Recepten

Birthday borrel || de recepten

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 12 augustus 2014 11 Comments
20140810_173618blog2

Het is jullie vast niet ongemerkt gebleven, gisteren was ik jarig en dat vierde ik zondag uitgebreid. Normaal gesproken sla ik mijn verjaardag altijd een beetje over omdat er veel mensen met vakantie zijn en ik het een gedoe vind. Maar op de één of andere manier had ik dit keer erg veel zin om mijn verjaardag te vieren en lekker te kokkerellen. Aangezien ik op maandag jarig was, besloot ik op zondagmiddag een soort high wine te organiseren. Ik stond de hele zaterdag & zondag in de keuken met als resultaat een heleboel lekkere dingen. Ik postte een paar foto’s op Instagram & Facebook en daar kwamen enthousiaste reacties op, dus het leek me leuk om te delen wat ik zoal maakte.

Het kostte even wat tijd, maar dan heb je ook wat! Ik ging voor een tafel vol koude gerechten, met één soep die ik warm hield op zo’n verwarmingspitje met waxinelichtje. Iedereen kon lekker opscheppen wat hij/zij wilde en dat zorgde voor een hoop gezelligheid rond de tafel en in de keuken. ’s Avonds lag ik moe maar voldaan in bed, ja ik zou dit zo nog een keer doen! Al die smullende mensen vind ik heerlijk om te zien. En ik zelf kan lekker de hele week nog eten van mijn zelf gefabriceerde salades en dips.

Een aantal gerechten zijn volgens eigen recept en een aantal recepten komen van andere blogs vandaan. Daar gaan dan ook zeker de credits naar toe! Hieronder vinden jullie wat ik zoal maakte, met helemaal onderaan een kort recept indien mogelijk, dit heb ik aangegeven met een *.

Zoetigheden:
– 
Bananenbrood, dit keer zonder extra fruit
Wortel-dadel cake
– Brownies (naar recept van mijn moeder, heb ik nu niet bij de hand)
– (Healthy) appeltaart *
– (Not so healthy) citroentaart naar recept van Annemerel
Overigens maakte ik dit keer alles zonder noten, wegens een notenallergie van een vriendinnetje

Salades:
Spinaziesalade met paprika en feta met als basis bulgur i.p.v. rijst
Pastasalade met sperzieboontjes, mozzarella en tomaatjes
– Kikkererwten salade met tomaatjes, komkommer en yoghurtdressing met koriander*

Zoete aardappelsoep met sambal & pindakaas (recept volgt)

Dips:
– Guacamole *
– Homemade Salsa *
Hummus
Erwtendip met hüttekase en munt naar recept van Foodness
– Pittige kruidenboter met bruschetta kruiden van Oil & Vinegar
– Kruidenboter met kruiden van Oil & Vinegar

Ook nog gemaakt:
– Quiche met ei, paprika en spekjes
– Tomaat-mozzarella-basilicum spiesjes
– Wraps met zalm, zuivelspread, wasabi & rucola
– Wraps met kipfilet, zongedroogde tomaatjes, zuivelspread & rucola

En natuurlijk nog genoeg dingen om mee te dippen; stokbroodjes, tortillachips, worteltjes, komkommer, paprika, kaasstengels. Om de dorst te lessen maakte ik o.a. de citroen-munt limonade.

Recepten

(Healthy) appeltaart
– 250 gr speltbloem
– 150 gr roomboter
– 2 el honing
– 1 geklutst ei
– kilo kleine, zoete appeltjes
– 1 tl kaneel
– 1 el havermout

Kneed de eerste drie ingrediënten plus 2/3 van het ei tot een samenhangend deeg en laat even rusten in de koelkast. Snijd de appel in klein stukjes en meng hier een goede theelepel kaneel door. Verstuif wat speltbloem op het aanrecht en rol hier het deeg uit tot een grote lap. Bekleed de springvorm met ongeveer 2/3 van het deeg, strooi er wat havermout overheen en vul met de appel. Snijd van het overige deeg smalle reepjes, en leg dit in een ruitjesvorm over de appel.

Zet ongeveer een uur in een voor verwarmde oven van 180 graden.

Kikkerwtensalade (grote hoeveelheid, voor 2 tot 4 personen zou ik hoeveelheid halveren)
– 800 gr uitgelekte kikkererwten
– 1 komkommer
– 500 gr tomaat
– 4 el Griekse yoghurt
– 1 teentje knoflook
– flinke hand koriander
– peper en zout

Meng de kikkererwten, tomaat en komkommer door elkaar. Maak een dressing van de overige ingrediënten en voeg dit doe aan de groenten. Makkelijker kan niet!

Guacamole (flinke hoeveelheid)
– 3 avocado’s
– 1 scherpe rode peper (evt. 2)
– sap van 1 limoen
– 1 rode ui
– handje cherrytomaatjes
– peper & zout
– flinke hand koriander

Prak de avocado met een vork. Snijd de rode peper, ui en tomaat heel fijn en voeg dit toe aan de avocado. Knijp de limoen uit boven de avocado, voeg de koriander toe en meng goed. Voeg flink wat peper en zout toe en meng nogmaals. Goed proeven voor je het serveert! En om het langer te bewaren, de pit bovenop de guacamole leggen, dan verkleurt deze niet.

Homemade salsa
– 5 tomaten
– 1 rode paprika
– 1 rode ui
– 1 rode peper
– 1 tl honing
– 1 el balsamico azijn
– 2 tl tomaten tapenade
– 1 tl paprikapoeder
– peper & zout

Snijd alle ingrediënten zo droog mogelijk en voeg de overige ingrediënten toe. Roer goed door elkaar en zet in de koelkast tot gebruik. Maak deze salsa het liefste een dag van te voren dan kunnen de smaken lekker in trekken! Ook perfect voor bij een bbq trouwens.

Dat was het wel zo’n beetje, mochten jullie er nog vragen over hebben dan lees ik uiteraard graag jullie comments!

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

11 Comments

Avatar
Froukelien 13 augustus 2014 at 09:52

Was echt hééél lekker!

Reply
Avatar
Froukelien 13 augustus 2014 at 08:32

Ooh wat een heerlijke post dit! Ik ga hem opslaan om misschien ooit thuis nog eens van dit lekkers te genieten :) Het was een top feestje! Xxx

Reply
Avatar
Mandy 12 augustus 2014 at 17:54

Supertoffe blog! Ik kende je nog niet maar zag in de mail van Fieke dat we zondag met elkaar op wijn&spijs avontuur gaan. Leuk!

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 1 september 2014 at 10:26

Sorry je reactie was in spam belandt, dus zie het nu pas! Wijn & Spijs was super leuk heh :)

Reply
Avatar
Gabrielle 12 augustus 2014 at 17:02

Zo lief dat je aan mij dacht :-)

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 12 augustus 2014 at 20:56

Uiteraard!! Dat doe je toch voor je vriendinnetjes <3

Reply
Avatar
Eline 12 augustus 2014 at 12:31

Het ziet er fantastisch uit zo allemaal bij elkaar!

Reply
Avatar
Marieke 12 augustus 2014 at 10:56

Jemig, je hebt uitgepakt! Wat ziet het er allemaal onwijs lekker uit! Mmmm!

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 12 augustus 2014 at 14:55

Doe ik ook niet elk jaar hoor :) Maar had er nu gewoon zin in, en is heel goed bevallen!

Reply
Avatar
Ilse 12 augustus 2014 at 08:35

Oh, wat een hoop lekkere dingen!

Reply
Avatar
Manon 12 augustus 2014 at 08:34

Wat leuk, nog gefeliciteerd ik ben vandaag jarig haha!

Reply

Leave a Comment