopen. Heb er mezelf 2 jaar voor gegeven.

Reply

Leave a Comment