Broodjes, Wraps & OmeletDinerReceptenVlees

Arabisch gekruide burger met spinaziepesto

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 11 november 2015 2 Comments
Arabisch gekruide burger

Een tijd lang maakte ik iedere keer dezelfde burgers als we burgers aten, namelijk de spinazie-feta burgers. Gewoon omdat ze zo lekker zijn! Maar dat wordt natuurlijk ook een beetje saai, dus het werd tijd voor een nieuwe variant. In het kookboek van SLA zag ik lamsgehaktburgertjes en dat vond ik een mooie inspiratiebron voor deze burgers. Het zijn flinke broodjes, dus de burgers kun je of invriezen of bewaren voor de volgende dag als lunch als je met zijn tweeën ervan eet.

Ik heb de burgers geserveerd met spinaziepesto; een bijzondere, maar super smaakvolle combinatie en geeft net dat beetje extra aan de burgers. Ook de spinaziepesto is een flinke portie, maar heel goed een paar dagen te bewaren en een aanrader met bijvoorbeeld geitenkaas, kipfilet, avocado, hüttekase of tomaat (of een combinatie).

Bij de hamburgers hebben we zoete aardappelfrietjes met komijnmayonaise gegeten. Ook dat recept deel ik in deze blog!

Begin met het voorverwarmen van de oven op 200 graden.

Voor 6 burgers:

  • 500 gram half om half gehakt
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl komijn
  • 1 tl zout
  • 1 kleine tl harissa
  • 5 gram gember (ca. 1 cm)
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 el verse koriander
  • 30 gram havermout
  • 6 (afbak)broodjes
  • 2 tomaten
  • handje spinazie

Snijd de gember, knoflook en koriander fijn en meng alles met je handen tot een samenhangend geheel. Zet 30 minuten in de koelkast om de smaken goed in te laten trekken en er iets steviger burgers van te maken.

Ga nu door met het maken van de zoete aardappelfrietjes.

Arabisch gekruide burger

Voor de zoete aardappelfrietjes:

  • 300 gram zoete aardappel
  • 1 tl paprikapoeder
  • snuf chilipoeder
  • snuf zout

Schil de zoete aardappel en snijd deze in frietjes. Snijd de zoete aardappel eerst in dikke plakken en daarna tot frietjes. Meng in een ovenschaal goed met paprikapoeder, chilipoeder en zout (zonder olie worden ze wat knapperiger) en zet ca. 30 minuten in de oven. Proef even of de frietjes zacht en knapperig zijn.

Maak ondertussen de spinaziepesto en komijnmayonaise.

Voor de spinaziepesto, ca. 10 porties: 

  • 100 gram spinazie
  • 50 gram pijnboompitten
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 1 teen knoflook
  • basilicumolie

Doe alles behalve de basilicumolie in een keukenmachine en blend. Voeg langzaam een scheut olijfolie toe en laat een smeuïge massa worden. Voeg meer olie toe indien nodig. Indien je geen basilicumolie hebt, kun je normale olie met wat basilicumblaadjes gebruiken.

Voor de komijnmayonaise, ca. 2 porties:

  • 2 el mayonaise
  • 1 tl komijn
  • sap van een halve limoen
  • 1 el koriander

Hak de koriander fijn en meng alles goed door elkaar.

Serveer de broodjes hamburger met spinazie, tomaat en de spinaziepesto. Eet de frietjes er samen met de komijnmayonaise bij.

Eet smakelijk!

Voedingswaarde per burger (zonder broodje): 222 calorieën
18,1 gram eiwit – 5,9 gram koolhydraten – 14 gram vetten

Voedingswaarde portie spinaziepesto: 94 calorieën
3,4 gram eiwit – 1,4 gram koolhydraten – 8,4 gram vetten

Arabisch gekruide burger

image_print

2 Comments

Jolanda 24 november 2015 at 08:48

Hoi!
Lijkt me heerlijk, ik zie alleen niet hoe je de burgers maakt? Moet de havermout er heel of gemalen doorheen?
Groetjes! ?

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 24 november 2015 at 09:26

Hi Jolanda, ik koop altijd havermout van Euroshopper, deze is al redelijk fijn dus die maal ik niet. Indien je hele grove havermout hebt, kun je deze het beste wel malen! Verder is het gewoon alle ingrediënten mengen met je handen en klaar :) Succes!

Reply

Leave a Comment