CrossFitSport

Beginnen met CrossFit

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 14 oktober 2016 1 Comment
beginnen met crossfitten

Volg je Eat.Run.Love. dan weet je dat ik sinds december vorig jaar hooked ben aan CrossFit. Ik sportte altijd al veel, deed aan kickboksen, krachttraining, bootcamp, obstacle runs en ga zo maar door. Dacht je dat je fit was, dan kom je er met CrossFit achter dat dat niet zo is. CrossFit is anders. Het is beter, het is meer, het is nooit hetzelfde. De eerste maanden (en nog steeds) ging ik kapot tijdens de WOD’s (workout of the day). En toch vind ik het leuk en kan ik iedereen aanraden om een keer een proefles te doen.

Ik weet dat veel mensen het spannend vinden om te beginnen met CrossFit. Maar waarom? Iedereen is een keer ergens begonnen! Ondanks dat ik al vaker over CrossFit heb geschreven, vandaag nog eens een artikel over waarom je echt niet bang hoeft te zijn om te beginnen met CrossFit. Kan ik jou overtuigen?

Iedereen kan het

Ja, echt! Ook als je nog nooit een wallball (zware bal) of barbell (stang) hebt vast gehouden. Het gaat erom dat je goed schaalt; schaalt naar je eigen niveau. En dat is echt geen schande. Ten eerste is iedereen op dat niveau begonnen en ten tweede zijn de RX (as prescribed) maar voor een handjevol atleten weggelegd. Het leuke is dat iedereen, van elk niveau, met elkaar traint en elkaar zo kan motiveren. Je hoeft je dus echt niet te schamen dat jij alleen met de stang staat en die gespierde kerel achter je met een stang geladen met gewichten waar je bang van wordt.

Je concurreert tegen jezelf, niet tegen anderen

Ondanks dat er bij WOD’s de scores na afloop worden bijgehouden, gaat het echt om jouw eigen competitie. Laat je niet opjutten door iemand naast je staat, kies je eigen niveau en houd dit goed vol. Daar word je veel sterker van dan wanneer je boven je kunnen gaat trainen (blessures!). Laat je ook goed adviseren door de coach – daar zijn ze voor – en denk niet; ik weet het zelf wel. Dan ga je de mist in. De gewichten en het aantal herhalingen komen vanzelf wel!

beginnen met crossfit

Je kunt alles vragen

Wanneer je een oefening niet goed begrijpt, vraag het gewoon. En als je het dan nog steeds niet begrijpt, vraag het gewoon nog een keer. Je bent echt niet de enige die het niet weet en vragen stellen kan geen kwaad. Alleen op deze manier haal je het beste uit jezelf, uit de workout en bovenal je gezondheid. Een oefening niet goed of te zwaar uitvoeren kan alleen maar blessures opleveren. Dus nogmaals, wanneer je het niet weet, vraag het gewoon nog een keertje! Hoe lang het wel niet duurde voordat ik een snatch onder de knie had. Stond ik daar te stuntelen met de stang terwijl iedereen om me heen het een eitje leek te vinden die stang omhoog te krijgen. En nog steeds vraag ik tips van de coaches om een oefening beter of überhaupt te kunnen.

Wat je eet is belangrijker dan wat je lift

Een beetje cliché is het wel, maar je voeding is key om je fit te voelen. Wanneer je slecht eet, komt dit je sportprestaties niet ten goede. Waarschijnlijk heeft het een sneeuwbal effect (meer sporten zorgt automatisch voor gezonder eten), maar gezonder eten zorgt voor een fitter lijf, sneller herstel en een betere weerstand. Zorg dus wanneer je aan CrossFit (of welke andere sport dan ook) begint, jezelf een gezond voedingspatroon aanwent.

Het wordt niet makkelijker, het wordt gewoon minder erg

Geloof mij, ik ga nog steeds net zo kapot als in het begin. Net als met andere sporten geldt: ook al wordt je beter, het wordt niet minder zwaar. Je krijgt meer kracht, je wordt mentaal sterker en je aërobe capaciteit wordt groter, maar het blijft zwaar. Deze vooruitgang gecombineerd met ervaring zorgt ervoor dat je jezelf harder kunt pushen en daardoor opnieuw en opnieuw kapot gaat. Voor topsporters is het ook geen eitje toch?

beginnen met crossfit

Heb ik jou overtuigd? Ik train bij CrossFit AKA, doe je een keer mee?

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

1 Comment

Avatar
Linda 14 oktober 2016 at 06:33

Crossfit is gewoon leuk! In onze box is de saamhorigheid ook gewoon super leuk! Laatst hadden we een training waarbij mijn coach zelfs zei : ze ziet er schattig uit maar ondertussen vreet ze je op qua gewicht :,-) je wordt er echt snel sterker mee dat vind ik gewoon leuk

Reply

Leave a Comment