CrossFitSport

Mijn eerste CrossFit wedstrijd

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 21 oktober 2018 0 comments
Lowlands Throwdown Ervaring

Een week geleden stond ik in Omnisport in Apeldoorn voor mijn allereerste Crossfit wedstrijd. Mocht je het gemist hebben, in deze blog kun je lezen hoe ik aan een kwalificatieticket voor de Lowlands Throwdown ben gekomen. Ik hoorde minder dan twee weken van tevoren dat ik mee mocht doen, dus erg veel voorbereidingstijd had ik niet. Maar zoals je ook in de blog kan lezen train ik nu een aantal weken met één van onze coaches met een op maat gemaakt schema. Fit ben ik dus wel. Ik had er zin in! Op het moment van de uitnodiging had ik eigenlijk geen idee wat ik kon verwachten, ik wist bijvoorbeeld ook niet hoeveel mensen er in de scaled divisie zouden meedoen.

Vroeg opstaan

De meeste atleten proberen in de buurt van de locatie te slapen. Dat snap ik wel, want hoe meer rust je kunt pakken, hoe beter. Omdat ik maar één dag mee deed, sliep ik gewoon thuis en ging de wekker om 5.15. Veel te vroeg als je het mij vraagt. Gelukkig had ik wel redelijk geslapen en natuurlijk vooral erg veel zin in de dag. Om 6.00 zat ik met Marjolein in de auto naar Apeldoorn, waar we iets na 7.00 aankwamen. Om 7.30 begon de briefing voor de atleten. Tijdens de briefing worden alledrie de workouts voor die dag bekend gemaakt.

Workout 1

De eerste workout is gelijk aan de elite workout:

  • 1,5 minuut max reps pull-ups
  • 1,5 minuut rust
  • 3 minuten om je 1 RM snatch te vinden

Deze workout was al eerder bekend gemaakt, dus ik had deze workout al geoefend met jumping chest-to-bar pull-ups, omdat we niet zeker wisten of pull-ups gelijk zouden zijn voor elite en scaled. Ik wist dus ook al een beetje wat mijn tactiek voor de snatch zou worden omdat deze niet al te best is. De pull-ups gingen erg goed! Uiteindelijk heb ik er 25 in 1,5 minuut gedaan en daar ben ik helemaal niet ontevreden over. Het startgewicht voor mijn snatch was 35kg, die vloog de lucht in, maar volgens plan heb ik 37,5kg en daarna 40kg gepakt. Waar ik een paar weken geleden 40kg niet gesnatcht kreeg, voelde deze nu vrij makkelijk. Helaas lukte het me in de drie pogingen daarna niet om nog 42,5kg te pakken. Iets om aan te gaan werken de komende weken!

Workout 2

Ook deze workout was vooraf al bekend gemaakt: 20m handstand walk – 30 thrusters 45kg – 20m handstand walk. Dit gaf ons dus ook de mogelijkheid om alvast een geschaalde variant te bedenken en eerder deze week oefende ik met bear walk, shoulder taps en push-ups. Uiteindelijk was de geschaalde workout met bear walk en thrusters met 25kg. De bear walk schiet je natuurlijk zo doorheen. Thrusters met 25kg zijn goed te doen, maar 30 zijn er best veel. Ik had de pech dat ik 3 no-reps kreeg omdat de judge vond dat ik niet diep genoeg ging, en daardoor verloor ik stiekem wel wat tijd. Toch was dit een super snelle workout waarbij ik slechts 2 minuten en 39 seconden bezig was.

44359793_1846804175369291_699614133447819264_o

Workout 3

De laatste workout werd tijdens de atleten briefing bekend gemaakt. Ik had al bedacht dat dit een wat langere workout zou zijn omdat de eerste twee vrij kort waren. En dat klopte:

  • 20 cal ski
  • 40 toes to bar (knee raises)
  • 60 sumo deadlift high pull 30kg (20kg)
  • 80 push presses 30kg (20kg)
  • 100 double unders (single unders)

Deze leek mij heel pittig, vooral door de hoeveelheid herhalingen. Ik heb het geluk dat ik de afgelopen weken vaker met de ski-erg heb getraind en daardoor precies wist hoe deze werkte. Ook zijn mijn knee raises vrij snel en efficiënt. Mijn gameplan was dus om zo snel mogelijk door deze twee movements heen te bewegen zodat ik zoveel mogelijk tijd zou hebben voor de overige movements. Ik kwam als eerste van de ski-erg af en daarna ook als eerste van de knee raises. Hee, dat had ik niet verwacht. Maar dat gaf me wel een boost om door te werken op de overige oefeningen. De sumo deadlift high pull vlogen er doorheen. Ik had ze in slimme sets opgebroken waardoor ik door kon blijven werken. En die tactiek werkte eigenlijk ook bij de push presses. Dit is wel echt mijn zwakste onderdeel, dus op een gegeven moment hoorde ik aan de kant een paar meiden uit onze box schreeuwen dat ik door moest gaan. Doorbijten dus. Uiteindelijk startte ik aan de single unders en pas toen ik er zo’n 30 had gehad, begon de tweede dame aan de single unders. Deze workout heb ik dus gewoon gewonnen! Zo’n super tof gevoel!

#goals

Overall ben ik tweede geworden van de vijf dames. Dat gaf me uiteraard een goed gevoel, ook al was het zo’n kleine selectie :) Achteraf gezien zijn er altijd dingen die beter kunnen, maar ik heb er geprobeerd het maximale uit te halen. Het werd me wel duidelijk waar ik nodig aan moet gaan werken, maar dat vind ik juist leuk want dan heb ik voor de komende tijd een focuspunt.

De hele dag stond in het teken van zelf sporten en aanmoedigen. Coach Charlotte en Robert deden allebei mee in de elite categorie en behaalden mooie resultaten. Ik vond het een te gekke dag en dit smaakt echt naar zo veel meer. Zou heel tof zijn als ik me een keer kan kwalificeren voor een wedstrijd op eigen fysieke kracht. Een mooi doel dus! Via Instagram kreeg ik al veel reacties van mensen die er waren en mij gezien hadden, super leuk. Ben jij op de Lowlands Throwdown geweest?

Foto: Barbell Photography

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Leave a Comment