Lifestyle

De Detox Kitchen Bible

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 10 januari 2016 5 Comments
de detox kitchen bible review

Net voor kerst ontving ik het boek de Detox Kitchen Bible van Lily Simpson en Rober Hobson. Ik had al over het boek gelezen en ik volg The Detox Kitchen al een tijdje op Instagram, dus dit vond ik erg leuk. Het boek heet niet voor niks een bijbel, want met 415 pagina’s, 200 recepten en super veel achtergrond informatie is het echt een dikke pil. De schrijvers zijn niet zuinig geweest met recepten, want op sommige pagina’s staan er 2. Normaal gesproken vind ik het heerlijk om foto’s te kijken, vooral als ze aantrekkelijk zijn, maar dat zorgt er ook wel voor dat er vaak relatief weinig recepten in een boek staan. Het boek is iets duurder dan de meeste kookboeken, maar ik vind wel dat je echt waar voor je geld krijgt. Volgens mij heb ik nu al verklapt dat ik enthousiast ben. Eerst even terug naar het begin.

Lily: Omdat ik kok ben, is mijn eerste doel smaakpapillen prikkelen. Maar daarbij wil ik dat de ingrediënten je algehele welzijn en gezondheid bevorderen. In de Detox Kitchen hebben we een simpel doel: heerlijke gerechten bedenken die met het lichaam samenwerken, waardoor de kans op een natuurlijke gang van zaken het grootst is. We geloven dat je je door onze gerechten van binnenuit beter gaat voelen.

de detox kitchen bible review

De recepten in De Detox Kitchen Bible

Lily is er van overtuigd dat  een gevarieerd dieet dat rijk is aan voedingsstoffen en vrij van bewerkte producten een positief effect op het lichaam kan hebben. Bij het ontwikkelen van de recepten waren de uitgangspunten plantaardige onbewerkte ingrediënten, afwisseling en smaak. Ook wordt er geen tarwe, zuivel en geraffineerde suiker gebruikt. Zelf neigt ze naar een 80/20 verdeling: 80% van de tijd eet ze producten zonder tarwe, zuivel en geraffineerde suiker en de overige 20% eet ze wat ze zelf wil. De recepten in het boek kunnen dus ook op dezelfde manier gebruikt worden. Voedingsdeskundige Rob ontwikkelde een aantal detoxprogramma’s waarbij je uitgaat van een weekmenu, maar je kunt ook zelf een keuze maken. Bij elk recept worden de belangrijkste voedingsstoffen vermeld, evenals het gebied waar het goed op werkt, denk dan bijv. aan een hoge bloeddruk, constipatie, opgeblazen gevoel, verkoudheid, acne, zwakke broze nagels, depressie, ijzertekort, vruchtbaarheid en menopauze.

Het boek start met heel veel informatie over o.a. kruiden, granen, vruchten, noten en zaden en gaat daarna gelijk door met de recepten. De recepten zijn ingedeeld op ontbijt – sappen & smoothies – snacks & dips – soep – salades & groenten – granen & peulvruchten – eieren – vlees – vis – zoetigheid. Er staan een aantal standaard recepten in zoals bircher muesli, pompoensoep, tabouleh en bananenbrood. Maar ook verrassende recepten zoals bloemkoolsoep, avocadopuree met geroosterde noten en zaden (als ontbijt), met lavendel gepocheerde peren en koolvis met sperziebonenfriet.

Voedingsleer

Na alle recepten geeft voedingsdeskundige Rob een lesje voedingsleer. Wat zijn de belangrijkste voedselgroepen, macronutriënten, micronutriënten inclusief een heel duidelijk overzicht van alle vitamines, hun werking en in welke producten je dit vindt.

de detox kitchen bible review

de detox kitchen bible review

de detox kitchen bible review

Detoxprogramma’s in De Detox Kitchen Bible

Het boek eindigt met een hele rits aan detoxprogramma’s. Dit deel van het boek beschrijft een verzameling veelvoorkomende gezondheidsproblemen en geeft aan waar research heeft uitgewezen dat voeding gunstig kan zijn bij de beheersing ervan. Er staan twee driedaagse detoxprogramma’s in, die je al start van jouw eigen programma kunt gebruiken. Deze bevatten weinig calorieën en zijn niet bedoeld voor de lange termijn, dus echt bedoeld om een goede mindset te creëren. De programma’s bevatten recepten voor een week variërend van programma’s voor de spijsvertering en de weerstand tot aan programma’s voor het gewicht, de geest en vermoeidheid.

Heel eerlijk, ik denk dat ik niet een compleet programma ga volgen, maar het biedt wel inspiratie voor mijn eigen weekmenu’s. De recepten zijn stuk voor stuk heerlijk, zo maakte ik al bloemkool-knolselderijsoep en amandelkoekjes en zullen er nog heel veel recepten volgen. Ook alle achtergrond informatie is super relevant en interessant.

Het is een iets duurder boek dan de meeste boeken – €34,95 – maar dat vind ik het zeker waard. Te koop bij o.a. Bol.com.

de detox kitchen bible review

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

5 Comments

Antioxidanten in groenten en fruit - Eat.Run.Love. 16 maart 2016 at 10:00

[…] Bron informatie: De Detox Kitchen Bijbel […]

Reply
Kijkje in de keuken - Eat.Run.Love. 14 februari 2016 at 07:02

[…] van oorsprong een tijdschriftenrek (VT Wonen), maar ik vond het wel mooi voor mijn kookboeken. De Detox Kitchen Bible is mijn laatste aanwinst en vind ik echt een fantastisch […]

Reply
Bloemkoolsoep - Eat.Run.Love. 19 januari 2016 at 12:00

[…] op, maar eerste kerstdag aten we bloemkoolpuree en dat vond ik toch wel erg lekker. Dus toen ik in De Detox Kitchen Bible een recept zag voor bloemkoolsoep wilde ik dat toch wel eens proberen. Inmiddels heb ik het recept […]

Reply
Avatar
Veerle van der Stok 11 januari 2016 at 10:31

Lijkt me een super gaaf boek! Momenteel ben ik bezig met de laatste dag van mijn sapkuur.. Het lijkt me een goed boek om bij de hand te houden.

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 11 januari 2016 at 21:10

Ja dat is het zeker! Hoe ging je sapkuur?

Reply

Leave a Comment