SportYoga

“Core” business 

posted by Manon 10 juni 2016 2 Comments
core workshop yoga lab

♦ Blog geschreven door Manon 

“Wat is Core?” “Hoe doe je Core?” Ik volgde een 3 daagse Core Workshop bij Yoga Lab in Amsterdam om daar achter te komen.

We beginnen. Span je Core aan… Zo hard als ik kan span ik al mijn spieren rondom mijn middel aan; buikspieren, billen, onderrug en alles wat daartussen zit. Ik kijk even rond. Ik geloof dat iedereen hetzelfde doet. We kijken Patric, de instructeur aan. “Doen we het goed?” “Hoe voelt het?” vraagt Patric. “Tja, sterk, strak, vermoeiend…” Dit houd je natuurlijk nooit een hele dag vol. Zeker niet als je ook nog eens wordt afgeleid door je dagelijkse bezigheden. En probeer het dan nog maar eens als je je enorm inspant, zoals in de sportschool of tijdens een hardlooptraining. Zoals Patric zegt; We doen, we proberen… en dan de twijfel, is het goed, kan het beter? En we voelen frustratie als het niet lukt. Voor mij herkenbaar, zeker bij sommige yoga poses. En dan zeggen ze dat yoga ontspannen hoort te zijn.

Het idee van de inzet van Core is met minimale kracht je lichaam stabiel te houden, zodat je meer kunt ontspannen en genieten. Zodat je relaxter een yogales kan volgen of ontspannen een dag achter je bureau kunt zitten werken. Core is  de stabiliserende kracht achter iedere beweging en brengt het centrale punt van beweging duidelijk naar voren.

“Meer kracht zetten is een verspilling van energie.” 

Wanneer een kind een persoon tekent; een romp met armen, benen en een hoofd eraan, komt dat misschien overeen met ons skelet, maar niet met ons gehele lichaam. Als je naar de spieren kijkt, stoppen die niet op het moment dat de spier de romp raakt. Onze spieren lopen door, de romp in. En al onze spieren werken met elkaar samen. Ze lijken verweven te zijn. Alsof de spieren doorlopen vanaf mijn rechtervoet tot aan mijn linkerhand. En als ik mijn rechtervoet en mijn linkerhand zo ver mogelijk uit elkaar probeer te bewegen, alsof ik iets zoek wat net te ver weg is, voel ik dat er spanning ontstaat. Een connectie in het centrum, Core.

Denk eens aan een slap touw die je uitrekt. Als de uiteinde dicht bij elkaar zijn, is er geen spanning. Het touw is niet stabiel en er is geen duidelijke overdracht tussen de uiteinde.  Hoe verder je de uiteinden uit elkaar beweegt, des te meer spanning ontstaat, tot het niet meer verder kan. Als je dan aan een kant van het touw begint te trekken, beweegt de andere kant mee. Er is dan een directe overdracht naar het andere uiteinde. Een connectie… Als ik dan nog harder trek, wordt het touw niet rechter. Meer kracht zetten is een verspilling van energie.

Als je het principe van het touw gebruikt om je Core op spanning te brengen, laat  je dus de uiteinden van het lichaam, de extremiteiten, zo ver mogelijk uit elkaar bewegen totdat er spanning ontstaat, met een gevoel van verbinding. Bijvoorbeeld dus je linkerhand en rechtervoet, maar ook het hoofd en staartbeen vormen zo’n lijn. Er ontstaat dan spanning als een reactie van de beweging, zonder dat ik actief mijn Core aanspan. Het mooist is dus om met minimale kracht een maximaal effect te bereiken. In de loopbeweging bij hardlopen wordt dan wel over loopeconomie of een efficiënte loopstijl gesproken. Dus in plaats van op je ‘Core’ te focussen, ervaar je in de workshop hoe je, door het uitreiken van de uiteinden, Core vanzelf ontstaat.

Patric legt uit dat door het uitreiken van de uiteinden meer alignment veroorzaakt wordt in het lichaam. Ons skelet wordt in deze rechtere vorm efficienter gestapeld waardoor het meer steun aan het lichaam kan geven. Dit gevoel van steun komt naar voren door het uitreiken vervolgens wat minder krachtig te maken. Spieren ontspannen zodra het skelet gaat dragen. Opeens wordt bijvoorbeeld rechtop zitten moeiteloos.

“Lichamelijk verbonden en mentaal aanwezig.”

Die uiterste, handen, voeten, kruin en staartbeen, uit elkaar bewegen, blijkt wel lastiger dan het klinkt. Het gaat om bewustzijn van je lichaam, houding en gevoel. “Lichamelijk verbonden en mentaal aanwezig.” zoals Patric het zo mooi verwoordt. Verbondenheid, ofwel connectie, blijkt het key-woord gedurende de drie dagen. Connectie tussen de uiteinde, connectie met je lichaam, connectie met jezelf en de wereld om ons heen. De letterlijke betekenis van Yoga is dan ook ‘verbinden’.

Yet almost everyone has had glimpses of deep peacefulness when they have felt connected both to themselves, to others, and to nature. Curiously, the state of feeling good and whole does not seem to be something we can order up on demand but rather appears to happen spontaneously. In such moments we experience a sense of translucence such that that which we see, feel, sense, hear, or touch no longer feels separate from us but is experienced as a part of our own totality…”  “…These brief flickers of remembrance imbue our vision with freshness and innocence so that we can see things as they truly are. Because these moments of lucidity are so blissful, we wish that they may become the base state of our lives rather than the brief and oftentimes tenuous experience to which such happiness is usually assigned.”  – Donna Farhi – 

Wanneer ik hier over nadenk: “Als ik niet connected ben met mijzelf, hoe maak ik dan contact?” Een mooie en voor mij logische gedachte. Door de connectie met Core meer te ervaren, op gevoel, is er minder focus nodig. Zodat je met je dagelijkse bezigheden niet aan je buikspieren hoeft te denken maar kan genieten van de dingen die je doet en om je heen gebeuren. Meer connectie met mijn lichaam, betekent dus ook een betere connectie met de wereld om me heen. En meer genieten van het leven. Zo biedt deze workshop mij meer dan ik had verwacht. Want uiteindelijk willen we toch altijd geluk ervaren, zoals Donna Farhi het zo mooi verwoordt.

Core workshop Yoga Lab

Mijn yoga les in de week na de workshop gaat beter dan ooit. Nee ik ben niet direct veel flexibeler geworden, maar ik sta sterker en kan me veel meer ontspannen. Ik geniet meer. En dat is toch het allerbelangrijkst!

Meer weten en leren in 3 halve dagen hoe Core toe te passen volgens dit principe. Kijk op Yoga Lab Amsterdam.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

2 Comments

EatRunLove.nl over de Core Workshop: “Wat is Core?” “Hoe doe je Core?” – Yoga Lab 23 augustus 2017 at 00:56

[…] Lees hier de hele blogpost! […]

Reply
EatRunLove.nl over de Core workshop bij Yoga LabYoga Lab 17 juli 2016 at 16:28

[…] Lees hier de hele blogpost! […]

Reply

Leave a Comment