Gezondheid

Bananen gezond en goed idee voor sporters

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 19 mei 2015 7 Comments
bananen gezond

In het artikel over wat je het beste voor of na een training kunt eten, kwamen bananen wel heel vaak naar voren. Voor mij zijn bananen onderdeel van mijn dagelijkse voeding, in vrijwel elke smoothie gebruik ik banaan, en daarnaast vind ik het heerlijk om in bakrecepten te verwerken. Vroeger hing er een heel sterk gevoel rondom bananen dat het dikmakers zijn, maar is dat wel zo? In deze blog vinden jullie alles over bananen!

Dikmakers?

Er zitten 90 calorieën in 100 gram banaan (ongeveer 1 stuk), terwijl een gemiddeld tussendoortje van ongeveer 50 gram toch al snel richting de 200 / 250 calorieën gaat. Een groot verschil dus, en geen enkele reden om te denken dat bananen dikmakers zijn. Overigens is een rijpe banaan wel calorierijker dan een groene of halfrijpe banaan. In een onrijpe banaan zit 20 keer zoveel zetmeel als suiker en tijdens de rijping wordt de zetmeel omgezet in suiker. Aan het eind van rijping is deze verhouding dus omgekeerd en krijgt de banaan zijn zoete smaak.

Snelle en duurzame energieboost

In een banaan zitten drie verschillende soorten natuurlijke suikers (glucose, sucrose en fructose) welke er voor zorgen dat de aanvoer van energie geleidelijk gaat en langdurig is. Glucose en fructose worden als eerste opgenomen in het lichaam, daarna volgt de opname van sucrose. Dit duurt iets langer doordat de binding tussen glucose en fructose eerst moet worden verbroken. Hierdoor is de beschikbaarheid van de energie ten opzichte van glucose iets trager. Dit zorgt er dus voor dat een banaan zowel snelle als duurzame energie levert. Ga je een zware inspanning leveren, kies dan voor een rijpere banaan voor de meeste energie.

Veel vezels

Naast dat bananen veel energie geven, geven ze ook een vol gevoel door de hoeveelheid vezels. Ze zijn goed voor de darmflora en stoelgang net als veel andere soorten groenten en fruit. Vezels worden niet verteerd in de dunnen darm en komen onveranderd aan in de dikke darm. Daar zorgen de darmbacteriën ervoor dat er stoffen vrij komen die de darmbeweging stimuleren. Het is een erg hardnekkige fabel dat bananen zorgen voor verstopping. Niet waar dus!

Hoog kaliumgehalte en vitamine B6

Bananen bevatten een hoog kaliumgehalte wat de hersenen meer alert en actief kan maken. Kalium is een mineraal dat een belangrijke rol speelt bij het doorgeven van prikkels in het zenuwstelsel. Ook helpt kalium de bloeddruk te verlagen. Vitamine B6 is belangrijk voor de stofwisseling, afbraak en opbouw van aminozuren en is nodig voor het immuunsysteem en het zenuwstelsel.

Ik neem nog een banaantje! 

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

7 Comments

Eten tijdens duursporten - Eat.Run.Love. 15 juli 2016 at 11:00

[…] Nu is een banaan meenemen tijdens het hardlopen wellicht niet zo’n goed idee, maar als wielrenner kun je deze wel weer makkelijker meenemen. Ook kun je tijdens een hardloopwedstrijd vaak een stukje banaan pakken bij een waterpost. Doen dus! Meer over bananen lees je in deze blog. […]

Reply
Fruit met minste en meeste calorieën - Eat.Run.Love. 21 februari 2016 at 10:00

[…] veel meer calorieën dan een appel of aardbeien, maar bevat ook goede voedingsstoffen voor sporter. Lees dit artikel over bananen maar eens terug. Op dagen dat je wat minder calorieën wilt eten, kun je de banaan beter laten liggen, daarom […]

Reply
Seizoensgroenten en fruit || Oktober - Eat.Run.Love. 28 november 2015 at 18:08

[…] Banaan ♦ Druif ♦ Kiwi ♦ Manderijn ♦ Cox’s Orange (appel) ♦ James Grieve (appel) ♦ Jonagold (appel) ♦ Goudreinette (appel) ♦ Conference Peer ♦ Stoofpeer […]

Reply
Avatar
Eline 19 mei 2015 at 21:20

Ik raak in de stress als ik zie dat mijn bananen bijna op zijn en ik de komende dagen geen tijd heb om boodschappen te doen. Altijd ruim op voorraad hier dus!

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 20 mei 2015 at 22:31

Haha ik heb precies hetzelfde! Geen bananen in huis, geen ontbijt…

Reply
Avatar
Marvin 19 mei 2015 at 12:27

Ik houd ook van bananen, ook omdat ze zo makkelijk zijn! Je kunt ze overal mee naar toe nemen, ideaal :)

Reply
Avatar
Danielle 19 mei 2015 at 11:45

Over dat een banaan meer kcal bevat als hij eenmaal rijp is zijn de meningen verdeeld, ik geloof ook niet dat het ooit wetenschappelijk is aangetoond dat dit echt zo is… Verder een leuk stukje over de banaan ;)!

Reply

Leave a Comment