EatOntbijtReceptenZoete tussendoortjes

Appel crumble met amandelmeel

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 29 augustus 2015 17 Comments
appel crumble

Tegenwoordig probeer ik in de ochtend minder koolhydraten te eten, omdat ik dit relatief gezien de makkelijkste maaltijd vind om dat te doen. Opties met weinig koolhydraten zijn kwark en bananenpannenkoeken, maar kwark ben ik na een aantal dagen wel zat en ik heb ook geen zin om elke dag bananenpannenkoeken te bakken. En dan komt deze apple crumble met amandelmeel om de hoek kijken! Dit ontbijtje bevat wel koolhydraten, maar relatief weinig in verhouding met bijvoorbeeld havermout. Ik vind het daarom een heerlijk verwenontbijtje. In de avond maak je alles vast klaar, ’s ochtends voordat je je gaat aankleden zet je hem in de oven en als je klaar bent, ruikt je huis naar appeltaart en kun jij genieten van een warm appel ontbijtje.

Voor 2 personen:

  • 2 jonagold appels
  • 1 tl kaneel
  • 75 gram amandelmeel
  • 1 el honing of agavesiroop
  • 2 el kokosolie

Snijd de appel in kleine stukjes en meng de kaneel hierdoor. Verdeel over twee ovenvaste schaaltjes. Schenk de honing of agavesiroop en gesmolten kokosolie over het amandelmeel en meng met je vingers tot een klonterig geheel. Verdeel over de twee schaaltjes.

’s Ochtends verwarm je de oven voor op 200 graden en zet je de appel crumbles 20-25 minuten in de oven.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen de appel crumbles klaar te maken en gelijk in de oven te zetten! Ook lekker als dessert met een bolletje vanille ijs. Of als je nog beetje over hebt, met een schepje kwark en wat blauwe bessen.

Ook heel lekker met wat rozijntjes erdoor, maar dan ga je wel hoger in calorieën en koolhydraten zitten.

Eet smakelijk!

Voedingswaarden p.p.: 453 calorieën
8,6 gr eiwitten – 35,4 gr koolhydraten – 30,9 gr vet

appel crumble

17 Comments

Tessa 8 februari 2016 at 21:02

Hoii! Ziet er heerlijk uit! Ik vind alleen dat er nog zoveel vetten in zitten. Zou ik eventueel ook de kokosolie weg kunnen laten en alleen honing gebruiken? Of denk je dat de smaak en/of structuur dan niet meer lekker is!?

Bedankt alvast!

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 8 februari 2016 at 22:25

Hi Tessa, de hoeveelheid vetten in dit recept komt juist door het amandelmeel. De kokosolie heb je zeker wel nodig voor de structuur en knapperigheid. Wat ik dan eerder zou doen is bijv. de helft van het amandelmeel vervangen door havermout / speltmeel /boekweitmeel (weet niet of je een glutenvrije variant zoekt?). Succes!

Reply
Top 10 recepten 2015 - Eat.Run.Love. 30 december 2015 at 21:20

[…] Appelcrumble met amandelmeel […]

Reply
Crumble met appel en blauwe bessen - Eat.Run.Love. 28 december 2015 at 23:53

[…] crumble is namelijk overheerlijk en doet het altijd goed als dessert. Eerder deelde ik al eens een appel crumble met amandelmeel, deze variant is iets minder verantwoord maar moet kunnen voor bijzondere […]

Reply
Wel of geen koolhydraten eten? - Eat.Run.Love. 9 september 2015 at 07:01

[…] appel crumble recept wat ik een paar weken geleden plaatste is één van de best gelezen artikelen van de afgelopen […]

Reply
Veerle 31 augustus 2015 at 15:26

Lijkt me heerlijk! Kan ik in plaats van amandelmeel ook speltmeel gebruiken? Dit in verband met mijn pinda- en notenallergie…

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 31 augustus 2015 at 15:58

Ja dat kan zeker! Laat je weten hoe het is?

Reply
Henk 30 augustus 2015 at 19:48

Lekker zeg en prima artikel weer. Past goed bij je blog!

Reply
Joyce 30 augustus 2015 at 15:05

Wow wat moet dit een hemels ontbijtje zijn, lekker!

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 30 augustus 2015 at 19:57

Dat is het ook :) Ik heb zitten smullen!

Reply
Maaike 30 augustus 2015 at 13:01

Beste Jessica,

Allereerst: leuke blog/site!
Ik ben het wel eens met de eerder geplaatste reactie. De laatste tijd heb je het vaak over ‘minder koolhydraten’, maar zonder verdere toelichting en informatie zegt dat niet zo veel. Alle soorten koolhydraten bijv? En weten mensen wel waar koolhydraten in zitten? Ik vermoed dat redelijk wat mensen er onvoldoende over weten en zij zullen het associeren met weinig brood en pasta.
Dit is vooral een uitnodig voor (af en toe) een wat nadere toelichting en verdieping van je stukjes. Ga verder vooral zo door!

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 30 augustus 2015 at 17:55

Hoi Maaike,

Ook jij bedankt voor je kritische reactie. Ik ga er in mijn artikelen vaak vanuit dat bezoekers mijn blog vaker lezen en dus weten wat mij bezighoud. Ik merk nu dat dit wellicht een verkeerde aanname is en zal dus nog vaker kruisverwijzingen naar andere blogs maken. Zo heb ik onlangs een sportvastenkuur gedaan (http://www.eatrunlove.nl/sportvasten-dagboek/) waar naar voren kwam dat ik probeer om niet meer drie keer per dag koolhydraten te eten om zo het resultaat van deze kuur vast te houden en de beste prestaties te kunnen leveren tijdens het sporten.

Ook heb ik eerder al een artikel geschreven over koolhydraten in het algemeen waarin ik aangeef deze niet te schuwen als je veel sport. http://www.eatrunlove.nl/alles-over-koolhydraten/ Deze mening ben ik nog steeds toegedaan, alleen let ik meer op de voedingswaarde/verdeling van macro’s per maaltijd.

Als ik een recept deel, ga ik minder diep in op deze achtergronden omdat ik de recepten deel ter inspiratie, omdat ik ze lekker vind en omdat ze passen in mijn voedingspatroon. In de introductie geef ik wel een korte toelichting wat het recept voor mij doet en waarom ik het maak, zeker niet met het idee mensen op het verkeerde been te zetten. Zo voeg ik sinds kort de voedingswaarden toe, juist om een indruk te te geven van calorieën en voedingswaarden.

Ik zal binnenkort nog eens een artikel plaatsen over koolhydraten; wat ik precies bedoel met minder koolhydraten eten, waarom ik het doe en welke gerechten in mijn ogen dan goed passen. Deze stond al op de planning, maar het schrijven van een lang en informatief artikel kost veel tijd. Zal dan ook een lijst delen van producten / recepten met hun voedingswaarden.

Dank voor de tip!

Reply
Maaike 30 augustus 2015 at 19:17

Dank voor je reactie Jessica; erg goed dat je zo snel en uitgebreid reageert op reacties van lezers en dat je de feedback serieus neemt! ??? (Ik ga het recept trouwens binnenkort een keer uitproberen, ziet er lekker uit, zoals veel recepten op je site!)

Reply
Merle 29 augustus 2015 at 21:47

Ziet er heerlijk uit, zeker het proberen waard!

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 30 augustus 2015 at 17:59

Ja doen hoor, heel erg lekker!!!

Reply
Patricia Joseph 29 augustus 2015 at 17:21

Beste …….,

Graag wil ik even reageren op de tekst waarmee je begint,”Tegenwoordig probeer ik in de ochtend koolhydraten zoveel mogelijk te mijden omdat ik dit relatief gezien de makkelijkste maaltijd vind om dat te doen.”

Vervolgens noem je appel, krenten en agavesiroop of honing op. Niet om het een of ander maar mensen die weinig over voeding weten denken nu dat ze weinig koolhydraten eten omdat je zegt koolhydraten in de ochtend zoveel mogelijk te mijden.

Een appel bevat net zoveel koolhydraten als een volkorenboterham, eet je daar twee stuks van besmeerd met roomboter en mager vleesbeleg heb je minder koolhydraten binnen en ben je zelfs nog meer verzadigd omdat dat vezels, eiwitten en vetten bevat.

Misschien is het beter de nadruk niet op het mijden van koolhydraten te leggen?

Sorry, ik wil je niet afvallen maar het schiet bij zo’n tekst die naar mijn mening gewoon niet klopt en mensen op het verkeerde been zet in het verkeerde keelgat.

Succes verder met alle goede en mooie dingen die je doet.

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 29 augustus 2015 at 23:19

Beste Patricia,

Dank voor je kritische reactie. Ik ben het echter niet geheel met je eens. Als ik uitreken wat er in twee volkoren boterhammen, 30 gram roomboter en 30 gram kipfilet (mager broodbeleg) zit, dan kom ik nagenoeg op hetzelfde aantal calorieën en koolhydraten uit. Wat ik bedoel te zeggen is dat ik ontbijtjes mijd die bekend staan om hun koolhydraten zoals havermout en granola. Als je mij al wat langer volgt weet je dat ik voorheen altijd ontbeet met smoothies met daarin havermout verwerkt, yoghurt met granola of bijvoorbeeld pannenkoeken. Alledrie voorbeelden van ontbijtjes met meer koolhydraten. Sinds ik een Sportvastenkuur heb ik gedaan ben ik anders naar mijn maaltijden gaan kijken en probeer ik in één maaltijd minder koolhydraten te eten. In mijn geval is het ontbijt een goede keuze. Daarbij kies ik graag voor een ontbijtje wat ik erg lekker vind, zoals deze appel crumble. Ook hier is een goede mix van eiwitten en vetten aanwezig, waarbij ik in overige maaltijden meer focus op een andere voedingswaardemix. De rozijnen heb ik als optie toegevoegd waarbij ik ook aangeef dat je dan in calorieën en koolhydraten omhoog schiet.
Uiteraard kun jij kiezen voor twee volkorenboterhammen met mager beleg als dat beter bevalt! Over smaak valt niet te twisten.

Het is absoluut niet mijn bedoeling om mensen op het verkeerde been te zetten, maar ik besteed naar mijn mening dan ook genoeg artikelen over voeding waarin mijn visie op eten duidelijk is, en waar genieten & smaak ook een belangrijk onderdeel zijn.

Reply

Leave a Comment