Gezondheid

De perfecte smoothie maken

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 12 mei 2015 0 comments
smoothie maken

Mijn favoriete ontbijt van de laatste tijd? Een goed gevulde smoothie! Dit varieert van een fruitsmoothie met havermout tot een groentesmoothie met avocado. In het weekend haal ik een berg aan ingrediënten die ik gedurende de week met elkaar mix, bijna altijd met succes. En het belangrijkste? Het is snel klaar!

Omdat ik merk dat mensen een smoothie ’s ochtens maken toch wel een gedoe vinden, deel ik graag een aantal tips met jullie. Want echt, zowel het maken als het schoonmaken kost vrijwel geen tijd en je hebt een goed vullend ontbijt. Ik mik altijd op een hoeveelheid van zo’n 400 à 500 ml, dit zorgt ervoor dat ik tot een uur of half 12 / 12 uur goed vol zit.

De basis van een havermout smoothie

Ik start eigenlijk altijd met een banaan, daarna kies ik welk fruit ik nog meer toevoeg. Als leidraad houd ik altijd zo’n 200 à 300 gram fruit aan. Meestal maak ik een smoothie voor twee personen, ik gebruik dan één banaan, aangevuld met een doosje diepvriesfruit. Deze vind ik echt ideaal om te gebruiken. Om diepvriesfruit goed te kunnen verwerken, leg ik het de avond vooraf in de koelkast zodat het volgende ochtend ontdooit is.

Vervolgens voeg ik 3 eetlepels (zo’n 30 gram) havermout per persoon toe, hiermee wordt het een volwaardig ontbijtje. Wanneer je een smoothie als tussendoortje drinkt, zou ik de havermout weglaten.

Als laatste voeg ik een glas water per persoon toe. Je kunt ook (plantaardige) melk gebruiken, maar persoonlijk pak ik steeds vaker gewoon water. Als ik nog wat yoghurt heb, voeg ik vaak een paar eetlepels toe en soms voeg ik een uitgeperst sinaasappeltje toe. Nu blend ik het kort op een krachtige stand. Als het goed is heb je nu een goed drinkbare smoothie. Dit is een prima basis om mee te starten, maar wil je er echt een powersmoothie van maken dan kun je nog een aantal extra ingrediënten toevoegen.

SONY DSC

De basis van een groene smoothie

Ik vind dat bladgroenten zich het beste leent voor een groene smoothie. Persoonlijk houd ik niet zo van harde groenten in een smoothie (gekookte bietjes zijn trouwens wel een goede optie) omdat het dan een beetje korrelig wordt, ik gebruik dan liever de slowjuicer. Ook nu start ik bijna altijd met een banaan of mango, aangevuld met ander fruit.

Vervolgens duw ik drie flinke handen spinazie (voor twee personen) in de blender. Ik duw dit een beetje aan met mijn handen en gooi er daarna een glas water per persoon op. De blender heeft soms een beetje moeite om de bladgroenten te pakken, gebruik dan een stamper om de groenten aan te duwen of heb gewoon even geduld! Bij groene smoothies voeg ik soms nog wat extra water toe om het vloeibaarder te maken. Ook kokoswater vind ik een aanrader bij groene smoothies!

De extra’s

Nu we de basis hebben, kun je de extra’s gaan toevoegen. Mijn favorieten om toe te voegen:

  • 1 scoop proteïne per persoon
  • 1 tl vitamine C per persoon
  • 1 el hennepzaad per persoon
  • 1 el lijnzaad per persoon
  • 1 el lijnzaadolie per persoon
  • 1 el kokosrasp per persoon
  • 1 el kokosolie per persoon
  • 1/4 avocado per persoon

Let op dat je niet alle extra’s toevoegt, want dan bevat je smoothie ineens stiekem heel veel calorieën en vetten. Wanneer ik weet dat ik die dag ga sporten, voeg ik sowieso een scoop proteïne en hennepzaad toe. Ook vitamine C voeg ik vaak toe. Andere goede combinaties zijn kokosrasp en kokosolie (tropisch!), avocado en hennepzaad of lijnzaadolie en hennepzaad.

groene smoothie boerenkool

Het schoonmaken

Hoeft dus echt niet zoveel tijd te kosten! Nadat je de smoothie in glazen hebt geschonken, direct even omspoelen met heet water. Wil je het net wat grondiger doen, voeg dan een drupje afwasmiddel toe en zet de blender weer even aan. Je zult zien dat de blender zichzelf dan schoonmaakt. Afdrogen doe ik niet eens, ik zet de kan weer na op het aanrecht en ga snel verder met wat ik aan het doen was.

Als je toch nog sneller klaar wilt zijn, kun je de smoothie de avond van tevoren al klaar maken. Laat de smoothie dan in de blender in de koelkast staan zodat je ’s ochtends eventueel nog wat water kunt toevoegen. Vooral als je havermout gebruikt, zul je zien dat deze het vocht opneemt en heel dik wordt.

Zin om aan de slag te gaan?

Hieronder vinden jullie een aantal lekkere recepten;
3x eiwitshakes
– Groene smoothie voor een platte buik
– Superfood smoothie
– Rood vitaminebommetje (met gekookte bieten)

Wat ik trouwens echt een aanrader vind is het boek “70 groene smoothies“, als je geen inspiratie hebt, zit hier altijd wel wat bij!

Ik kwam erachter dat ik nog nooit een groene smoothie voor beginners heb gedeeld, ga ik heel snel doen! Zijn er nog andere recepten waar jullie nieuwsgierig naar zijn? 

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Leave a Comment