Persoonlijk

De invloed van Social Media

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 26 maart 2017 6 Comments
De invloed van social media

Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter, Snapchat. Allemaal social kanalen waar je je uren in kunt verliezen. Avonden breng ik door op de bank met mijn duim vastgeplakt aan mijn telefoonscherm om te kijken naar een felverlicht scherm. Van elk social medium vind ik wel wat. Facebook gebruik ik als startscherm voor nieuwsberichten, van vrienden zie ik eigenlijk weinig voorbij komen. Instagram gebruik ik om perfecte foto’s van Jan en alleman te bekijken. Pinterest gebruik ik als ik op zoek ben naar specifieke inspiratie, vooral huisgerelateerd. En zo kan ik nog wel even doorgaan met alle social gerelateerde kanalen waar ik iets mee doe. Alleen Snapchat vind ik mezelf te oud voor.

De invloed van Social Media

Je hebt mensen die alleen meekijken, mensen die zelf niks posten maar wel overal wat van vinden en mensen die zelf heel actief zijn met posten. Social Media wordt meestal gebruikt om van de daken te schreeuwen hoe tof leven je wel niet hebt. Want het is helemaal niet leuk om te laten zien dat het ook wel eens wat minder goed met je gaat. En als je dat wel laat zien dan vinden mensen je al snel een zeurpiet of een aandachtstrekker. Eigenlijk is het nooit goed wat je doet want mensen vinden er altijd wel wat van. Zo plaatste Cynthia onlangs een post met een persoonlijk verhaal waarin ze vertelde in het bos waar ze vaak wandelt lastig gevallen te zijn. Ze heeft de meest nare opmerkingen naar haar hoofd geslingerd gekregen; van aandachtstrekker tot aansteller tot je bent blogger, dus je vraagt erom. Ik heb met verbazing deze reacties zitten lezen. Of Judith – die haar huidziekte heeft geaccepteerd, maar daar nog steeds nare reacties op krijgt. Social Media lijkt heel afstandelijk, want je praat tegen iemand die je misschien niet kent, maar ondertussen heeft het ontzettend veel invloed. Ik denk dat veel mensen zich dat niet realiseren. Niet wat voor impact het heeft als je een nare opmerking maakt, maar ook niet wat voor impact het op jouzelf heeft als je alleen maar naar – op het oog – perfecte plaatjes kijkt.

Social Media moe

Elke keer weer als ik mijn Instagram open doe, zie ik jaloersmakende plaatjes voorbij komen. Het ene succes na het andere succes wordt gedeeld, verre reisjes worden aan de lopende band gemaakt en het lijkt wel of iedereen fit en gezond is. Heel eerlijk? Ik ben er een beetje moe van geworden. Mijn eigen successen lijken ineens minder groot, mijn weekendjes weg in eigen land krijgen minder waarde en ik voel me alleen maar dik en ongezond. Komt ook nog eens bij dat ik de laatste weken heb lopen sukkelen met een blessure en ik eigenlijk helemaal geen zin heb om leuke plaatjes te delen. Een klein beetje demotiverend werkt het wel.

1500 vreemden

Een tijdje geleden woonde ik een interessante lezing bij van Constance Scholten, oprichtster van Camarilla. Camarilla is een app waar je alleen je 15 beste vrienden in kunt toevoegen. Mijn eerste reactie was; hoe dan? Ik heb veel meer dan 15 mensen die ik aan die app wil toevoegen. Constance vertelde dat vriendschappen in verschillende lagen zijn opgebouwd:

  • Strangers – ¬†1500 mensen
  • Acquaintances – 500 mensen
  • Not really friends – 150 mensen
  • Pretty good friends – 50 mensen
  • Close friends – 15 mensen

Na haar verhaal realiseerde ik me dat ik helemaal niet meer dan 15 beste vrienden hebt. Tot dit kringetje behoren vaak een paar familieleden en echt alleen je aller allerbeste vrienden. De rest zijn mensen die je af en toe tot nooit spreekt. Die 500 vrienden op Facebook, wat betekenen die nu eigenlijk? En die 1500 mensen die je op Instagram volgt; die ken je al helemaal niet. Veel belangrijk is toch dat jij in het weekend met je allerbeste vriendinnen een leuke avond hebt? Zij kennen jou door dik en dun, met hen kun je lachen en huilen.

De invloed van social media

Zelfacceptatie 

Je vraagt je misschien wel af waarom ik deze blog op Eat.Run.Love. plaats want het heeft weinig te maken met waar ik normaliter over schrijf. Maar het heeft wel te maken met iets waarvan een lezeres laatst vroeg of ik er vaker aandacht aan wilde besteden: zelfacceptatie. Ik heb lange tijd moeten nadenken wat ik met deze vraag wilde doen. Is Eat.Run.Love. daar wel het geschikte platform voor? Ja. Ik wil mensen namelijk informeren en inspireren. Maar ik besef me ook dat het soms wellicht lijkt alsof ik een perfect – maar druk – leven heb. Ik heb een succesvolle baan, een goedlopende blog en laat graag zien hoe goed ik bezig ben met sporten.

Aan de andere kant zien jullie niet de keerzijde. Ik heb namelijk helemaal geen perfect leven; ik ben heel regelmatig aan het stoeien met wat ik nu wil met mijn leven, eet een reep chocolade om mezelf vervolgens heel dik te vinden en kan zomaar in huilen uitbarsten omdat ik een rotdag op werk heb gehad. De perfecte plaatjes op Instagram zorgen er op dat moment alleen maar voor dat ik mezelf nog zieliger vind.

De echte wereld

Gelukkig heb ik altijd mensen om me heen die het weten te relativeren. Mensen die zich helemaal niet zo met social media bezig houden en dus geen idee hebben wat zich in die wereld afspeelt. Mensen die mij laten inzien dat ik succesvol, grappig en mooi ben. Mensen die mijn beste vrienden zijn in de echte wereld, het dagelijks leven. Het leven hoeft helemaal niet perfect te zijn, als jij maar blij bent met alle successen die je behaalt.

Geniet jij van een reep chocolade? Voel je daar dan ook niet slecht bij! Heb jij sneller gerend dan de vorige keer? Wees daar trots op! Boek jij kleine successen in de sportschool? Beloon jezelf! Leef, lach en wees lief voor jezelf. En terwijl ik dit opschrijf realiseer ik me dat ik me hier zelf ook helemaal niet aan houd. Ik besef me heel goed dat dit moeilijk is, en dat de invloed van social media heel groot is. Het is een proces. Een proces dat je zelf in de hand hebt!

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

6 Comments

Avatar
Mogador 14 juni 2017 at 23:51

Leuk geschreven blog! Inderdaad leren leven met jezelf en vooral tevreden zijn met wat je hebt en wie je bent, dat is voor mij ook de ultieme beschrijving van “in balans zijn”. Je van binnenuit in balans en gelukkig voelen straalt absoluut uit aan de buitenkant en naar de wereld om je heen.

Reply
Avatar
Denise van Breemen 31 maart 2017 at 15:56

Heel mooi geschreven! Ik denk dat zelfacceptatie een van de belangrijkste dingen in het leven is. Dat je daar een veel gelukkiger mens van wordt dan een perfect beeld laten zien aan de buitenwereld ;)

Reply
Avatar
Sarah 27 maart 2017 at 16:19

Absoluut Jessica. Is soms lastig om afstand te nemen . Dat zijn alleen maar beelden en we weten nooit wie is achter deze beelsen. Recent heb ik gezien op instagram een meisje die alleen maar gezonde en mooie en lekkere recepten posten. Zij heeft de waarheid vertelt en een foto van haar gepost in haar story. Ze was in het ziekenhuis en leed aan anorexia (tussen leven en dood). Dit was voor mij een bewijs dat ik moet zeker niet denken dat alles gaat prima voor iedereen !. Ik gebruik de social media om te delen en om gemotiveerd te blijven en als inspiratiebron. Soms kunt u mooie ontmoetingen maken in het echt maar het is wel gevaarlijk… Le force est de pouvoir montrer aussi ses faiblesses. Bedankt Jessica

Reply
Avatar
Eveline 27 maart 2017 at 08:46

JA! Eens, eens en eens!! Ik lees ook de blog: http://immaeatthat.com/ en vind dat ook echt een verademing om weer even met beide voeten op de grond te komen en je te realiseren dat we nu leven, dat gezond zijn & sporten belangrijk zijn, maar dat gezellig een ijsje eten met een vriendin of een avondje lui op de bank met je partner minstens zo belangijk zijn! En als dat betekent dat je vet percentage niet onder X % komt, of dat je toch je PR doel niet haalt omdat je hardlopen op zondag ochtend niet altijd gezellig vind, dan ach… so be it :)

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 28 maart 2017 at 22:30

Dank voor je reactie Eveline, en helemaal eens :) De blog kende ik niet, ik ga eens kijken!

Reply
Avatar
Bianca 26 maart 2017 at 09:02

Mooi geschreven en zo waar ook.

Reply

Leave a Comment