Gezondheid

Een mooie huid door voeding

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 2 april 2016 3 Comments
een mooie huid door voeding

Ik heb nooit echt heel erg last gehad van acné, maar wel zoals elke puber regelmatig last van pukkels. Bij mij werden het dan ook echt kraters, die weken op mijn kin bleven plakken. Vreselijk lelijk. Tot voor kort had ik daar nog steeds heel erg last van, maar – even afkloppen – sinds een tijdje heb ik ze niet meer. Ook krijg ik de laatste tijd veel complimenten over mijn huid. Wat ik doe? Ik verzorg mijn huid heel goed; weet inmiddels welke producten goed voor me werken en gebruik dagelijks de Clarisonic. Een rib uit mijn lijf, maar mijn beste aankoop in tijden. Daarnaast geloof ik ook echt dat een mooie huid door voeding ontstaat. Een mooie huid begint van binnenuit, want als ik een paar weken minder gezond eet, zie ik dat ook gelijk terug aan mijn huid. In deze blog dus een aantal tips voor een mooie en gezonde huid!

Drink groene thee

Groene thee is goed voor je hart, je cholesterol, de lijn, je spieren en voor de huid. De belangrijkste reden dat groene thee zo goed is voor de huid is de hoge dosis antioxidanten die het bevat; deze beschermen de huid tegen schadelijke stoffen zoals straling en luchtverontreiniging. Ook tonen meerdere studies aan dat groene thee beschermt tegen huidkanker.

Een eetlepel lijnzaad door je smoothie of kwark

Lijnzaad biedt enorm veel voordelen voor je lichaam en huid; het is goed voor de spijsvertering, zorgt voor een vol gevoel en zit bomvol antioxidanten. Zo ook omega 3-vetzuren die je huid voeden. Hoe ouder je wordt, hoe minder vet je klieren produceren, met als gevolg dat de huid dunner en droger wordt. Om roodheid en jeuk te voorkomen, zou je dagelijks zo’n 300mg omega 3 kunnen nemen. Naast lijnzaad vind je omega 3 ook in vis, noten en avocado. En die verbeterde stoelgang is ook goed voor je uiterlijk; met een slechte stoelgang zie je er vaak slechter uit omdat er afvalstoffen in je lichaam zitten die er niet horen.

Een handje amandelen per dag

Amandelen bevatten vitamine E, een vitamine waarvan is bewezen dat  het de huid beschermt tegen schadelijke effecten van de zon. Uit onderzoek blijkt dat mensen die dagelijks 14 gram vitamine E binnenkrijgen (gelijk aan ongeveer 20 amandelen) minder verbranden in de zon dan mensen die geen vitamine E binnenkrijgen. Houd het wel echt bij een handje per dag, want noten zijn behoorlijk vet en hoog in calorieën.

Pure chocolade als snack

Ik denk dat het bij iedereen al wel bekend is, maar pure chocolade zit vol antioxidanten en zorgt ervoor dat je verantwoord snoept. De flavonoïden in pure chocolade versterken het natuurlijk verdedigingsmechanisme van de huid. Hierdoor ben je beter bestand tegen bijvoorbeeld UV-straling. Ook verbeteren ze de zuurstoftoevoer in je bloed, wat goed is voor de huidcellen.

Note: er zijn stiekem wel gezondere opties dan pure chocolade voor een bron van flavonoïden zoals blauwe bessen. Minder suiker en vet en beter voor de lijn. Maar een stukje chocolade op zijn tijd, houdt iedereen van toch?

Pas op met suiker

Ok, moeten we dat serieus nog delen? Iedereen weet dat je suiker het beste kunt vermijden, maar waarom is het slecht voor de huid? Suikers binden zich in je lichaam met stoffen in je huid die je collageen en elasticiteit beschadigen. Het gevolg hiervan is dat je sneller en meer rimpels krijgt, volgens Britse onderzoekers al vanaf 35-jarige leeftijd. Een ander gevaar dat op de loer ligt is acne. Producten met veel suiker creëren een suikerpiek in je bloed. Hierdoor maakt je lichaam insuline aan, wat de talgproductie in de huid verhoogt. Laat suikerrijke producten en enkelvoudige koolhydraten dus zoveel mogelijk staan.

Drink alcohol met mate

Nog een inkoppertje, alcolhol is niet zo best voor je huid. Al die wijntjes en biertjes drogen je huid uit waardoor het sneller lijntjes zal vertonen. Ook wordt je huid kwetsbaarder voor invloeden van buitenaf zoals de zon of koude wind. Alcohol breekt ook de aminozuren, vitamines en mineralen in je lichaam af die juist zo belangrijk zijn voor een mooie huid.

Eet rauwe wortels

Naast dat wortels goed zijn voor de ogen, zijn ze ook goed voor de huid. De komt door de vitamine A die erin zit, deze waakt ervoor dat de bovenste huidlaag teveel cellen aan maakt. Hierdoor komen minder dode cellen in aanraking met talg en ontstaan er ook minder puistjes.

Drink genoeg water

Het is niet direct bewezen dat voldoende water drinken bijdraagt aan een mooie huid, maar het is wel degelijk belangrijk om voldoende water te drinken. Het is goed voor de organen, het afvoeren van afvalstoffen, de stofwisseling en de werking van het hart. Drink je niet voldoende water dan droogt je huid uit en wordt deze wat slapper.

Doe een intensieve sport

Ok, niet direct een voedingstip, maar wel een tip die hier op zijn plaats is: veel en intensief sporten! Door te zweten maak je je poriën vrij van overtollig talg en overige viezigheid waardoor je minder snel last hebt van huidontstekingen en verstoppingen. Daarnaast is sporten ook goed voor de doorbloeding waardoor er meer zuurstof en voedingsstoffen naar de cellen gaan.

Bron: Gezond eten, Foto via Unsplash – Freestock.org

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

3 Comments

Avatar
Jolijn 2 april 2016 at 08:04

Bietensap is ook goed voor een mooie huid! Daarnaast kan het ook je sportprestaties positief beïnvloeden, met maar liefst 17%. Sinds twee weken drink ik het, vooral om mijn huid mooier te maken. Ik zie al verschil, mijn huid straalt meer en heb minder last van bultjes. Als ik er ook nog eens beter van ga presenteren is het helemaal super!
Echter; de smaak wel wennen wanneer je het kant-en-klaar koopt. Ik maak het zelf met één peer, vijfhonderd gram gekookte bietjes en citroensap. Dit pureren met de staafmixer en verdunnen met appelsap tot de juiste drinkdikte. Bottoms up! Bron: https://www.nlbewustgezond.nl/wat-rode-bietensap-zo-gezond-maakt/

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 2 april 2016 at 15:41

Heb je ook helemaal gelijk in! Zal ik nog even toevoegen :D

Reply
Avatar
Marlous 3 april 2016 at 07:29

Klopt!!! Ik drink het ook sinds een week of 3 en merk het echt aan mijn huid!
Ik probeer het vóór mijn training te drinken en heb het idee dat het daar ook gunstig voor is… misschien zit dit tussen mijn oren, maar het werkt! :)

Reply

Leave a Comment