Gezondheid

Wat doet een (sport) diëtist? Ervaar en doe een voedingsscreening!

posted by Kirsten - Salvedo Health Clinic 10 juli 2016 4 Comments
Wat doet een dietist

♦ Blog geschreven door Kirsten ♦

Wat doet een diëtist? Streng je eten keuren! Tenminste, dat is wat veel mensen denken. Een goede diëtist kijkt kritisch naar je persoonlijke situatie en past aan de hand van jou en jouw doelen de voeding aan. Oftewel, het delen van kennis over voeding en het motiveren van de juiste doelen zijn belangrijke onderdelen van een goed geslaagd voedingsadvies.

Die eet dit en die eet dat

Toch blijft dat diëtisten imago nog onbereikbaar. Wist je dat er momenteel zelfs een volledige campagne, mét reclamespotjes, is opgericht om het stoffige medische imago van de diëtist op te frissen. Onder de noemer ‘Dieet dit Dieet dat’? Een slim gekozen naam, eigenlijk staat er een hele persoonlijke tekst: ‘Die eet dit en die eet dat’. Iedereen eet namelijk anders, ook al heb je allebei exact dezelfde training voor een marathon. Daar kan een diëtist met kennis op inspringen.

Google search vs voedingskennis

Kennis over voeding, dan denk je vast: maar iedereen weet het toch wel? En anders zoek je het op via Google en daar heb je je antwoord. Als dat zo was, dan zouden mensen nooit meer last hebben van darmklachten of van overgewicht. Helaas werkt dat in de praktijk niet. Alleen kennis is dus niet het keywoord. Zoals al op een wellicht bekende beker staat “don’t confuse a google search with my nutritional science degree”. Diëtist als titel mag je alleen dragen na een 4-jarige HBO studie succesvol te hebben volbracht. Andere veel voorkomende (niet beschermde) namen die je tegenkomt, ja ook via google, zijn bijvoorbeeld: voedingskundige, voedingsadviseur, voedingscoach of gewichtsconsulente.

Het voedingspatroon van Jessica onder de loep genomen

Jessica heeft het inmiddels al aan den lijve ondervonden. Naast het feit dat haar interesse voor een gezonde levensstijl figuurlijk (blog) en letterlijk (trail run) grote hoogte bereiken, heeft ze ook haar voeding laten screenen. Vooral om eens te kijken ‘hoe kan het nóg beter’, maar ook ‘ben ik zo gezond bezig?’ en ‘krijg ik voldoende voedingsstoffen binnen’. Allemaal vragen die via een screening goed onder de loep te nemen zijn.

Actie: ervaar en doe een voedingsscreening

Dat is de reden dat er voor de lezers en vrienden van Eat.Run.Love een leuke actie op poten is gezet samen met Salvedo Health Clinic. Kom tussen nu en 1 oktober naar Salvedo voor een volledige voedingsscreening ter waarde van ruim 1,5 uur en betaal slecht €70,-. Vermeld dan wel even dat je via Eat.Run.Love komt. Je krijgt hierbij een intakegesprek (45 minuten) en afhankelijk van het aantal bijgehouden dagen van een eetdagboek krijg je een persoonlijk voedingsadvies (minimaal 3 dagen) + analyse van inname van je voedingsstoffen (minimaal 6 dagen) toegestuurd. Normaal gesproken kost dit bij elkaar €105,-. Tijdens het intakegesprek leg ik precies uit wat de beste manier is om je voeding een aantal dagen bij te houden en kan ik natuurlijk je voedingsvragen beantwoorden. Daarnaast wordt je tijdens het intakegesprek gewogen (gewicht, spiermassa, vetmassa, metabole leeftijd), om van daaruit een voedingsadvies te kunnen samenstellen, speciaal op jouw lichaam en jouw doelen afgestemd. Voor een afspraak kun je bellen naar 020-7009343 of plan online je afspraak in. Tot snel!

wat doet een dietist

Ervaring Jessica

Natuurlijk weet ik best veel van voeding, ik ben er dagelijks voor mijn blog mee bezig en weet heus wel wat gezond is en wat niet. Maar ik ben geen diëtiste en ook ik vraag me wel eens af of ik nu wel echt goed bezig ben. Zo heb ik vorig jaar Sportvasten geprobeerd waarbij ik koolhydraten helemaal heb geschrapt. Dit werkte een tijdje heel goed, maar daarna kwam ik toch weer wat aan. Daarna ben ik gewoon weer met gezond verstand gaan eten, maar die vetjes bleven. Nu weet ik ook wel dat dit wat overdreven is, want ik mag helemaal niet klagen. Maar stiekem wil ik het allemaal wel wat strakker. Minder eten lukte niet, want dan liep ik de hele dag met een hongergevoel rond. Daarom besloot ik mijn voeding ondanks dat ik er al veel vanaf weet toch eens professioneel onder de loep te nemen.

De eerste vraag die Kirsten mij stelde was of ik regelmatig moe op stond. Uhh, ja, hoezo? Vervolgens kwam er iets anders heel verrassends uit en dat is dat ik veel te weinig koolhydraten at voor de hoeveelheid en soort sporten die ik doe. Ik kreeg een analyse van mijn huidige eetpatroon en tips om dit aan te passen. De veranderingen waren bij mij niet drastisch; conclusie van Kirsten was dat ik al heel goed bezig was, maar dat ik toch nog wel het een en ander kon optimaliseren. Mijn calorie inname bleef gelijk en werd zelfs nog iets hoger. Ik moest veel meer koolhydraten gaan eten en veel minder vetten. Ook al at ik gezonde vetten, het was teveel. Ook begon ik met het slikken van vitamine D. De eerste weken kwam ik iets aan, ik merkte dat ik het toch lastig vond om mijn nieuwe eetpatroon toe te passen en dan ook nog eens geen resultaat te zien. Maar na een week of 4 (je lichaam heeft ongeveer 6 weken nodig om te wennen) begon ik verschil te merken; ik kreeg meer energie, werd sterker én strakker! Inmiddels ga ik één keer in de zoveel tijd naar Kirsten om een meting te doen en over mijn voeding te praten. Ik heb daar super veel aan en kan het iedereen aanraden. Zoals Kirsten ook zegt: wat voor mij werkt, hoeft voor jou niet te werken! Daarom ben ik super blij dat ik deze leuke deal aan jullie kan aanbieden en hoop dat veel volgers er gebruik van zullen maken.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

4 Comments

Wat doet een (sport) diëtist? Ervaar en doe een voedingsscreening! - Run Magazine 25 september 2016 at 11:51

[…] Wat doet een diëtist? Streng je eten keuren! Tenminste, dat is wat veel mensen denken. Een goede diëtist kijkt kritisch naar je persoonlijke situatie en past aan de hand van jou en jouw doelen de voeding aan. Oftewel, het delen van kennis over voeding en het motiveren van de juiste doelen zijn belangrijke onderdelen van een goed geslaagd voedingsadvies. Die eet dit en die eet datToch blijft dat diëtisten imago nog onbereikbaar. Wist je dat er momenteel zelfs een volledige campagne, mét reclamespotjes, is opgericht om het stoffige medische imago van de diëtist op te frissen. Lees verder op Eat.Run.Love. […]

Reply
Het belang van vitamine D - Eat.Run.Love. 14 september 2016 at 06:30

[…] vind je wellicht ook interessant: – Wat doet een sportdiëtist – 5 redenen om te gaan wandelen – Magnesium voor een sterk en energie lichaam – […]

Reply
Eet en sportdagboek #53 - Eat.Run.Love. 2 augustus 2016 at 06:30

[…] vandaar ook het extra gewicht. Zo zie je maar, een getal op de weegschaal zegt ook niet alles. Kirsten en ik hebben een leuke aanbieding voor jullie, mocht je een voedingsadvies willen dan kun je die nu plannen voor maar €70 in plaats van €105. […]

Reply
Avatar
Nicoline 10 juli 2016 at 14:06

Wat een ontzettende leuke actie! Daar ga ik zeker gebruik van maken!

Reply

Leave a Comment