Hardlopen / TrailrunningSport

2016 sloot ik af met de ASICS Xtrails

posted by Manon 2 januari 2017 0 comments
ASICS Xtrails

♦ Blog geschreven door Manon ♦

In 2016 ontdekte ik Trailrunnen. Dit jaar sloot ik dan ook af met een mooi trailevent, de ASICS Xtrails.

ASICS Xtrails; 2 dagen, 3 etappes, 50km, 1500m+

Ik was niet zeker of ik klaar was voor de ASICS Xtrails; een trail-evenement met 3 trails verspreid over twee dagen. De afgelopen tijd heb ik wel getraind maar niet voor een specifiek doel. Sinds de marathon in oktober heb ik geen afstanden langer dan 15 kilometer gelopen. Nu, tijdens de ASICS Xtrails zou ik bijna 50 kilometer gaan lopen binnen ongeveer 24 uur. Ook nog eens met aardig wat hoogtemeters en daarbij, ik heb zoiets nog nooit gedaan.

Het programma:

  • Zaterdagochtend Kamikaze trail 4 km 185m+
  • Zaterdagmiddag Coccinelles Semi-Nocturne avondtrail 20km 500m+
  • Zondagochtend Houffalize trail 25km 800m+

Zou ik mezelf dit keer hebben overschat?!

In het ergste geval kan ik zondag nog naar de 10 kilometer afstand overstappen, in plaat van de geplande 25 kilometer. Deze gedachte stelt me enigszins gerust.

Dag 1 – Zaterdag

Kamikaze trail

12597631-9bb98830e5483de3d4b4

Behouden ga ik van start. Voor het eerst heb ik een GoPro camera mee en probeer ik de route vast te leggen op video. Ik zie deze eerste Kamikaze etappe als een warm up en houd mij niet bezig met het wedstrijdelement. Sommige mensen zitten duidelijk al wel in de wedstrijd. Erlinde, van Runwaygirls en mijn ASICS FrontRunner teamgenoot, finisht deze eerste etappe als vierde dame. Als ik dat hoor baal ik lichtelijk dat ik niet harder heb gelopen. Niet dat ik perse sneller wil zijn dan Erlinde, maar het was fijn geweest in de buurt te finishen. Al probeer ik soms te doen alsof het niet zo is, ik ben redelijk competitief.

De eerste twee kilometer van de Kamikaze trail duren voor mijn gevoel lang. Ik ben nog niet warm, voel me onvoorbereid en de meeste gaan voortvarend van start. Ik heb wat meer tijd nodig om op tempo te komen. Een echte lange afstandsloper zullen we maar zeggen. Het is even geleden dat ik op de trails was, maar het begint me weer te dagen. Het parcours is stijl, modderig en uitdagend. Precies zoals een trail hoort te zijn. Net wanneer ik in mijn element begin te komen, is de finish alweer in zicht. Iets te fit, naar mijn wens, kom ik de finish over. Direct na deze eerste etappe gaan we terug naar ons huis waar we gezamenlijk lunchen. Ik zorg dat ik voldoende eet en drink. Verder doe ik weinig om later weer fris en fit aan de avondtrail te beginnen.

Semi-Nocturne Coccinelles

Semi-Nocturne Trail des Coccinelles 20km

de avondlopers van de Semi-Nocturne Trail des Coccinelles 20km

Dit zou mijn eerste avond trail worden. De dag voor vetrek naar de Ardennen ontvang ik mijn hoofdlamp van de online shop. Net op tijd dus. Zonder hoofdlamp mag – en kan – je tijdens deze trail niet meelopen. Het eerste uur lopen we met daglicht. Ik kijk erg uit naar het moment dat het donker wordt en ik mijn hoofdlamp voor het eerst kan uitproberen.

Zonder hoofdlamp zie je niets.

Zodra het donker is, is het direct duidelijk waarom deze verplicht is. De hoofdlamp helpt om het juiste pad te blijven volgen, maar de route in het donker blijft spannend. Omdat de grond op sommige plekken bevroren is, kunnen uitstekende boomwortels en stenen verraderlijk glad zijn. Af en toe zwikken de enkels, maar ik ga er maar vanuit dat zolang het niet mis gaat, het de enkels alleen maar sterker maakt. Heel hard loop ik deze etappe niet omdat ik weet dat ik de volgende dag de zwaarste en langste trail nog komt. Ik heb geen idee hoe mijn benen hierop gaan reageren. Ik heb nog nooit zoveel trail kilometers gelopen in zo’n korte tijd, met zoveel hoogtemeters.

Dag 2 – Zondag

Zodra ik wakker word zondag, evalueer ik hoe het gesteld is met de spierpijn in mijn benen. Ik sta naast mijn bed, buig wat door mijn benen, en draai met mijn voeten. De spieren in mijn onderbenen en rond mijn enkels voelen wat stijver dan normaal. Tot mijn verbazing voelen mijn bovenbenen verrassend fris. Dat acht ik eigenlijk niet mogelijk. Ik ga er vanuit dat ik de spieren wel zal voelen bij de eerste heuvel die we op gaan.

Houffalize

Aan de start is het drukker dan de dag ervoor. Er zijn veel lopers speciaal voor de Houffalize trail gekomen. Qua tempo is de start daarentegen vrij rustig. Na de eerste 100 meter wordt het pad erg smal en staan we met zijn allen in de file om de eerste heuvel te beklimmen. Ik heb geen haast. Ik ben allang blij dat ik me fit genoeg voel om deze laatste 25 km te lopen en dat ik niet heb hoeven wisselen naar een kortere afstand, of erger nog, uit heb moeten stappen. Alle afstanden uitlopen was het doel en het begint erop te lijken dat dat gaat lukken. Na ongeveer een uur lopen kom ik Kurt tegen. Kurt vertelt mij dat hij regelmatig de blog leest. Super leuk om te horen natuurlijk! We lopen hetzelfde tempo. Al lopend praten we gezellig verder over van alles en nog wat. De tijd vliegt voorbij. Het mooie en afwisselende parcours draagt daar ook aan bij.

Ik mis alleen nog de paddenstoelen om op te springen voor bonuspunten.

Op een gegeven moment lopen we over een mountainbike parcours; heuvels op en af en korte bochten naar links en rechts. Hier ben ik in mijn element. Net of je in een computerspel meespeelt. Ik mis alleen nog de paddenstoelen om op te springen voor bonuspunten. Vooral naar beneden rennen vind ik heerlijk. Alle stoere mannen halen mij heuvel op in, maar op de weg naar beneden zie ik de meeste weer terug. “We dachten dat de Kamikaze trail gisteren was” riepen twee Nederlandse mannen mij na.

ASICS Xtrails FrontRunners

samen met ASICS FrontRunner Erlinde

#Finishstrong

Zodra we over de helft zijn weet ik zeker dat ik de finish gaan halen. Ik loop lekker en ben fit. Ik neem mij voor de laatste paar kilometers het tempo op te voeren om zo sterk te finishen. Helaas mis ik het bord waarop de laatste kilometer werd aangeven. De finish blijkt ook eerder te komen dan gepland. Ook deze etappe kom ik redelijk fris en fit over de finish. Genoten heb ik zeker!

ASICS Xtrails Vogezen

De volgende Xtrails zijn op 29 en 30 april in de Franse Vogezen. Met het ASICS FrontRunner team Nederland, dat begin dit jaar van start gaat, willen we daaraan meedoen. Wil jij ook deel uitmaken van het FrontRunner team met Erlinde, Chris, Robert en mij? Meld je dan vanaf 3 januari hier aan.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Leave a Comment