Hardlopen / TrailrunningSport

Coopertest; meten van je conditie

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 21 juni 2015 2 Comments
Coopertest

Wie kent hem nog, de Coopertest? Ik vond dat op de middelbare school – samen met de Shuttle Run Test – een vreselijke oefeningen. Hardlopen was sowieso niet zo mijn ding, nooit gedacht dat ik dat nog leuk zou gaan vinden! De coopertest is bedacht door Kenneth Cooper, een arts bij de Amerikaanse luchtmacht. De test is een snelle meetmethode om iemands basisconditie te testen. In de sportwereld wordt deze test veel gebruikt, maar ook Cooper heeft ook het Amerikaanse leger ooit weten te overtuigen om met deze test het uithoudingsvermogen van de soldaten te testen.

Hoe werkt de Coopertest?

Het idee is dat je in 12 minuten een zo groot mogelijk afstand rennend af legt. Kenneth Cooper heeft voor deze tijd gekozen omdat bij lichamelijke inspanning na ongeveer 12 minuten de hartslag niet verder stijgt. Deze 12 minuten probeer je in een geleidelijk tempo te lopen, probeer je zelf niet direct op te blazen maar voer het tempo eventueel gedurende de 12 minuten op. Het makkelijkste loop je de coopertest met een sporthorloge die afstand mee, maar heb je die niet dan kun je de coopertest bijvoorbeeld ook op een atletiekbaan doen. Neem dan een stopwatch mee en tel het aantal rondjes.

Wat kun je met de Coopertest?

Zoals gezegd is het een makkelijke manier om je conditie te testen. Via onderstaande tabel (bron; Runinfo.nl) kun je zien hoe het met jouw conditie is gesteld als je weet hoeveel meter je hebt gelopen in 12 minuten. Daarna kun je daar je trainingen op aanpassen door te kiezen voor een bepaald niveau. Net zoals ik met de hardloopcircuit training heb gedaan, ga ik zo veel mogelijk rekening houden met diverse niveaus. Het blijft belangrijk om verantwoord te trainen namelijk! De Coopertest kun je ook gebruiken als tussentijdse test, bijvoorbeeld om te zien of je uithoudingsvermogen is verbeterd. Probeer dan wel voor dezelfde omstandigheden / route te kiezen.

coopertest

Wanneer hebben jullie de Coopertest voor het laatst gedaan? 

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

2 Comments

Avatar
Marvin 22 juni 2015 at 22:32

Ah vroeger had ik echt een hekel aan de Coopertest. Op de middelbare school was ik veel te zwaar en dus scoorde ik altijd een onvoldoende. Nadat ik zoveel ben afgevallen merkte ik dat het zoveel makkelijker ging :)

Reply
Avatar
Ester 21 juni 2015 at 22:14

Ik weet nog dat het me nooit zo slecht afging, maar de precieze minuten was ik alweer kwijt. Grappig, ik denk nu wel dat ik in de categorie goed kom ;-) Maar is ‘prima’ werkelijk beter dan ‘goed’ ?

Reply

Leave a Comment