EatProduct & Powerfood Info

Boerenkool: superfood!

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 30 januari 2015 6 Comments
boerenkool superfood

Boerenkool, ook wel bekend als “kale”, is hot! Begon de trend in de Verenigde Staten met boerenkool chips, salades en smoothies, inmiddels is deze trend ruimschoots overgewaaid naar Nederland. Maar wat is er nu eigenlijk zo bijzonder aan boerenkool, behalve dat het overheerlijk in een stamppot is?

Deze groene bladgroente, afkomstig van Europese bodem, zit bomvol antioxidanten. Antioxidanten zorgen ervoor dat vrije radicalen (‘slechte’ stoffen in je lichaam) worden afgevoerd. Vrije radicalen zitten in ieder lichaam en komen tot stand tijdens het spijsverteringsproces. Je kunt ze eigenlijk niet voorkomen, daarom is het goed om vaak producten te eten waar veel antioxidanten in zitten (bosbessen zijn hier ook een goed voorbeeld van). Antioxidanten staan er ook om bekend om te zorgen voor een mooie huid.

Daarnaast zitten er ontzettend veel vitaminen in boerenkool, zoveel dat je met 250 gram boerenkool ruimschoots de aanbevolen dagelijks hoeveelheid overschrijdt. Voor de inname van vitamine K, A en C zit je met 250 gram boerenkool goed. Overigens kan het geen kwaad dat je met het eten van boerenkool meer van je ADH binnenkrijgt, omdat het de maximumwaarden waarboven je negatieve eigenschappen kunt ervaren niet voorbij gaat.

Ook zit er in deze voedzame groente een grote hoeveelheid mineralen; calcium, koper, mangaan, ijzer en kalium. Mangaan is ook één van de mineralen die een rol speelt in de bescherming tegen vrije radicalen. Mede door deze stoffen wordt het ook gezien als een goede groenten in preventie tegen kanker.

Persoonlijk vind ik boerenkool heerlijk, dat het gezondheidsvoordelen heeft is dan helemaal mooi meegenomen. Eerder al plaatste ik deze smoothie met boerenkool en ananas, de komende tijd zullen er nog een paar recepten/tips online verschijnen!

Wat vinden jullie van boerenkool?

image_print

6 Comments

Foodnieuws || Van boerenchips tot pompoenpitolie - Eat.Run.Love. 12 februari 2015 at 22:02

[…] toevallig, vorige week schrijf ik nog over boerenkool als superfood, een paar dagen later ontvang ik een paar zakjes boerenkoolchips in de brievenbus om te testen. Deze […]

Reply
Boerenkoolsalade met quinoa en cranberries - Eat.Run.Love. 3 februari 2015 at 07:01

[…] het  artikel van vrijdag kon een winterse salade met boerenkool niet uitblijven. Nadenkend over een lekkere combinatie kwam […]

Reply
Froukelien 31 januari 2015 at 20:25

Good old stamppot boerenkool met worst inderdaad, mjam! <3 Verder weet ik gewoon niet zo goed wat je er allemaal mee kunt maken. Dus ben benieuwd naar je receptjes!

Reply
Eline 31 januari 2015 at 11:27

Ik gruwel ervan. Had een zakje boerenkoolchips gekregen bij een event en wilde dat wel proberen. Kokhalsend de boel weggedaan. Hoe ik het ook probeer ik vind het helaas echt heel onsmakelijk, jammer want het is zo gezodn!

Reply
Danielle 30 januari 2015 at 16:12

YAY! Ik hou van boerenkool, van de stamppot, als basis voor salade, in n smoothie en als boerenkool chips.. heerlijk! Superfood of niet ;)!

Reply
Maurits 30 januari 2015 at 15:19

In de stamppot is boerenkool heerlijk! Maar verder…..

Reply

Leave a Comment