CrossFitSport

CrossFit is ook mentaal

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 27 mei 2018 3 Comments
crossfit is ook mentaal

CrossFit zorgt er voor dat je naast fysiek sterk ook mentaal sterk wordt. Sommige workouts gaan van een leien dakje, maar andere workouts kunnen mentaal erg zwaar zijn. Soms denk je: “eitje, dit doe ik even” en dan valt het vies tegen. Maar het gebeurt ook wel eens andersom dat je jezelf onderschat “ik kan dit niet” en het dan ineens heel makkelijk gaat. Je denkt dan achteraf “shit, had ik maar zwaarder gewicht gepakt”. Ook niet fijn, want misschien heb je fysiek wel heel lekker getraind, maar mentaal baal je. Ik las onlangs een artikel over de 10 mentale fases waar je tijdens een workout doorheen gaat en ik vond dit zo ontzettend herkenbaar dat ik dit graag deel.  CrossFit is ook een mentaal spelletje. Heel benieuwd of jullie dit ook herkennen!

Idealist: Ik doe deze workout unbroken

De workout ziet er makkelijk uit vandaag. Het is een 21-15-9, of vergelijkbare, workout en je hebt hard getraind de afgelopen maanden dus je zou deze wellicht unbroken kunnen doen.

Optimist: Kijk me winnen

Wanneer de klok begint te lopen gaat jouw beast mode aan. Je kijkt rond in de box en voor de komende tien minuten zijn de andere CrossFitters jouw grootste concurrenten. En dat is heel terecht om te voelen!

Realist: Oh, dit gewicht voelt zwaar vandaag

Zodra je je eerste gewicht optelt; denk je “oh jeej”. Het gewicht voelt veel zwaarder dan je vooraf dacht. Dat wordt hard werken vandaag en unbroken kun je wel op je buik schrijven.

crossfit is ook mentaal

Positieve denker: Het leven is prachtig

Op dit punt probeer je jezelf te motiveren, je maakt dingen mooier dan ze zijn. Maar in werkelijkheid vind je de workout vreselijk, je wilt stoppen, de bar droppen en chocolade muffins eten. Maar de positieve denker is sterker; je blijft doorgaan.

Pessimist: Ik wil huilen

Er valt niet heel veel te zeggen in dit stadium, je wilt gewoon huilen.

Filosoof: Scheid jezelf af van je ego

Je begint jezelf toe te spreken; het maakt niet uit hoe je het doet. Als je het maar doet. Het gaat niet alleen maar om de score, tijd of het gewicht. Het gaat erom dat je plezier hebt en lekker traint.

WOD slachtoffer: Ik ga dood

En dan zakt je motivatie tot het laagste niveau. Je laat de barbell los, je gaat zitten op de grond. En klaagt over hoe vreselijk je deze workout vindt. In jezelf, of misschien wel tegen anderen.

crossfit is ook mentaal

Rationalist: Je gaat niet dood, je bent gewoon moe

Na een paar keer diep in en uit te ademen, probeer je de situatie te rationaliseren. Het is allemaal niet zo erg, even opladen en weer doorgaan. Dit is ook het moment dat je vaak bedenkt waar je de komende maanden aan moet gaan werken.

Hoopvinder: Laatste ronde

En dan breekt die laatste ronde aan. Je krijgt weer een dosis energie omdat je weet dat het bijna voorbij. Je pakt de barbell vast, zet je game face op en perst er de laatste paar herhalingen uit. Vaak gepaard met flink wat geluiden.

De overlever: Nooit meer

Done! Dit is het moment dat je bekijkt wat je score is. En dan kunnen er twee dingen gebeuren. Of je bent super blij, want ondanks dat je het zwaar had, heb je het super goed gedaan Je kijkt om je heen, zet een happy face op en logt je score. Of je bent compleet uitgeput, baalt van je score en gaat languit op de grond liggen.

Tell me: herkenbaar of niet?

Bron: BOXROX

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

3 Comments

Avatar
Michael de Jong 4 juli 2018 at 13:03

Helemaal mee eens! Ik merk bij mezelf ook altijd een verschil als ik een WOD in ga met het idee van “poh, dit word niks” of “dit word leuk”. Tegenwoordig ben ik op het punt dat ik meer RX wil proberen, hier merk ik het dan ook heel erg dat het voor mij mentaal pittig is. Zwaardere gewichten, meer WOD die ik niet afkrijg. Vind het dan ook moeilijk om gewoon door te zetten, soms is het echt van als ik dit nou lichter had gepakt dan had ik hem misschien afgemaakt. Maar oke als ik dat zou doen word ik nooit beter :p

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 8 juli 2018 at 22:05

Dat begrijp ik helemaal, ik zit namelijk op exact hetzelfde punt :) Maar goed, door het niet te doen, kom je er nooit, dus dan maar niet finishen is mijn motto inmiddels :)

Reply
Avatar
Franco Wiltink 29 mei 2018 at 12:20

Totaly….heel herkenbaar

Reply

Leave a Comment