CrossFitSport

CrossFit Games; zoektocht naar de fittest on earth

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 17 februari 2017 3 Comments
Crossfit games

Het grootste evenement binnen de CrossFit wereld gaat volgende week van start; The Reebok CrossFit games. In een aantal maanden tijd wordt er op zoek gegaan naar “the fittest on earth”. Dit begint met de Open, waar iedereen aan mee kan doen. De beste atleten uit 17 regio’s gaan naar de Regionals om daar te strijden om een plekje voor de finale bij de Games. Hieraan doen 40 mannen, 40 vrouwen, 40 teams, 40 teenagers en 200 masters uit heel de wereld aan mee. Op de CrossFit games wordt bepaald wie zich de fitste on earth mag noemen.

CrossFit Open; ja of nee? 

Volgende week start dit lange traject dus met de kwalificaties tijdens de Open. De Open is voor echt iedereen toegankelijk en in vrijwel elke box worden mensen dan ook gestimuleerd om mee te doen. Zo ook in onze box. Volgende week start de vijfweekse reeks van de CrossFit Open kwalificaties en dit jaar hebben zich in onze box geloof ik al meer dan 50 atleten ingeschreven. Dit geeft wel aan dat echt echt voor iedereen toegankelijk is.

Je kunt de Open WOD’s RX of scaled doen. Hiermee wordt één lijn getrokken en kan er gekeken worden wie de beste prestatie neerzet. Bij de CrossFit Games wordt echt op zoek gegaan naar de meest all-round atleten. Heel leuk dus dat je goed bent in roeien, maar als je niks bakt van squat cleans kom je niet heel ver. En dat maakt het leuk vind ik. Het laat zien waar jij op dat moment staat, wat je zwakheden zijn en waar je goed in bent. Je zet een benchmark voor jezelf waar je naar toe kunt werken.

Mocht ik je nu toch aan het twijfelen brengen, niet doen! Lees deze blog van vorig jaar maar eens over mijn onzekerheden en waarom ik toch meedeed.

Crossfit games

Wat kun je verwachten tijdens de CrossFit Open?

Laten we voorop stellen dat je heel veel plezier zult beleven tijdens de Open WOD’s. Een goede vibe in de box, overvolle lessen en het uiterste uit jezelf halen. Dit zijn ingrediënten waardoor ik echt lachend mijn bed uit stap. Maar wat kun je verwachten qua workouts? Tijdens de CrossFit Open worden gedurende 7 dagen typische CrossFit-onderdelen afgewerkt zoals gewichtheffen, gymnastics, strongman, hardlopen, fietsen en zwemmen. Kandidaten worden getest op hun fysieke kracht, conditie en uithoudingsvermogen. Dit zijn dus ook elementen die tijdens de Open terug komen. Denk aan:

  • Lange WOD’s; er zal sowieso een WOD tussen zitten van zo’n 20 minuten. Vaak is dit de eerste WOD. Vorig jaar was het een 20 minuten durende WOD van overhead lunges, burpees en chest to bars.
  • Veel gymnastics; toes to bar, handstand push ups en pull ups
  • Typische Olympic Lifting bewegingen; snatches en/of cleans
  • WOD’s gericht op uithoudingsvermogen; burpees, roeien, wallballs en/of double unders komen sowieso terug
  • Thrusters en een andere killer in een typische CrossFit WOD (bijv. 21-15-9); in 2015 was het een combinatie van thrusters en roeien, in 2016 een combinatie van thrusters en burpees.

Crossfit games

Hoe bereid je je voor?

Net als met elke andere wedstrijd kun je in de laatste weken niet zo heel erg veel meer doen. Het heeft geen zin om dan ineens je trainingsvolume omhoog te gooien want er bestaat alleen maar een grotere kans op blessures. Bij de box waar ik train worden er in de weken voorafgaand aan de Open workouts geprogrammeerd die typische Open workouts kunnen zijn. Gericht op uithoudingsvermogen, veel herhalingen en van lange duur. Het is goed om deze mee te pakken. Wat kun je verder nog doen?

  • Oefen de laatste skills; denk aan pull ups, double unders en roeien
  • Rust goed uit; train tot 2 dagen van te voren om je lichaam goed rust te geven
  • Zorg voor een goede mobiliteit; zo heeft ROMWOD bijvoorbeeld speciaal voor de CrossFit Open & Games een serie mobiliteit WOD’s ontwikkeld
  • Eet de juiste voeding; een open deur natuurlijk maar doorzakken de avond voor de Open of geen voedzame maaltijden komt je prestatie niet ten goede
  • Zorg voor de juiste en snel herstel; neem een eiwitrijke maaltijd direct na de WOD, slaap goed uit, boek een massage en gebruik een foamroller

Crossfit games

Overtref jezelf and have fun

Aan een wedstrijd doe je mee omdat je het leuk vindt of omdat je beter wilt worden. Beide zullen zeker van toepassing zijn bij CrossFit Open; je hebt fun en je zult jezelf overtreffen. In wedstrijden ga je toch altijd net wat dieper dan tijdens een training. Waarschijnlijk verbaas je jezelf met de skills die je hebt en dat geeft weer een goede motivatieboost voor alle trainingen die gaan komen!

Ik heb me ook ingeschreven voor de Open en heb er zoals je kunt begrijpen ontzettend veel zin in. Afgelopen woensdag heb ik alleen een klein ongelukje gehad in de box; iets met een handstand, niet stabiel staan en een dubbel geklapte nek. De komende dagen staan voor mij dus al in het teken van rust en dan hoop ik dat ik volgende week fit genoeg ben om mee te kunnen doen!Hebben jullie je al ingeschreven?

Crossfit games

Op de foto’s Katrin Davidsdottir, twee jaar op rij “the fittest woman on earth”. 

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

3 Comments

Avatar
Linda 17 februari 2017 at 07:46

Jaaa bijna open! Ik word er altijd super enthousiast van! Dit jaar doe ik niet mee, ik zit met diverse hardloopwedstrijden. Na de open breekt bij ons het voorbereiden voor Murph, daar heb ik wel zin in 😊

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 21 februari 2017 at 09:03

Hebben jullie daar een apart trainingstraject voor? Leuk! Jammer dat je niet mee doet aan de Open, maar hopelijk leuke hardloopwedstrijden op het programma staan?

Reply
Avatar
Linda 21 februari 2017 at 09:18

Ja, we hebben na de open een periode waarin we meer rennen, squatten en pull-ups doen. Net zoals nu, we hebben nu een traject waarin we ons klaarmaken voor de open door middel van meer gewichtheffen, meer pull-ups en open workouts van voorgaande jaren,

Reply

Leave a Comment