Hardlopen / TrailrunningSport

Mijn TCS Amsterdam Marathon 2016

posted by Manon 7 november 2016 0 comments
TCS Amsterdam Marathon cheerzone

♦ Blog geschreven door Manon 

Afgelopen maand liep ik de TCS Amsterdam Marathon 42.195km (volgens mijn Garmin Fenix 42.9km) in 3.39.17. Als je mij volgt op IG of regelmatig mijn blogs leest, weet je dat ik liever wat sneller had gelopen. Waarom ik niet sneller heb gelopen blijft gokken. Een reden die door mijn hoofd schiet bij deze vraag, is dat ik niet voldoende op snelheid heb getraind. Ik geniet het meest van de rustige lange duurlopen en ontwijk liever de tempo- en intervaltrainingen. Tevens vind ik zoveel verschillende workouts zo leuk om te doen, dat ik niet altijd even effectief train voor mijn marathon doel.

“Je krijgt eruit wat je erin stopt”

photo-16-10-2016-23-05-33

Foto gemaakt door mijn goede vriend Hans van der Lans

Ik heb er veel loopplezier en een leuke tijd ingestopt en dat is precies wat ik eruit heb gekregen. Ik heb niet met een schema getraind en ook niet heel specifiek. Eigenlijk heb ik gewoon getraind zoals ik altijd doe en dat zorgt ervoor dat ik fit genoeg ben om een marathon te lopen. Ik realiseer me meer en meer dat het resultaat op de marathon dag niet alleen de eindtijd is, maar de gehele ervaring. En zodra ik mij dat realiseer, kijk ik super blij en trots terug op alweer mij vierde mooie marathon avontuur!

Een marathon is geen 42 kilometer

Een marathon loop je niet door een keer 42 km te lopen. Er gaan vele trainingen, kilometers, emoties, ervaringen en keuzes aan vooraf. En dat is nu precies wat ik zo fijn vind aan de marathon; de periode voorafgaand aan de marathon. De mooie lange duurlopen door natuurgebieden, met loopmaatjes. Er blijkt nog zoveel moois te zien in eigen land. Ook in Nederland kan je aardig wat trailtrainingen doen. Over het algemeen ben ik in het weekend te vinden in de Amsterdamse Waterleidingduinen in Aerdenhout. Tijdens een duurloop met Loopwijzer heb ik nu ook het Kennemerduingebied ontdekt. Wat prachtig! En ook voor wat hoogtemeters kan je daar prima terecht.

Loopwijzer duurloop

Duurloop met Loopwijzer

“Het lopen van de marathon op zich was eigenlijk nooit echt mijn hobby. Wel de voorbereidingen erop.” – Aart Stigter in zijn boek ‘Hardlopen mijn leven’

Zoals Aart Stigter in zijn boek schrijft, zijn voor mij ook de mooiste momenten van de marathon eigenlijk de momenten vooraf. Ik geniet misschien wel meer van de trainingen dan de eigenlijke marathon dag. Althans, de trainingen zijn in ieder geval een stuk meer ontspannen. De marathon zelf blijft uniek; de spanning, de energie, de support, de ontlading en de vaak unieke route. Het maakt het een memorabel spektakel.

De Amsterdam Marathon

Tijdens de TCS Amsterdam Marathon heb ik vooral genoten van alle support onderweg; Mijn loopmaatje die 15 kilometer met mij meeliep langs de Amstel, mijn familie en vrienden en alle bekende running crews van binnen- en buitenland die klaar stonden langs de route met confetti en high fives en ook de 150 Rituals collega’s die meeliepen op de verschillende afstanden. Alom inspiratie en motivatie. Mooi om te zien hoe zoiets eenvoudigs als hardlopen, zoveel mensen verbindt. Je loopt op je eigen twee benen maar ik ontkom niet aan het gevoel dat ik er zeker niet alleen voor stond. Deze ervaring deelden we met z’n allen. “Gedragen” word je. Niet alleen door het publiek, maar door alle mensen die meeleven met het marathon avontuur; vooraf, tijdens en achteraf.

photo-16-10-2016-16-30-11

Een trotse vader aan het eind van mijn marathon

Heb jij ook meegelopen in de TCS Amsterdam Marathon? Vertel mij jouw ervaring… Ik ben benieuwd!

Fotocredit hoofdfoto: Seth Profet #RunningJunkies

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Leave a Comment