Hardlopen / TrailrunningSport

Warm en comfortabel de winter door met Asics

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 5 december 2014 11 Comments
SONY DSC

Brr… Het begint nu echt koud te worden en dat betekent ook dat je goed moet nadenken wat je aantrekt als je gaat hardlopen of een andere workout buiten gaat doet. Het is heel verleidelijk om een grote, dikke en vooral warme trui aan te doen, maar het is veel beter om in laagjes te werken! Door te werken met laagjes zorg je ervoor dat je huid goed kan blijven ademen en je lichaam zijn vocht kwijt kunt, bovendien kun je eenvoudig een laagje uittrekken als het te warm wordt!

Bij hardlooptops worden de lagen ingedeeld in drie elementen:

  • Basislaag – dit is de onderste laag en draag je het dichtst op de huid
  • Tussenlaag – deze biedt extra warmte boven op de basislaag
  • Buitenlaag – deze beschermt je tegen wind en regen

Bij wisselvallig weer is het vaak voldoende om twee lagen te dragen, drie lagen trek je eigenlijk alleen aan tijdens de koudste dagen van het jaar (die er overigens nu wel aan kunnen komen). Begin met een basis- en tussenlaag (bij winderig weer eventueel een buitenlaag) en trek halverwege de training één laag uit om je lichaamstemperatuur te reguleren. De basislaag is gemaakt van een ademde stof met voldoende ventilatie zodat je niet oververhit raakt zodra het warmer wordt. Daarnaast is de basislaag gemaakt van sneldrogend materiaal. Als je bijvoorbeeld bij winderig weer hardloopt, moet je er altijd harder voor werken om je tempo vast te houden en dat kan betekenen dat je meer gaat zweten. Door het sneldrogende materiaal van de basislaag wordt het vocht van de huid snel afgevoerd. De buitenlaag moet juist beschermen tegen weersinvloeden aangezien je het vaak sneller koud hebt als het hard waait doordat de wind in aanraking komt met het vocht op je huid.

SONY DSC

Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik weinig goede basislagen in mijn kast had liggen, tot ik van Asics een basislaag mocht testen. Sinds ik deze heb gedragen, wil ik niks anders meer. Wat een verschil met een normaal sport t-shirt (wat dus ook eigenlijk een tussenlaag is). Vooral aan het begin van de run / workout zorgt deze voor extra warmte, terwijl zodra ik het warm kreeg, de stof ervoor zorgt dat warmte snel wordt afgevoerd en de temperatuur wordt gereguleerd. De laatste weken heb ik er iedere keer een hardloopjack over heen gedragen en dit was voor mij perfecte combinatie; niet te warm en niet te koud.

Ook ontving ik van Asics hun nieuwste hardloopjack en een “Muscle Support” tight uit de huidige wintercollectie om te testen. Om heel eerlijk te zijn had ik nog nooit hardloopkleding gedragen van Asics, dus ik was erg benieuwd hoe het zou zitten. Als ik niet tevreden zou zijn over de kleding had ik er niet over geschreven of een negatieve noot geplaatst, maar ik vind het echt hele fijne kleding. Het hardloopjasje beschermt tegen regen en wind door de softshell stukken op de arm en houdt je warm door de Cocona-inzetten aan het voorpand. Ik moest even opzoeken wat dit was, maar dit is een bepaalde stof die is opgebouwd uit actieve deeltjes die de prestaties van stofweefsel verhogen. Wat ik daarnaast echt heel fijn vind, zijn de ritsjes in de zakken en nog een ingebouwd zakje in de grote zak voor bijvoorbeeld je sleutel.

Toen ik de tight uit de verpakking haalde, was mijn eerste reactie dat ik hier nooit in zou gaan passen. Hij zag er ontzettend klein uit, maar aangezien het toch echt mijn maat was besloot ik me er toch in te wurmen. Het is een compressie tight die ervoor zorgt dat er druk wordt uitgeoefend op de benen om bloedcirculatie te bevorderen en maximale ondersteuning en kracht te bieden voor de kuit- en bovenbeenspieren. De compressiestof zorgt er tevens voor dat de zuurstoftoevoer naar de spieren toeneemt waardoor spiervermoeidheid minder kans krijgt en een sneller herstel wordt bevorderd. Ja, de tight zit enorm strak, maar als je hem eenmaal aan hebt voel je er niks meer van en zit hij perfect om je lichaam heen. Ik vind het moeilijk beoordelen wat de toegevoegde waarde is van de compressiestof, maar feit is wel dat hij perfect aansluit, comfortabel zit en prettig loopt.

SONY DSC

De prijs van Asics vind ik vergelijkbaar met de prijs van andere hardloopmerken zoals Nike. Het is zeker niet goedkoop, maar wel de moeite waard om te investeren in een paar goede kledingstukken om de winter comfortabel door te komen. Als ik zou moeten kiezen, zou ik in ieder geval een basislaag aanschaffen (ik ga er ook zeker nog eentje aanschaffen). Vooral het hardloopjasje kan een pittige investering zijn, maar wellicht kun je deze op je verlanglijstje zetten voor de decembermaand!

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

*** Dit artikel bevat producten die zijn opgestuurd, dit verandert echter niets aan mijn mening. ***

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

11 Comments

Wat trek je aan bij welke temperatuur met hardlopen? - Eat.Run.Love. 24 november 2015 at 08:07

[…] Over het drie lagensysteem schreef ik al eens. Dit is niets anders dan drie lagen waaruit kleding voor het bovenlichaam kan bestaan; een basislaag, een tussenlaag en een buitenlaag. Alledrie hebben ze hun eigen functie: een basislaag moet gemaakt zijn van perfect ademde stof en zit vaak strak op het lichaam, de buitenlaag beschermt juist tegen hevige weersinvloeden zoals kou, wind en regen. De tussenlaag zijn de basic hardlooptops en shirts zoals iedereen die in zijn kast heeft liggen. […]

Reply
Win || Asics winter hardloop outfit - Eat.Run.Love. 2 maart 2015 at 23:09

[…] eerder hebben jullie kunnen lezen over de prachtige wintercollectie van Asics, en nu heb ik de mogelijkheid gekregen om maar liefst drie complete outfits weg te geven via de […]

Reply
Avatar
veerle 1 januari 2015 at 22:52

Vraagje… dat vest is dat echt van dik materiaal of is het een 2 of 3 laagjes materiaal dat je er met koude dagen echt wel nog 2 laagjes onder moet? Ik wil hem graag aanschaffen, maar doordat ik niet weet of hij echt waterdicht is, twijfel ik nog zo… kan je mij helpen hierbij?

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 2 januari 2015 at 11:20

Ik heb er tot nu toe enkel een basislaag onder gedragen met de koude dagen en vond dat meer dan voldoende, hij zit behoorlijk warm. Qua waterdichtheid vind ik lastig om te zeggen, ik heb hem nog niet met echte regen aangehad maar mijn ervaring is dat vrijwel geen enkel hardloopjasje volledig waterdicht is. Of je moet echt een paar honderd euro over hebben voor een jasje. Het is namelijk heel moeilijk om een waterdicht & ademend jasje te maken. Wel heb ik jasje gedragen met ‘druilregen’ en dat houdt hij prima!

Hopelijk heb je wat aan dit antwoord! Succes met kiezen.

Reply
Avatar
veerle 16 januari 2015 at 22:37

Ik heb hem ik heb hem.. Hij is lekker warm en ga hem zondag tijdens het rennen uitproberen omdat ze zeggen dat het kouder wordt… zin in!

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 17 januari 2015 at 21:23

Yes wat leuk! Ik loop morgen de Vondelparkloop, doe ik hem ook weer aan!

Reply
Hardlopen in de winter met goede voorbereiding - Eat.Run.Love. 26 december 2014 at 10:28

[…] al voelt het koud aan. Pas bij temperaturen rond het vriespunt of daaronder trek ik drie lagen aan. Kies in ieder geval voor dunne, ademende lagen en vermijd fleece (ook al is dit heel aantrekkelijk omdat het lekker warm is, door de dikke fleece […]

Reply
Avatar
Eline 5 december 2014 at 12:23

Die blote enkeltjes, koud~!! Wat een mooie set is dit zeg, en fijn dat het zo functioneel is!

Reply
Avatar
Stacey 5 december 2014 at 09:49

Tof setje! Dat jasje lijkt me erg fijn, ik heb hem al in mijn handen gehad maar de prijs weerhoud me nog een beetje.

Reply
Avatar
Marijke 5 december 2014 at 08:01

Toen ik volleybalde, had ik ook alles van Asics en was daar zo tevreden over, dat ik mijn hardloopkleren daar ook vaak haal! Die compressiebroek lijkt me wel heel interessant.

Reply
Avatar
Linda 5 december 2014 at 07:15

Ik vind de tight zooo cool! Ik hebberig jaar een driekwart tight van Asics gekocht en die zit super lekker! Echt fijne kleding. Toen ik nog korfbalde had ik ook alles van Asics

Reply

Leave a Comment