Gezondheid

Een shotje, juice of smoothie?

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 15 juni 2016 0 comments
juice of smoothie

Van de ene trend schieten we de andere trend in waardoor ik soms door de bomen het bos niet meer zie. Qua voeding is er zo ontzettend veel keus, en iedereen adviseert en zegt wat anders. Neem nu de sappen: waar tot een jaar geleden iedereen fan was van een slowjuices, moet het nu een cold pressed juice zijn. En in de ochtend kun je beter een aloe vera of gember shotje nemen dan een kopje koffie. En smoothies? De ene “deskundige” is fan en de ander niet. Nu ben ik geen deskundige, maar ik kan natuurlijk wel uitleggen wat het verschil is tussen een shotje, een juice en een smoothie en waar wij fan van zijn.

Opstaan met een shotje in plaats van koffie?  

Een tarwegras, gember of aloe vera shotje? Het is heel normaal in de ochtend in plaats van koffie, het geeft je namelijk een instant boost. Gembershotjes zijn heel populair in Amsterdam en volgens Manon wordt de sterkste gembershot bij The Cold Pressed Juicery verkocht. Toen we een uitnodiging kregen om in het INK hotel kennis te maken met Nathalie Streng – owner van The Cold Pressed Juicery – riep Manon dan ook gelijk dat ze daarheen wilde. Ik was nog niet zo bekend met dit concept, dus uiteraard ging ik mee om kennis te maken met de beruchte gembershot. Ik kan je vertellen, ik vond het heftig. Heel heftig, je moet je voorstellen dat er twee handen vol zijn geperst tot één shotje. Een kop gemberthee is er niks bij. Het brandde enorm in mijn keel, maar je voelt de vitamines naar binnen glijden en je krijgt direct een energieboost.

Bij The Cold Pressed Juicery worden vier verschillende shots met elk een eigen krachtige werking verkocht. Zo is de gembershot (overigens voor 70% uit gember en 30% appel) het sterkste ontstekingsremmende middel wat wordt verkocht. Dit shotje draagt bij aan een gezond immuunsysteem, een goede spijsvertering en helpt tegen misselijkheid. Dan is er de Aloe Vera Shot welke energie geeft en een ontgiftende werking heeft. Ook is Aloe Vera een sterke antioxidant en heeft het een antibacteriële werking.

Tarwegras shotjes zijn ook al wat langer populair, de reden dat The Cold Pressed Juicery hiervan houdt is vanwege het hoge gehalte chlorofyl. Dit heeft een antioxidant werking, zuivert de lever en levert veel belangrijke mineralen. En als laatste wordt de E3Live shot verkocht. Dit is een wilde blauwgroen alg met een hoge concentratie van meer dan 65 vitamines, mineralen, aminozuren en essentiële vetzuren. Een shot geeft zowel je energielevel als je immuunsysteem een enorme boost.

juice of smoothie

Een slowjuice of een cold pressed juice? 

Voordat we ingaan op de voordelen van een juice, eerst nog even het verschil tussen diverse sappen. Je kunt namelijk kiezen uit een juice gemaakt met een sapcentrifuge, een juice uit de slowjuicer, of een cold pressed juice. Een aantal jaren geleden, waren sapcentrifuges heel normaal. Hierbij snijd je het fruit en/of de groenten in stukken en deze gaat door de hoge snelheid van een motor door de zeef. Door de warmte en snelheid gaan vitamines en mineralen snel verloren.

Daarna kwam de slowjuicer (die ik overigens zelf ook heb), ook hier wordt gebruik gemaakt van een motor, maar die draait op veel lagere toerental waardoor de juice langzaam wordt geperst. Hierdoor blijven meer vitamines en mineralen behouden, de smaken komen ook veel meer tot zijn recht. Ook blijft er minder en veel droger pulp over dan bij een sapcentrifuge.

Tot slot heb je koudgeperste juices, hierbij wordt groenten en fruit in zijn geheel in een zak gedaan en tussen twee ijzeren platen naar elkaar toe geperst. Koud geperst dus. Door deze techniek – die een stuk langzamer is – blijft er nog minder afval over en worden alle vitamines en mineralen behouden. Een juice zorgt er ook voor dat deze vitamines en mineralen snel en efficiënt worden opgenomen door het lichaam. Om een grote juice van 500 ml te persen met een cold press is er ongeveer 2 kilo groenten en fruit nodig. Dat is ook de reden dat de smaken heel intens en puur zijn en tevens de reden dat de gembershots zo heftig zijn, die zijn namelijk ook koudgeperst. Het voordeel van een juice is dat je lichaam enorm snelle alle vitamines en mineralen opneemt, veel sneller dan wanneer je vaste groenten en fruit consumeert. Bovendien zal het je niet eens lukken om zoveel groenten en fruit op een dag te eten. De maximale houdbaarheid van verse juices is 2 dagen. Mocht je dus een juice in een winkel kopen, let hier dan ook op.

Nathalie vertelt dat in het afgelopen half jaar de volgende aantallen van verse, biologische en rauwe groenten en fruit zijn geperst: 1350 kg groen selderij, 8500 kg komkommer, 8200 kg palmkool, 11.750 kg ananas en 18.500 kg appel. Daar zijn we stil van.

juice of smoothie

En last but not least, een smoothie 

Als laatste hebben we nog een smoothie, hierbij gooi je alle ingrediënten in een blender en blend je het samen met wat water of ander sap tot een gladde massa. Niet alle groenten en fruit is geschikt om in een blender / smoothie te doen, aan de andere kant is het wel weer mogelijk om bijvoorbeeld noten, havermout of eiwitpoeder toe te voegen. Een smoothie bevat alle vezels nog en kun je door de vele ingrediënten prima als ontbijt consumeren. Ook is het perfect om na het sporten te nemen. Wij hebben vaak niet zo’n zin om direct iets te eten, terwijl je wel je energievoorraad en eiwitten wilt aanvullen. Een smoothie is dan een goede en gezonde keuze wat ook nog zorgt voor een verzadigd gevoel. Ook ideaal als je weinig tijd hebt, dan neem je hem gewoon mee!

Wanneer kies je wat?

Het is erg afhankelijk van je behoefte voor welk product je gaat. Wil je een ´instant boost´ dan is een shot aan te raden, bijvoorbeeld in de ochtend om wakker te worden of ´s middags wanneer je wel even een boost kunt gebruiken. Voor een hoog gehalte aan vitamines en mineralen en het zuiveren van je lichaam zijn (cold pressed) juices ‘the way to go’. En ben je op zoek naar iets gezonds, maar wel een verzadigd gevoel, dan is een smoothie een goede keuze; deze levert ook meer eiwitten en vezels.

Eerste instantie zou mijn persoonlijke voorkeur uit gaat naar een smoothie, omdat ik het belangrijk vind dat wat ik eet ook een verzadigd gevoel geeft. Aan de andere kant is een juice op zijn tijd heerlijk, maar gebruik ik het niet als cleanse voor mijn lichaam. Ik drink deze persoonlijk sporadisch, de slowjuicer die ik heb staat ook al tijden in de kast. Een shot had ik tot een paar weken geleden nog nooit gedronken, maar kan me wel voorstellen dat ik dit nu vaker ga drinken. Gewoon, omdat ik het lekker vind en het een boost geeft.

juice of smoothie

In gesprek met Nathalie

Nathalie Streng is founder van The Cold Pressed Juicery – gestart in oktober 2014 – en heeft inmiddels 4 eigen locaties en een shop-in-shop bij Rocycle Studios. Het begon allemaal met eigengemaakte juices omdat Nathalie veel gezondheidsproblemen had. Met de gedachte “baat het niet, dan schaadt het niet”, deed ze een juice cleanse om haar lichaam te reinigen. Ze voelde zich als herboren en bleef daarna haar eigen juices maken. Toen ze voor haar werk in de commerciële ruimtevaart naar New York verhuisde, kwam ze daar in aanraking met Cold Pressed Juicebars. Iets wat tot dat moment niet in Nederland bestond. Ze wist direct dat ze daar iets mee wilde doen en begon de zoektocht naar een geschikte locatie. Deze moest in Amsterdam Zuid komen, want 100% Skal biologisch gecertificeerde cold pressed juices zijn niet voor iedereen weggelegd. Nathalie was zich er wel degelijk van bewust dat deze juices hoog geprijsd zijn, maar wilde het toch doorzetten. In een bouwvallig pand op de Willemsparkweg vond ze haar droomlocatie en het verbouwen kon beginnen. Waar in het begin iedereen vrij sceptisch reageerde, heeft ze nu een vaste clientèle en de mogelijkheid gekregen uit te breiden naar de rest van Amsterdam. Ook is het mogelijk om de sappen online te bestellen.

Wat wordt het meest verkocht in de shops?
De gembershots (daar is hij weer) en green juices zijn by far het meest populair.

Wat is jouw eigen favoriet?
The Fix, onze meest groene juice (met alleen limoen als fruit) en The Glow met ananas, aardbei, rode biet en gember.

Hoe ziet jouw dag er qua eten uit?
Ik start elke ochtend met veel water drinken en een glas warm water met citroen. Daarna op nuchtere maag een gember shot en een halve liter cold pressed juice. Einde ochtend neem ik vaak een gember theetje of een cappuccino met amandelmelk.

Tijdens de middag eet ik het liefste een lekkere soep of grote salade. De dagen dat ik veel afspraken heb en ik niet echt kan zitten, pak ik vaak een Mango Green Protein Smoothie van een van de Juiceries. Hier zit huisgemaakte hennepzaad melk, palmkool, mango, spirulina en een dadel in. In de middag snack ik dan vaak nog een stuk fruit en een rauwe cacao powerball. Overdag eet en drink ik eigenlijk alleen maar producten van de juicery, fijner kan niet!

Doordeweeks maak ik ’s avonds vaak een salade met veel groenten en noten er door heen, of een groente curry. Graag zou ik meer thuis eten willen maken maar het komt er niet van en ik ben dol op Mana Mana, ken je dat? Een Israëlisch tentje in de Pijp waar je de lekkerste gerechten kunt halen, zoals polenta met spinazie, hummus, bloemkool met een heerlijk sausje en ga zo maar door. Ook bij SLA haal ik veel. In het weekend eet ik het liefst bij Small World in de Jordaan.

Wat doe je verder om fit en gezond te blijven?
Tegenwoordig ga ik 3x per week om 7u ‘s ochtends naar Rocycle. Dat is een 45 minuten cardio- en krachttraining feestje op de fiets in het donker. Na sommige lessen doen ze een buikspierkwartier die ik dan niet oversla, heerlijk om de dag te beginnen!

juice of smoothie

Tuesday Juiceday in INK Hotel

Vanaf nu kun je de sappen van The Cold Pressed Juicery ook kopen bij het INK Hotel. Het INK Hotel – gehuisvest in voormalig hoofdkantoor van dagblad De Tijd – is gestart met een nieuw initiatief waarbij ze elke maand een inspirerende persoonlijkheid of lokaal bedrijf dat een verhaal te vertellen heeft in het zonnetje zet. Hun slogan luidt “Where stories are yet to be written”, het past daarom perfect in de strategie om een platform te bieden voor jonge ondernemers en bedrijven met een verhaal. Naast dat de sappen per heden verkrijgbaar zijn, is het ook elke dinsdag Tuesday Juiceday: een dag die in het teken staat van gezond eten, een gezonde levensstijl en hoe deze toe te passen in een druk stadsleven. In de lobby wordt een DIY juicebar ingericht waar men ter plekke een sap kan laten persen van een zelfgekozen combinatie van seizoensgroente en –fruit.

juice of smoothie

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Leave a Comment