SportTriathlon

Checklist benodigheden triathlon

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 24 september 2014 10 Comments
checklist benodigdheden triatlon

De voorbereiding van een triatlon, die is wel even wat anders dan de voorbereiding van een hardloopwedstrijd. Uiteraard kun je dezelfde voorbereiding qua eten en rust aanhouden in de week voor de triatlon als van een hardloopwedstrijd. Maar bij een hardloopwedstrijd leg je een setje hardloopkleding klaar afhankelijk van het weer en that’s it. Bij een triatlon heb je te maken met drie sporten, en moet je dus ook aan iets meer spullen denken!

Wat dus echt superhandig is, is een trisuit. Dit is een (over het algemeen) mouwloos pakje waarin je kunt zwemmen, fietsen en hardlopen. Een trisuit is van materiaal gemaakt dat extra snel droogt en bevat een ‘zeem’ die ondersteuning biedt bij het fietsen. Heb je deze niet? Geen probleem, dan moet je gewoon aan wat meer spulletjes denken en tussentijds omkleden (tijdverlies!).

Zwemmen
Afhankelijk van het weer en de watertemperatuur trek je over de trisuit nog een wetsuit aan. Het liefst is dit een speciale swimsuit, maar een dunne (surf)wetsuit voldoet ook. Verder is een zwembril en badmuts handig. Een badmuts is vooral aan te raden wanneer het iets kouder is omdat je via je hoofd de meeste warmte verliest. Als je daarnaast een goede badmuts uitzoekt, blijft je haar droog tijdens het zwemmen. Heb je geen trisuit, dan vergeet je natuurlijk niet je zwembak of -broek!

Als je uit het water komt, ga je gelijk door met fietsen. Het is handig om bij je fiets dus een handdoek neer te leggen om je lichaam een beetje af te drogen.

Fietsen
Nadat je je wetsuit hebt uitgetrokken trek je – afhankelijk van wat je onder je wetsuit aan hebt – je fietskleding aan. Heb je een trisuit aan? Dan hoef je alleen (fiets)schoenen aan te trekken, hardloopschoenen kan in het geval van kortere triatlons ook. Heb je een badpak of zwembroek aan dan trek je uiteraard een broekje, shirt en schoenen aan. Helm op en je bent ready to go.

Vergeet niet dat je fiets uitgerust moet zijn met reservebandjes, bandenlichters en een fietspomp. Mocht je onverhoopt een lekke band krijgen dan wil je natuurlijk niet stil staan. Van mijn fysio hoorde ik ook dat je een spray hebt die je in je band kunt spuiten als hij lek is, waardoor er een soort siliconen laagje ontstaat en je je band weer kunt opplakken. Dit is wel een tijdelijke oplossing en vooral geschikt voor kortere triatlons. Zij had het gekocht bij Decatlon, tip!

Hardlopen
En dan het laatste onderdeel, hardlopen! Je dropt je fiets weer, trekt je hardloopschoenen aan en je kunt gelijk weer door. Of je hoeft, zoals ik, helemaal niet je schoenen te wisselen want ik heb geen fietsschoenen.

Als je dan echt klaar ben dan wil je natuurlijk iets lekker warms aan, dus vergeet niet je joggingbroek en chille trui!

Dus, checklist:

  • Wetsuit
  • Trisuit of badpak/zwembroek
  • Badmuts & zwembril
  • Handdoek
  • Fiets niet te vergeten
  • Helm
  • Fiets/hardloopbroekje en shirt in het geval je geen trisuit hebt
  • Fiets- en/of hardloopschoenen
  • Reserveband, bandenlichters, pomp
  • Warme kleding voor daarna

Poeh, het is nogal een lijst heh? Heel wat anders dan een hardloopwedstrijd…

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

10 Comments

Triathlon ervaring van Hedwig - Eat.Run.Love. 8 oktober 2016 at 18:30

[…] was de dag van registratie en het klaarzetten van alle spullen. Alle gear (lees zeker even deze blog voor een checklist) die nodig was plaatsten we bij ons eigen nummer, zodat we tijdens de race snel van het ene naar […]

Reply
Avatar
Ester 24 september 2014 at 17:03

Poef, het is niet zo’n goedkope sport als ik het zo bekijk!

Hardloopkleding heb ik, een fiets en fietskleding ook, maar geen wetsuit of trisuit. Verder ook nog geen (goede) badmuts of duikbril. Ik heb fietsschoenen voor mijn racefiets, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik ze nooit meer aandoe, ik voel me niet zo veilig hier in Brussel met het tijdsverlies van het in- en uitklikken. Daarnaast kreeg ik in Nederland altijd al last van slapende voeten met die fietsschoenen.

Misschien een rare vraag, maar zet je je fiets eigenlijk op slot? En moet je in dat geval je slot ook meeslepen? Ik neem aan dat men wel zuinig is op die snelle (dure) racefietsen…

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 24 september 2014 at 18:59

Gelukkig heb je een hele hoop al! Badmuts & zwembrilletje was ik bij elkaar nog geen €20 kwijt en zijn echt prima spulletjes :)
Wetsuit heb ik in een aanbieding gekocht bij O’neill, ik heb gekozen voor een surfwetsuit omdat ik denk dat ik deze nog wel vaker ga gebruiken (mijn vriend is fanatiek surfer, dus dan komt het al snel van pas). Een trisuit heb ik (nog) niet, maar is dus ook niet essentieel.

De triatlon waar ik aan mee zou doen (heb besloten hem door mijn blessure toch niet te doen), heeft een bewaakte locatie waar je al je spulletjes achterlaat. Je krijgt een plekje toegewezen op basis van je startnummer (heeft ook hetzelfde nummer) en daar kun je alles achterlaten. Ik ga er vanuit dat hier goed mee om wordt gegaan!

Reply
Avatar
Ester 25 september 2014 at 11:54

Fijn zo’n uitgebreid antwoord :-) Ik ben nu mijn afstanden aan het opbouwen en wil (begin) volgend jaar een marathon lopen. Maar die (1/8e of 1/4e) triatlon klinkt ook interessant, omdat ik zwemmen (al doe ik schoolslag) en fietsen zo leuk vindt.

Wat vervelend dat je last hebt van een blessure, ik hoop dat het snel beter gaat!

Reply
Avatar
Irene 24 september 2014 at 13:42

Het klinkt misschien stom maar mij lijkt het zooo koud om vanuit het water gelijk op die fiets te moeten springen… rrrrrr

Reply
Avatar
Hedwig 24 september 2014 at 10:46

Ik las ergens dat je, wanneer je geen trisuit hebt, het beste onder je badpak al je sportbh aan kunt doen (en eventueel al een broekje erover zodat je voor het fietsen alleen nog maar een shirt aan hoeft). Vond ik ook wel een goede tip waar ik zelf niet aan gedacht zou hebben. :p

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 24 september 2014 at 10:52

Dat is zeker een goeie tip! Daar had ik zelf ook niet aan gedacht. Had wel al bedacht dat je ook gewoon sportbh met een zwembroekje kunt aantrekken als je toch nog een wetsuit aan hebt. Met een strak broekje erover helemaal goed.

Reply
Avatar
Linda de Klijn 24 september 2014 at 10:41

Het lijkt mij heel leuk een triatlon alleen ik ben een waardeloze zwemmer

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 24 september 2014 at 10:53

Zwemmen valt te trainen :) Ik ben ook niet zo’n goede zwemmer, maar merk na een paar lessen dat het al een stuk beter gaat!

Reply
Avatar
Eline 24 september 2014 at 10:18

Nooit bij stilgestaan dat er (naast het trainen voor de verschillende onderdelen natuurlijk) nog zo’n planning bij komt kijken!

Reply

Leave a Comment