Hardlopen / TrailrunningSport

De beste muziek om te hardlopen

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 29 april 2017 32 Comments
beste muziek hardlopen

Ondanks dat ik zelf weinig met muziek hardloop, weet ik dat het merendeel van de mensen dat wel doet. Ik word dan ook regelmatig vreemd aangekeken als ik vertel dat ik zonder muziek hardloop, terwijl ik het heerlijk vind. Ik begrijp dat ook wel, want er zijn diverse voordelen te noemen van hardlopen met muziek.

  • Je uithoudingsvermogen kan met 15% verhogen (m.a.w. met muziek ga je verder dan wanneer je geen muziek op zou hebben).
  • Muziek leidt af van pijn en vermoeidheid
  • Het luisteren van muziek draagt bij aan een positief gevoel, ook al ben je op hoge intensiteit aan het sporten

Genoeg redenen dus om hard te lopen met muziek, maar hoe kies je nu de beste muziek uit?

Het beste ritme om te hardlopen

Wanneer je wilt hardlopen met muziek is het slim om de beats per minute (BPM) van de muziek af te stemmen op jouw looptempo. Zo heb je grote kans dat in je een lekker ritme komt en kun je op de maat van de muziek lopen. Nils heeft jullie al eens verteld dat de ideale pasfrequentie 180 per minuut is, om te oefenen op dit tempo zou het dus ook goed zijn om muziek te luisteren met een BPM van 180 per minuut. Naast dat je pasjes kleiner en korter worden, gaat je tempo automatisch omhoog. Maar ik kan me goed voorstellen dat dit niet voor elke training geschikt is. Daarom hieronder een handige leidraad:

  • Doe je een lange, rustige duurloop, kies dan voor muziek met < 140 BPM
  • Doe je een tempoduurloop, kies dan voor muziek tussen 140-170 BPM
  • Doe je een korte afstand tempoloop, kies dan voor muziek met > 170BPM

beste muziek hardlopen

De juiste muziek kiezen

Ik weet niet hoe het met jouw gevoel voor ritme zit, maar die van mij is niet zo goed. Natuurlijk hoor ik wel verschil in tempo, maar om exact te bepalen welke BPM een nummer heeft, heb ik toch wel wat hulp nodig. Gelukkig zijn er genoeg apps die jou daarmee kunnen helpen.

  • Spotify Running; Spotify kennen we allemaal wel. Ze hebben een speciale app voor hardlopers op de markt gebracht. Spotify running bepaalt jouw hardlooptempo aan de hand van de ingebouwde accelerometer uit jouw telefoon. Vervolgens past de muziek zich aan jouw tempo aan. Je kunt zelf het genre kiezen en er wordt gebruik gemaakt van je hardloopgeschiedenis. Ook kun je kiezen uit vooraf gemaakt playlists.
  • Jog.FM; wat handig is dat je in deze app zelf je snelheid aangeeft – bijv. 5.15/km – en Jog.FM vervolgens een playlist samenstelt. Jammer aan deze app is echter wel dat hij alleen beschikbaar is voor Apple.
  • PaceDJ; bij deze app maak je gebruik van je eigen muziekcollectie al al op je telefoon staat. PaceDJ scant alle nummers en berekent de BPM. Daarna geef je zelf aan welke BPM je graag wilt horen en zo stelt PaceDJ een lijst voor je samen. De app heeft ook een betaalde versie die net wat uitgebreider is. Hier kun je bijvoorbeeld de muziek laten oplopen van een lager naar een hoger BPM en vervolgens weer afbouwen.

Vind de perfecte oordopjes

De ene koptelefoon is de andere koptelefoon niet. Er zijn speciale sportoordopjes en die zijn er niet voor niks. Tijdens het hardlopen ga je zweten en beweeg je behoorlijk. Naast dat de oordopjes dus perfect in je oren moeten passen en blijven zitten, moeten ze ook goed tegen zweet en vuil kunnen. Eind maart mocht ik in Vaals kennismaken met het Amerikaanse sportmerk Jaybird en hun nieuwste in-earphones Jaybird X3. Jaybird heeft zich gefocust op de pasvorm en bestendigheid tegen zweet en daarna het geluid. Nu lijkt het alsof het geluid minder goed is, maar dit is bij deze in-earphones dik in orde. Daarnaast zijn ze ook een stuk kleiner dan hun voorgangers waardoor je deze oordopjes ook onder een helm kunt dragen (al zou ik persoonlijk dat niet zo snel adviseren i.v.m. verkeer). En, ook niet geheel onbelangrijk de batterijduur is ontzettend lang, dus je hoeft ze niet na elke training op te laden. Overigens kun je ze met een functie ook opladen terwijl je ze in hebt, super handig. Ik heb de Jaybird X3 tijdens een trailrun in de bossen van Vaals getest en ik moet zeggen dat ik erg gecharmeerd was van deze oordopjes. Je hebt handige “haakjes” waarmee ze muurvast in je oor komen te zitten (even uitvogelen hoe dit werkt), maar je kunt ze ook zonder deze haakjes dragen.

Enne; ik geef een paar van deze toffe Jaybird X3 oordopjes t.w.v. €129,95 weg! Vertel me waar je momenteel voor aan het trainen bent en waarom jij die oordopjes dus wel kunt gebruiken. En wie weet ben jij binnenkort de gelukkige die in het bezit is van Jaybird X3.

[ De winnaar van deze winactie heeft inmiddels een mail ontvangen ]

beste muziek hardlopen

beste muziek hardlopen

jaybird X3

Fotocredits: Maurice van der Meijs Photography 

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

32 Comments

Avatar
Annelies 5 mei 2017 at 12:45

Ja! Die oortjes zouden voor mij perfect zijn. :-) Ik ben met mijzelf de uitdaging aangegaan om 12 medailles in 12 maanden te halen. Ondanks een val van de trap met een gebroken rib, ben ik goed op weg en heb ik vier medailles in de pocket. Ik train nu met de oortjes van mijn vriend, maar die vallen altijd uit mijn oor, lastig. Dus dit zou een oplossing kunnen zijn.

Reply
Avatar
sanne 4 mei 2017 at 21:06

hoi!
ik ben al een tijdje opzoek naar de perfecte oortjes om mee hard te lopen, zo te lezen komen deze heel goed in de buurt! Momenteel ben ik aan het trainen voor de dam tot damloop! Deze wil deze graag in 1.15 lopen dit jaar.

Reply
Avatar
Sarah 4 mei 2017 at 15:49

Op dit moment ben ik in herstelphase ik probeer de running te combineren met zwemmen om mijn knie te besparen. Ik heb oordopjes die altijd vallen en het is niet leuk. Ik loop altijd met muziek want het motiveert mij. Mijn volgende uitdaging is de marathon van Amsterdam in oktober. dit is mijn tweede marathon graag zou ik onder de 4 uur lopen maar vooral zonder blessure dat is voor mij het belangrijkste nu. Vooral genieten ! en met muziek is het altijd leuken hè

Reply
Avatar
Maud 2 mei 2017 at 14:38

Op dit moment loop ik vooral graag om mijn hoofd te legen en lekkerder in mijn vel te zitten. Dus ik zet zeker fijne muziek aan, heerlijk! Ik focus me nu vooral niet op snelheid of kilometers, maar net waar ik zin in heb. Soms muziek keihard en een flink tempo, andere keer wat relaxter. Deze oortjes klinken mij als muziek in de oren (oke beetje flauw wel), maar het lijkt mij ideaal! :) En helemaal fijn dat ze onder een helm kunnen, dus ook fijn voor de tochtjes op mijn racefiets!

Reply
Avatar
Anne 2 mei 2017 at 13:21

Ik zou niet kunnen hardlopen zonder muziek! Dus het belang van goede oortjes is er zeker! Op dit moment ben ik vooral op mijn snelheid aan het trainen. Weer of geen weer ik ga altijd! Zelfs als het heel hard regent ;) Voor nu is het doel om de dam tot dam sneller te lopen dan vorig jaar en ik weet dat ik daarmee de lat best hoog leg voor mijzelf. Oortjes die mij dus door alle interval trainingen en alle weersomstandigheden gaan slepen gaan sowieso motiverend werken!

Reply
Avatar
Rosa 2 mei 2017 at 12:04

Wat een leuke winactie! Ik heb al jaren een droom, de halve marathon op Terschelling. Al sinds jongs af aan kom ik meerdere malen op Terschelling, wat een geweldige plek om te mogen zijn. Vroeger was het voornamelijk wandelen in de mooie natuur van dit eiland, maar de afgelopen jaren zijn de wandelingen verandert in stukjes hardlopen. Heerlijk over de dijk of via het bos naar het strand. Drie jaar geleden dacht ik ‘dit jaar wil ik de berenloop doen’. In de zomer die volgde scheurde ik (hoe ironisch) mijn enkelbanden op Terschelling tijdens een wandeling in de heide bij West. Dág Berenloop. Een periode van herstel volgde, waardoor ik mij een jaar later opnieuw inschreef voor de Berenloop. Qua training was ik aardig op weg, 10K ging fijn en mijn enkel bleef lief (oke, slakkentempo, maar who cares, ik wil die Berenloop doen!). Helaas maakte mijn paard en ik een vervelende val, twee maanden voor de Berenloop. Ik brak mijn bovenarm en wederom kon ik de Berenloop vergeten. Dit jaar voor de derde keer ingeschreven! Ik ben zo gemotiveerd en ik wil dit zo graag doen. In mijn oriëntatie naar nieuwe oordopjes (draadloos) kwam ik zomaar deze winactie tegen, gaaf! Momenteel ren ik nog met een koptelefoon, maar deze wordt warm en beweegt op mijn hoofd tijdens het rennen. Ik zou het super vinden om de rest van mijn trainingen met de Jaybird X3 te kunnen rennen én natuurlijk in November te kunnen gebruiken tijdens de Berenloop. Muziek is een essentieel onderdeel van mijn trainingen en tempo, heerlijk rennen met goede muziek is onbetaalbaar.

Reply
Avatar
Marie-Anne Reulens 2 mei 2017 at 11:54

Ben ook wel in voor nieuwe oortjes, momenteel train ik nog effe voor een halve marathon , in najaar volle, maar eerlijkheid gebied mij om te zeggen dat ik in een dipje zit, misschien dat nieuwe oortjes mij wat evtra moed geeft :-)

Reply
Avatar
Britt 1 mei 2017 at 15:57

Wat een leuke winactie! Ik wil naast crossfit het hardlopen wat meer gaan oppakken; enerzijds omdat het gewoon lekker is om buiten te sporten en anderszijds omdat ik denk dat ik er met crossfit ook profijt van zal hebben; rennen zit zo vaak in een wod.. Tijd om er beter in te worden dus! Ik heb gister met het lekkere weer voor de eerste keer in lang tijd weer een rondje gemaakt en het wat zó fijn! Vanaf nu weer minimaal 1 keer in de week is mijn plan. Doel is een snelle 10k kunnen lopen. Hardloopwedstrijden heb ik nog nooit gedaan, maar wellicht in het najaar dat ik ‘iets’ ga lopen bij de marathon van Eindhoven. Anyway; die oordopjes lijken me super :-).

Reply
Avatar
Lauri 1 mei 2017 at 09:39

Wat een leuk artikel Jessica! Ik zou deze oordopjes graag willen winnen. Ik loop niet echt met muziek, maar met een speciale app waarin een balletje heen en weer tikt om het goede tempo, inderdaad die 180, aan te geven. Dit heeft mij ontzettend geholpen om kleine pasjes te zetten, waardoor ik niet alleen nu zonder pijntjes kan hardlopen, maar ook nog eens veel sneller loop dan eerst.
Ik loop nu met gewone mp3 oortjes, maar soms vallen die toch bijna uit mijn oren, dus deze oordopjes zouden ideaal zijn om uit te proberen tijdens het wederom opbouwen naar de 10 km :)

Reply
Avatar
Marie-Anne Reulens 2 mei 2017 at 11:53

Lijkt mij leuk die app, hoe heet deze app? Marie-Anne

Reply
Avatar
Emma 30 april 2017 at 19:50

Jaa ik loop heel graag met muziek! Ik kan echt merken dat ik mezelf net wat verder kan pushen of langer door kan gaan als ik met m’n favoriete nummers ren. Ik ben op dit moment aan het trainen voor mijn eerste halve marathon (die van Amsterdam) dus kan de oortjes goed gebruiken voor de kilometers die ik nog moet maken!

Reply
Avatar
Anke 30 april 2017 at 19:32

Leuk! Ik loop ongeveer de helft van mn trainingen zonder en de andere helft met muziek, net waar ik zin in heb. Momenteel ben ik aan het trainen voor de dam tot dam en wil daarna doorgaan voor een halve marathon, wat voor mij vooral betekent dat ik langere afstanden moet gaan lopen. Laten dat nou net de trainingen zijn die ik het liefst met muziek loop! Daar zou ik die oortjes natuurlijk perfect voor kunnen gebruiken aangezien ik nu met oortjes van de action loop die toch niet helemaal optimaal zijn (;

Reply
Avatar
Britta 30 april 2017 at 18:56

Ik ben na een knieblessure weer aan het trainen voor mijn allereerste halve marathon, die van Amsterdam. Muziek helpt me als ik het moeilijk heb!

Reply
Avatar
Marloes 30 april 2017 at 11:13

Ik heb nog 2 doelen dit jaar waar ik nu voor train. Voor het einde van de zomer wil ik mijn PR op de 5km verbeteren, en in het najaar hopelijk m’n 2e halve marathon maar sowiso de Zevenheuvelenloop.
Loop altijd met muziek, vind dat heerlijk! Draadloze oortjes ontbreken alleen nog. Mijn favoriete playlist op Spotify is Workout beat. Goede tip om eens te gaan lopen op muziek met een bepaald aantal bpm! Dan moet dat nieuwe PR toch lukken!

Reply
Avatar
Simone 30 april 2017 at 10:43

Jaa die oordopjes zouden prima van pas komen hier! Nu nog met een blessure heel licht aan het trainen, maar hopelijk binnenkort volle bak naar de halve marathon toe! En dan ook weer lekker lange duurlopen met 70s/80s muziek luisteren :)

Reply
Avatar
Dagmar 30 april 2017 at 01:53

Heel toevallig dat jouw artikel voorbij komt! Ik hen net geprobeerd een playlist in elkaar te zetten voor mijn aankomende loop. De Ronde van Aruba, we gaan de 72K met zijn tweetjes om de beurt lopen! Dat houdt in dat ik 2 x 18K moet lopen, alleen…(in het donker, dus best saai 😬) Vandaar toch maar weer proberen om met muziek te lopen , vroeger een paar keer keer geprobeerd, maar door de slechte oordopjes was dat een grote irritatie! Zou super zijn om de finish te halen met hulp van de Jaybird!

Reply
Avatar
Dagnar 30 april 2017 at 01:50

Heel toevallig dat jouw artikel voorbij komt! Ik hen net geprobeerd een playlist in elkaar te zetten voor mijn aankomende loop. De Ronde van Aruba, we gaan de 72K met zijn tweetjes om de beurt lopen! Dat houdt in dat ik 2 x 18K moet lopen, alleen…(in het donker, dus best saai 😬) Vandaar toch maar weer proberen om met muziek te lopen , vroeger een paar keer keer geprobeerd, maar door de slechte oordopjes was dat een grote irritatie! Zou super zijn om de finish te halen met hulp van de Jaybird!

Reply
Avatar
Heleen 29 april 2017 at 18:48

Ik kan het zelf nog steeds niet geloven, maar ik heb mij opgegeven voor de 12km strongmanrun. Hier kan ik wel een paar goede oordopjes voor gebruiken 🙈.

Reply
Avatar
Laura 29 april 2017 at 15:24

Hey Jessica! Leuk artikel! Momenteel train ik voor de IJsselsteinloop halve marathon. Tevens train ik ook omdat ik binnenkort ga trouwen en mooi met een goed gevoel en zelfvertrouwen in mijn trouwjurk wil verschijnen. Ik loop al best wel een tijdje hard en heb al veel oordopjes geprobeerd maar op de een of andere manier vallen ze tijdens het rennen altijd uit mijn oren. Ik hoop dat deze Jaybird X3 oordopjes wel blijven zitten!!! 🏃🏽‍♀️👟

Reply
Avatar
Mariska 29 april 2017 at 14:53

Wat een handige tips! Ik vind het heerlijk om hard te lopen met muziek, de beat kan me er echt door heen slepen. Ik zou super graag oortjes willen die niet bewegen tijdens het hardlopen zodat ik nog meer kan genieten van het rennen en de muziek. Begin juni ga ik mijn eerste halve marathon lopen in Zwolle, zou super zijn als ik met deze oortjes aan de start zou kunnen verschijnen :)

Reply
Avatar
Lidia 29 april 2017 at 14:52

Hi Jessica,
Mooi stuk weer en coole winactie! Ik train momenteel voor de Homeride (een wielrentocht om geld in te zamelen voor het Ronald McDonald Kinderfonds, waarbij ik samen met collega’s 500km binnen 24 uur fiets) én ik ben het hardlopen weer aan het oppakken. Met de halve van Amsterdam als doel voor dit jaar! Dus, daar kan ik best wat extra motivatie voor gebruiken :)

Reply
Avatar
Marlous 29 april 2017 at 11:24

Wow, dit komt zó op het juiste moment! Ik ben 8 maanden geleden begonnen met hardlopen en ben inmiddels lichtelijk verslaafd. Op 12 maart heb ik mijn 1e halve marathon gerend in Rome en dit smaakt absoluut naar meer! Mijn nieuwe doel is de halve marathon van Disneyland in september en misschien… ooit…. een hele… ergens :)
Sinds 4 dagen heb ik de TomTom Spark 3 Cardio en Music (voorheen liep gewoon met Runkeeper op mijn telefoon) en ik ben dus nu bezig om uit te zoeken hoe ik er muziek op zet, welke muziek etc. Jouw blog komt dus op het perfecte moment. Het enige dat ik nu nog mis zijn goede oordopjes. Hoe leuk zou het zijn als ik deze zou winnen?!

Reply
Avatar
Prema 29 april 2017 at 11:16

Al lang fan van jouw blog. Mooi en zeerrrr interessant!
Super tips voor de apps; ik loop altijd met muziek in de oren, tenzij ik in de bossen loop of op reis. Ik ben nog steeds op zoek naar oortjes die er niet uitvallen als ik zweet en die een goeie kwaliteit geluid hebben. Dus ja, je zou me heel gelukkig maken met de Jaybirds! ☺ Want heb nog een flinke hoop trainingen voor de boeg voor de wondermooie trailrun (21km)van de Vlaamse Ardennen (België)

Reply
Avatar
Anne 29 april 2017 at 11:02

Leuk en handig die oortjes!
Zelf loop ik graag op Guus Meeuwis :-)
Misschien niet helemaal de goeie BPM, maar in gedachten zing ik lekker mee.
Ik train voor de urban city trail in Rotterdam en daarna Den Haag, zijn een aanrader hoor!

Reply
Avatar
Ellen 29 april 2017 at 10:57

Ik ben er inderdaad 1…zou niet zonder mijn muziek kunnen!! En ben aan het denken om sowieso nieuwe oordopjes te kopen.. dus winnen zou hartstikke leuk zijn!! Ik ben momenteel aan het trainen voor de 16 km Zuidasrun.. en dan ga ik voor mijn eerste halve marathon in Amsterdam!! Spannend.. maar gaaf! Met mijn huidige oortelefoontjes heb ik ruzie.. op de een of andere manier, dan blijf ik per ongeluk haken..trek ik het per ongeluk uit mijn oor haha..en hou ikde draadjes maar de hele run in mijn handen om niet te irriteren..
Thanks voor de app tips!

Reply
Avatar
Judith 29 april 2017 at 10:43

jahaaa, natuurlijk zou ik deze oordopjes graag willen! Ik train op dit moment voor de Marikenloop. Een tijd geleden heb ik Sony oordopjes aangeschaft, maar helaas zijn ze al kapot en valt de reparatie niet binnen de garantie :( Daarom loop ik nu weer met mijn Apple oordopjes van de iPhone, alleen vallen deze steeds uit, niet echt handig…

Reply
Avatar
Yoni 29 april 2017 at 10:24

Ik zou de oordopjes graag willen! Ik train momenteel voor de dam tot dam loop. Ik gebruik in-ear dopjes van Sony, maar deze gaan als ik zweet vaak los in mijn oren zitten en vallen er soms zelfs uit. Misschien dat de ‘haakjes’ van deze oordopjes dat probleem kunnen oplossen. Tijdens het rennen luister ik afwisselend naar (klassieke) muziek en podcasts (gastropod, serial, radiolab), ook erg leuk!

Reply
Avatar
Linda 29 april 2017 at 09:59

Jaaa, die oordopjes kan ik heel goed gebruiken. Zonder muziek loop ik lang niet zo lekker. Helaas worden mijn huidige oordopjes steeds slechter en denk ik elke keer tijdens het rennen weer dat ik toch maar nieuwe moet gaan aanschaffen. Deze komen dus echt op het juiste moment. Voorlopig heb ik nog geen officiële run meer op de planning staan. Doelen stellen voor mezelf stop ik natuurlijk niet mee. Volgende doel: 10 km binnen een uur!

Reply
Avatar
Arianne 29 april 2017 at 09:20

Wat een leuk artikel! Ik ren eigen altijd met muziek, tenzij ik in een groep train. De app’s kende ik nog niet, goede tips. Dit jaar loop ik mijn aller eerste marathon in Amsterdam. Het trainen gaat erg goed en ik heb er super veel zin in. Voor mij is hardlopen echt ontspannen. Vooral met muziek vind ik het heerlijk om bij vanalles weg te dromen. Ik train nu dan ook met veel plezier voor de marathon. Maar ook ga ik de Dam tot Dam loop rennen en de 30 van Amsterdam Noord. Ik zou heel erg blij zijn met de oordopjes tijdens mijn trainingen!

Reply
Avatar
wendy 29 april 2017 at 08:58

Haha… Wie zou die oortjes niet willen? Ik loop vaak buiten maar doe toch ook veel duur lopen op de loopband en dan zijn oortjes met draad echt hinderlijk. Ik train voor de Achenseelauf in Oostenrijk…zalig parcours, moeilijk maar waanzinnig mooi

Reply
Avatar
Ester 29 april 2017 at 07:43

Goede tips! Ik train voor mn eerste halve marathon. Over anderhalve maand is het zo ver, in Amersfoort. Maar heb er wel vertrouwen in. Aan de voorbereiding zal het niet liggen.

Reply
Avatar
Ro 29 april 2017 at 06:44

Ja! Die oortjes wil ik heel graag! Ik train momenteel vooral voor mezelf en heb nog geen wedstrijd op de planning staan. ik luister trouwens altijd naar Spaanse muziek. Kan ik lekker wegdromen en waan ik me in zuid Amerika. Dat rondje heb ik zo gelopen!!

Reply

Leave a Comment